Rutks.lv ļauj ielūkoties Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veidotās videogrāmatas "Es mīlu savu sirdi. Un Tu?" trešajā nodaļā, kur uzņēmēja, projekta "Sulu kūre" vadītāja Dagnija Brūvere atklāj savus paņēmienus, kā gādā par sirds veselību.

Lai gan uzņēmēja, viņa nepaļaujas tikai uz prātu, bet jebkuru lēmumu pieņem un jebkuru situāciju izvērtē, ieklausoties savā sirdī.

Dagnija par savu veselību un sirdi cenšas rūpēties 24 stundas diennaktī. Ja darba ļoti daudz, tas gan ne vienmēr izdodas. "Brīvā režīmā es māku savu dienu organizēt tā, lai mana sirds justos labi. Taču tikko kā ir pārslodze, tikko kā ir stress, sirds nejūtas tik komfortabli, un tad ir dienas laikā jāmēģina veikt kādi vingrinājumi," viņa stāsta. Dagnija par vienu no sirds veselībai noderīgākajiem vingrojumiem atzinusi dziļo elpošanu.

Rutks.lv atgādina, ka tas nozīmē elpot tā, lai ieelpas laikā krūškurvis izplešas, bet izelpojot – atgriežas sākumstāvoklī. Var uzlikt katru plaukstu savā pusē uz ribām, lai sajustu, vai tas izdodas. Jāseko, lai pleci elpojot nekustas uz augšu – leju. Dziļā jeb diafragmālā elpošana palīdz atbrīvot muskuļus un nomierināt prātu.

"Ja es jūtu satraukumu, ja es jūtu, ka mani dzen notikumi, tad es vienmēr apstāšos, paelpošu, es vienmēr mēģināšu atgriezties pie pozitīvām domām vai kaut kādām jaukām situācijām savā dzīvē, kas man ļauj atgriezt sevī spēku, prieku un patīkamas emocijas. Tas viss patīk manai sirdij," atklāj veselīga dzīvesveida piekritēja.

Uzzini, ko vēl Dagnija dara savas sirds veselības labā, kāpēc atteikusies no gaļas un kāda ir viņas iecienītā zaļā kokteiļa un spinātu – valriekstu salātu recepte.

Atgādinām, ka SPKC organizētās kampaņas "Mīli savu sirdi!" ietvaros izveidotajā videogrāmatā "Es mīlu savu sirdi. Un Tu?" ietvertas septiņu Latvijā zināmu cilvēku dzīvesveida receptes, kā rūpēties par savu sirdi. Tāpat katrs no grāmatas varoņiem dalās ar kādu savā ģimenē iecienītu, viegli pagatavojama un sirdij vērtīga ēdiena recepti. Portāls Rutks.lv no 7. līdz 13. decembrim katru dienu publicē pa vienam stāstam.

Noskatoties visu videogrāmatu, uzzināsi, kāda loma mūziķa Jorana Šteinhauera dzīvē ir staigāšanai, ko par sāli domā kardiologs Valters Stirna, un kādus veselīgus kārumus iecienījis pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš. Savukārt šefpavārs Normunds Baranovskis dalīsies ar oriģinālu brokastu recepti un atklās, kādēļ lielveikalā svarīgi vispirms noiet gar dārzeņu, nevis vistiņu stendu. Vēl varēsi noskaidrot, kā savu dzīvesprieku un sirds veselību vairo aktrise Ieva Aleksandrova-Eklone, kā arī izmēģināt žurnālistes Agneses Drunkas iecienītāko salātu recepti.

Videogrāmatas "Es mīlu savu sirdi. Un Tu?" citas nodaļas:

1. nodaļa: kardiologa Valtera Stirnas stāsts;
2. nodaļa: šefpavāra Normunda Baranovska stāsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!