Foto: Shutterstock

Rīta cēliens ir viena no svarīgākajām dienas daļām, tāpēc tos nudien ir vērts padarīt mierīgākus, lai dienu sāktu produktīvi. Nereti sevi pieķeram pie domas, ka esam no gultas izkāpuši ar kreiso kāju, savukārt citu reizi vainu noveļam uz modinātāju, kas nav nozvanījis laicīgi. Vēl dažkārt pie rīta īgnuma un iespējamām neveiksmēm mēdzam vainot sev tuvos cilvēkus. Turpinājumā piedāvājam Woman's Day apkopotos ieteikumus, ko der ņemt vērā, lai dienu sāktu ar smaidu uz lūpām.

Dienu iepriekš plāno, ko vilksi mugurā

Lai rīta steigā nenāktos domāt, ko vilkt mugurā, labāk visu saplānot dienu iepriekš. Tāpat jau laikus ieteicams sagatavot ēdienu, ko ņemt līdzi dienas gaitās vai arī uz darbu. Iepriekšējā vakarā vienkopus noliec atslēgas, maku un somiņu. Piemēram, psiholoģe un grāmatas Better Than Perfect: 7 Strategies to Crush Your Inner Critic autore Elizabete Lombardo (Elizabeth Lombardo) uzskata, ka stress un laime ir pilnīgi pretstati, tāpēc labāk ir būt sagatavotai rīta cēlienam, kas dienas sākumu padarīs mazāk raižpilnu un ļaus tev būt priecīgākai un laimīgākai.

Dodies ātrāk gulēt

Binghamptonas Universitātes (Binghampton University) pētnieki atklājuši, ka cilvēki, kas dodas vēlāk gulēt, rīta cēlienā pamostas ar negatīvākām domām, nekā tie, kuri ievēro regulāru miega režīmu un dodas gulēt ātrāk.

Ļauj sev atpūsties

Nepietiekams miega daudzums var kaitēt emocionālajai veselībai, norāda Sv. Džozefa Universitātes (St. Joseph's University) psiholoģijas profesore Džodija Mindella (Jodi Mindell). Ne velti tad, kad, mēs esam noguruši, nereti vainu noveļam uz miega trūkumu. Radi ap sevi mierīgu vidi, kas netraucētu miegam.

Turi aizkarus pusatvērtus

Saules stari no rītiem iespīdēs tavā istabā un liks kļūt možākai. Vasarā vari gulēt arī pie atvērta loga - tas radīs mundruma sajūtu.

Mosties pie mūzikas

Uzliec savam modinātājam kādu jautru dziesmu, kas ne tikai ļaus tev pamosties, bet arī, iespējams, liks dungot tai līdzi. Pētījumi liecina, ka mūzika ne tikai samazina skumju sajūtu, bet arī veicina labsajūtu un harmoniju.

Neatliec modinātāju

Modinātāja atlikšana uz vēlāku laiku vai uz "dažām minūtītēm" ne tikai iztraucē miega režīmu, bet arī reizēm liek iekavēt visus dienas plānus. Ne velti reizēm modinātāja atlikšana par pusstundu liek dienu sākt ar neliela stresa devu.

Turi pa rokai glāzi ūdens

Glāze ūdens rīta cēlienā ne tikai tavam ķermenim liks pamosties un justies labāk, bet arī uzlabos tavu garastāvokli un enerģijas daudzumu, atzinuši Konektikutas Universitātes (University of Connecticut) pētnieki.

Saraksts ar lietām, kas liek justies laimīgai

Pamostoties no rīta, apzināti domā par piecām vai vairāk lietām un cilvēkiem, ar kuriem tu esi laimīga kopā, iesaka Kristija Linga (Cristie Ling), grāmatas Operation Happiness: The 3-Step Plan to Creating a Life of Lasting Joy, Abundant Energy, and Radical Bliss autore. Šajā sarakstā iekļauj arī tos cilvēkus, kam tu esi pateicīga. Tas var būt pat vismazākais sīkums, taču šī saraksta izveidošana liks ne tikai pasmaidīt, bet arī sākt dienu ar pozitīvām emocijām.

Telefonu uz nakti ieslēdz "nakts režīmā"

Tāpat grāmatas Linga norāda, ka dzīvespriecīgi cilvēki, tikko pamostoties, dienu nesāk ar e-pastu pārbaudīšanu vai ziņu izlasīšanu. Vispirms labāk ieturēt gardu brokastu maltīti un veikt citus ikrīta rituālus, bet pēc tam pievērsties dienas uzdevumiem un lietām, kas saistītas ar darbu.

Noskaties kādu smieklīgu video

Ja nu patiešām nespēj pretoties sociālo tīklu vilinājumam, tad labāk sociālajos tīklos noskatīties kādu smieklīgu video, iesaka Linga. Viņa aicina izvēlēties kādu pozitīvu video, piemēram, piemīlīgu dzīvniekus. Taču, ja nevēlies skatīties kādu video, tad vair apmeklēt kādu pozitīvu blogu vai arī vietni Pinterest, kas spēs raisīt tikai jaukākās emocijas rīta cēlienam.

Ievelc piecas reizes dziļi elpu

Rīta cēlienam piestāv meditācija, taču to var aizstāt arī ar lēnu un dziļu elpošanu.Veic dziļas ieelpas un lēnas izelpas! Šis vingrinājums jāizpilda vismaz piecas reizes. Tas palīdzēs samazināt stresa daudzumu.

Koncentrējies tikai pozitīvām domām

Katrs cilvēks var sevi trenēt, tādējādi pamostoties tikai ar pozitīvām domām, norāda Linga. Paralēli domām par neatbildētiem e-pastiem, dažādām konferencēm un citiem dienas plāniem svarīgi savā atmiņā ir noglabāt un vēlāk atsaukt atmiņā tos brīžus, kas ir raisījuši pozitīvas emocijas. Linga uzsver, ka svarīgi ir iet gulēt ar domu, ka "es pamodīšos, lai sagādātu sev neaizmirstami brīnišķīgu dienu".

Padari savu istabu košāku

Drūmie toņi istabā var mainīt tavu noskaņojumu, tāpēc ir svarīgi pamostoties redzēt lietas, kas tevi spēj uzmundrināt. Linga ierosina istabu pārkrāsot dzeltenu vai zaļu, kas varētu raisīt tikai pozitīvas emocijas. Tāpat viņa norāda, ka arī istaba zilā krāsā var radīt miera un harmonijas sajūtu. Taču, ja nevēlies pārkrāsot visu istabu, pietiks vien ar kādiem aksesuāriem, piemēram, košiem spilveniem un gultasveļu, gleznām un citiem sīkumiem.

Smaidi - un daudz!

Pētījumi liecina, ka, smaidot īslaicīga stresa laikā, tas palīdzēs novērst fiziskās reakcijas uz stresa radītajiem apstākļiem. Dari to biežāk, lai arī tas būtu tikai "piespiedu smaids".

Nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm

Nesen veiktā Monreālas Universitātes (University of Montreal) pētījumā atkārtoti apstiprināts, ka, piemēram, skriešana patiesi spēj krietni efektīvāk likt atbrīvoties no raizēm un stresa. Sāc savu dienas cēlienu ar īsu skrējienu un tā jutīsies laimīgāka!

Saplāno savu dienas režīmu

Svarīgi ir plānot lietas un notikumus savā dienas režīmā, jo tā ne tikai neko nevarēsi palaist garām, bet spēsi dienas laikā sevi iepriecināt ar domu, ka gaidāms kaut kas tāds, kas tevi jau kādu laiku patīkami satrauc. Ieraksti savā plānotājā laicīgi arī atvaļinājuma dienas vai vasarā izbrīvē laiku ceļojumam. Domas par tā tuvošanos spēs iepriecinā arī dienās, kad neveiksies tik labi, kā gribētos. Ideālam dienas sākumam atvēli laiku draugiem - piemēram, brīvdienās sarunājiet kopīgu brokastošanu kādā no kafejnīcām!

Piezvani draugam

Saspringtajā dienas režīmā piezvani kādam no draugiem. Zvanu vari veikt pa ceļam uz darbu, lekcijām vai arī dodoties kur citur. Saruna ne tikai spēs uzmundrināt, bet arī ļaus tev saņemt vērtīgus padomus saspringtākās dzīves situācijās.

Dzīvo tagadnei

Sāpīgās un drūmās atmiņas atstāj pagātnei. Dzīvo tagad, šim mirklim un mazāk uztraucies par nākotnes notikumiem. Esi priecīga un laimīga katru dienu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!