Foto: DELFI

Sociālajos tīklos jau sen klīst ieraksts, kas vēstī, ka zobu pastas tūbiņas apakšā esošā kvadrātiņa krāsa norāda, cik veselīga vai neveselīga ir zobupasta. Spriežot pēc ieraksta, vislabākās ir zobupastas ar zaļu kvadrātiņu, kas norāda, ka tūbiņas saturs ir pilnīgi dabisks. Savukārt visbīstamākās ir zobu pastas ar melnu kvadrātiņu, kas vēstī – "pilnīga ķīmija". Vai tiešām šis apgalvojums atbilst patiesībai, Rutks.lv jautāja ķīmijas doktoram, zinātniekam un izgudrotājam Ivaram Kalviņam.

Ierakstā arī norādīts, ka zils kvadrātiņš ir uz zobu pastām, kas satur gan dabiskas, gan medicīniskas vielas. Bet sarkans kvadrātiņš tiekot likts uz zobu pastām, kur ir gan dabiskas, gan ķīmiskas vielas. Sociālo tīklu lietotāji aktīvi dalās ar šo informāciju, kas nozīmē, ka, ļoti iespējams, to ņem vērā, izraugoties zobu pastu.

"Šis apgalvojums ir pilnīgas blēņas," saka Ivars Kalviņš. "Šie kvadrātiņi ir marķējums fasēšanas robotiem rūpnīcās, kas tiem palīdz atpazīt vietas, kur izstrādājums jāapstrādā. Tādi paši marķējumi ir uz daudzām precēm, piemēram, tetrapakām, ja tās apstrādā robotizētas sistēmas, kam ir optiskie sensori.

Šie kvadrāti iezīmē vietu, kur robotam jāpārgriež vai jāsapresē tūba vai kā citādi jāsadala sākotnējais tūbas kopējais cilindrs, preci ražojot. Parasti robots šim kvadrātam taisni pa vidu presē kopā tūbas malas. Ar pildījuma sastāvu šim kvadrātam nav absolūti nekāda sakara. To pašu varat ieraudzīt arī uz citiem izstrādājumiem, tostarp pārtikas, kuru iepakojums tiek veidots sapresējot."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!