Foto: Shutterstock
Lai organisms spētu pilnvērtīgi funkcionēt un mūsu fiziskā un emocionālā pašsajūta būtu laba, ēdienkartē ir vitāli nepieciešams iekļaut olbaltumvielām bagātus produktus. Ikdienas steigā nereti gan vairāk izvēlamies saliktajiem vai, sliktākajā gadījumā, vienkāršajiem ogļhidrātiem bagātas uzkodas, kas attiecīgi kavē vajadzīgā olbaltumvielu daudzuma uzņemšanu.

Par to, cik daudz olbaltumvielu cilvēka organismam ikdienā nepieciešams, kā arī kādas ir pazīmes, kas liecina, ka organismam to trūkst, lasi tālāk!

Visbiežāk olbaltumvielas uzņemam ar olām, piena produktiem, kā arī gaļu, taču jāatceras, ka gana liels to daudzums atrodams arī riekstos, piemēram, mandelēs un pekanriekstos, pākšaugos, kvinojā un arī tofu sierā.

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar pazīmēm, kas liecina par olbaltumvielu trūkumu organismā, kā arī vienkāršu formulu, pēc kuras iespējams individuāli aprēķināt, cik gramus olbaltumvielu dienas gaitā jāuzņem, ja regulāri nodarbojies ar mērenām sportiskām aktivitātēm – piemēram, dodies lēnā skrējienā 30 minūšu garumā trīs reizes nedēļā.

Kāda ir tava pašsajūta pēc treniņa?

Foto: Shutterstock

Ja pēc treniņa vai pat tikai noslogotas dienas jūti milzu pārgurumu un cīnies ar vēlmi aizmigt teju nekavējoties, iespējams, dienas gaitā uzņemts pārāk maz olbaltumvielu. Īpaši raksturīgs to trūkums ir cilvēkiem, kuri regulāri sporto. Ja esi veikusi spēka vingrojumus vai nodevusies intensīvam kardio treniņam, atceries, ka taviem muskuļiem un organismam kopumā ir nepieciešams atjaunoties.

Mikrotraumu dzīšanā un muskuļaudu atjaunošanās procesos olbaltumvielas ir viens no būtiskākajiem elementiem, tāpēc, piemēram, pirms treniņa panašķojies ar ābolu, kas apziests ar zemesriekstu sviestu, savukārt pēc treniņa vari pagatavot bezpiedevu jogurtu ar augļiem un kanēli.

Protams, specifiskākās ēdienkartes izstrādē ir jāņem vērā citas individuālās īpašības, piemēram, slodzes intensitāte, cilvēka veselības stāvoklis, svars utt., taču minētie ieteikumi ir vadlīnija, ko vērts ņemt vērā un kas var noderēt savas pašsajūtas izprašanā.

Cik bieži tu slimo?

Foto: F64

Kādus ēdienus tev kārojas visbiežāk?

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cik labas ir tavas koncentrēšanās spējas?

Foto: Shutterstock

Cukura līmenis mūsu asinīs un tā svārstības ir cieši saistīti ne tikai ar apetītes izmaiņām, bet arī mūsu darba spējām. Organismā trūkstot olbaltumvielām, teju nekavējoties jutīsim nogurumu, darba un koncentrēšanās spēju zudumu, slinkumu, tik izplatīto pēcpusdienas nogurumu, kā arī izklaidību.

Tātad, ja vēlies atgūt darba spējas un zudušo produktivitāti, pēcpusdienā panašķējies ar olbaltumvielām bagātiem produktiem, kas papildina saliktos ogļhidrātus saturošu pārtiku.

Vairāk par citiem veidiem, kā cīnīties ar pēcpusdienas nogurumu, lasi te!

Vai nespēj gūt sāta sajūtu?

Foto: Shutterstock

Cik olbaltumvielu ikdienā nepieciešams uzņemt?

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!