Foto: Shutterstock

Portāls Foodmatters.tv izveidojis savu pasaulē neveselīgāko produktu sarakstu, sniedzot skaidrojumus, kādēļ katru no tām nevajadzētu ēst. Rutks.lv par katru no tiem lūdza komentāru uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai, kura piedāvāja arī veselīgas alternatīvas.

Saraksta autors ir viens no Foodmatters.tv veidotājiem Džeimss Kouhūns (James Colquhoun), kurš sācis padziļināti pētīt informāciju par veselīgu uzturu pēc tam, kad viņa tēvam Rojam konstatēts hroniskā noguruma sindroms, kura dēļ viņš piecus gadus, var teikt, pavadījis gultā. Kā vēstī informācija šajā interneta vietnē, ārsti Džeimsa tēvam izrakstījuši lērumu dažādu medikamentu, taču viņa veselības stāvoklis tikai pasliktinājies. Sirmo kungu izdevies dabūt uz kājām, vien pievēršot veselīgam uzturam.

Kopš tā laika Džeimss Kouhūns par savu pienākumu uzskata sabiedrības informēšanu par to, ko nozīmē ēst veselīgi. Viņš ir autors neskaitāmām publikācijām par šo tematu, sarakstījis arī grāmatas un uzņēmis filmas.

Tātad – pieci neveselīgākie produkti Džeimsa Kouhūna skatījumā ar uztura speciālistes Jeļenas Pavlovas komentāriem!

Krāsainas ledenes un želejas konfektes

Foto: iStock

Ja vārdu "uzturs" lieto, lai raksturotu produktus, kas sniedz organismam vērtīgas uzturvielas, tad konfektes varētu apzīmēt ar vārdu "anti-uzturs". Tās tikai kaitē organismam, nevis sniedz tam jelkādas vērtīgas vielas, norāda Kouhūns.

Krāsainajās ledenēs un želejas konfektēs ir ne tikai ļoti daudz cukura, kas var paaugstināt glikozes līmeni asinīs, izraisīt garastāvokļa svārstības un svara pieaugumu, bet tās satur arī mākslīgās krāsvielas un aromatizatorus. Daudzas no šīm ķīmiskajām piedevām var negatīvi ietekmēt bērnu uzvedību un izraisīt pārtikas alerģijas.

Turklāt želejas konfektes parasti satur želatīnu. Ja vien želatīns nav bioloģisks, tas bieži nāk no apšaubāmas izcelsmes lopiem.

Uztura speciālistes komentārs

"Šādas konfektes nelabvēlīgi ietekmē arī zobu veselību. Bērnam šādu konfekšu bieža lietošana noteikti nav vēlama," saka Pavlova.

"Tā kā tās satur daudz cukura, bērns var pēc tam atteikties no pilnvērtīgas maltītes un rezultātā tiks uzņemtas tikai tukšas kalorijas bez augošam organismam nepieciešamajām uzturvielām."

Veselīgas alternatīvas

Labāk izvēlies bioloģiskos saldumus, kuru ražošanā neizmanto mākslīgās krāsvielas un aromatizatorus. Vari izvēlēties arī želejkonfektes, kas tiek gatavotas no sulas, tomēr jāatceras, ka arī tajās ir daudz cukura. Arī žāvēti augļi ir labi našķi, bet priekšroku vēlams dot tiem, kuri nesatur konservantu sēra dioksīdu, piemēram, ņemt nevis spilgti oranžās aprikozes, bet tās, kuras ir brūnā krāsā, norāda uztura speciāliste.

Kola, arī diētiskā

Foto: Shutterstock

No visām limonādēm kola, šķiet, ir visneveselīgākā, norāda Kouhūns. Tajā ir teju viss, kam dzērienā nevajadzētu būt: daudz cukura, kaitīgas piedevas un krietna piešprice kofeīna.

Lai gan, lietojot diētisko versiju, iespējams, paglābsi sevi no liekiem zobu bojājumiem, tajā cukura vietā ir kāds no mākslīgajiem saldinātājiem, ko saista ar dažādu smadzeņu un nieru problēmu veidošanos, kā priekšā iespējamais ieguvums zobu veselībai gluži vienkārši nobāl.

Uztura speciālistes komentārs

"Kolā tiešām ir kofeīns, tomēr tā nav tik daudz, cik kafijas tasītē vai enerģijas dzērienā. Lielākais kolas ļaunumus ir ļoti liels cukura saturs, jo viena puslitra pudele satur maksimālo pieļaujamo cukura dienas devu," atklāj Pavlova.

"Protams, tajā ir arī pārtikas piedevas, tai skaitā saldinātāji, ja tā ir diētiskā kola. Vai saldinātāji ir tik slikti, ka izraisa smadzeņu un nieru problēmu attīstību, apgalvot nevar. Zinātnieku viedokļi par saldinātāju kaitīgumu vai nekaitīgumu ir atšķirīgi."

Veselīgas alternatīvas

Ja ir vēlēšanās dzert limonādi, labāk ņemt gāzētu dzeramo ūdeni un pievienot tam ogas vai augļus, vai kādu sulu, iesaka uztura speciāliste.

Salami un citi taukiem bagātīgi žāvējumi

Foto: Shutterstock

Auksti kūpināti gaļas izstrādājumi ir lutinājuši cilvēku garšas kārpiņas gadsimtiem ilgi. Taču mūsu tālie senči žāvējumus lietoja daudz veselīgākā (lasi – mazākā) daudzumā, norāda Kouhūns. Pārmērīgs žāvēto gaļas izstrādājumu patēriņš, kas bieži novērojams mūsdienās, nenāk par labu veselībai.

Pārpilni ar sāli, nātrija nitrītu (konservants E 250) un citiem nitrītiem, šie gaļas izstrādājumi var šķist ļoti gardi, taču visas šīs piedevas var paaugstināt asinsspiedienu, negatīvi ietekmēt sirds un asinsvadu sistēmu un nieres. Auksti kūpinātie gaļas izstrādājumi satur arī sastāvdaļas, kas veicina iekaisumu, un tiek saistītas ar dažādu hronisku slimību un pat vēža attīstību.

Uztura speciālistes komentārs

"Kūpināšanas procesā produkts uzsūc dūmus, kuru sastāvā ir kancerogēnie benzopirēni. Lai mazinātu kūpināto produktu kaitīgumu, tiek izmantoti šķidrie dūmi, kas ir attīrīti no nevēlamām vielām. Mūsdienās tie tiek plaši izmantoti, tomēr par to nekaitīgumu vēl nav drošu datu," stāsta Pavlova.

"Pašam gatavojot kūpinājumus, tiek izmatots ūdens, sāls, cukurs un, iespējams, kādas garšvielas. Bet, pērkot kūpinājumus veikalā, uzmanīgi jālasa produkta sastāvs – ļoti iespējams, ka papildus būs pievienoti nitrīti (E 249–250).

Nitrītus kopā ar sāli pievieno gaļai kā konservantus, lai paildzinātu tās derīguma termiņu un pasargātu no mikrorganismiem, kas izraisa botulismu, kā arī lai piešķirtu sārtu krāsu gaļai.

Nitrītus vienmēr pievieno kopā ar sāli. Jo gaļa sāļāka, jo vairāk tajā ir nitrītu. Nitrīti cilvēka organismā var pārveidoties nitrozamīnos – vielās, kas veicina audzēju attīstību. Nitrīti nelabvēlīgi ietekmē gremošanas, elpošanas un nervu sistēmu. Īpaši jutīgi pret nitrītiem ir bērni.

Bieži vien tiek pievienoti arī garšas pastriprinātāji (E620–635). Visizplatītākais no tiem ir mononātrija glutamāts (E 621), bet papildus tam var būt arī citi. Mononātrija glutamāts tiek ļoti plaši izmantots pārtikas rūpniecībā. Tas nelabvēlīgi ietekmē centrālo nervu sistēmu, var izraisīt astmu, redzes traucējumus un aptaukošanos, jo rada vielmaiņas traucējumus.

Veselīgas alternatīvas

Kūpinātu produktu vietā labāk ir apēst tvaicētu vai sautētu gaļas šķēli, bet kūpinājumus un žāvējumus atstāt tikai svētku reizēm, piekodina Pavlova. Lietojot vairāk par 20 gramiem šādu produktu dienā, pieaug onkoloģisku slimību attīstības risks.

Cukurotas brokastu pārslas

Foto: Shutterstock

Bieži saka, ka brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize. Ieturēt brokastis ir svarīgi, lai pamodinātu vielmaiņu un apgādātu organismu ar "degvielu" un uzturvielām, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu koncentrēšanās spējas, labu pašsajūtu un enerģiju līdz pat pusdienlaikam.

Ar cukuru bagātīgo brokastu pārslu notiesāšana izraisa spēju cukura līmeņa celšanos un enerģijas pieplūdumu, taču pēc tam seko straujš cukura līmeņa kritums, kā ietekmē cilvēks atkal jūtas noguris un ir grūtības koncentrēties, norāda Kouhūns. Dažas no brokastu pārslām satur butilhidroksitoluolu (BHA), kas tiek turēts aizdomās kā kancerogēns un ir aizliegts vairākās valstīs. Portālā Foodmatters.tv norādīts – Lielbritānijā, Japānā un citviet.

Uztura speciālistes komentārs

"Protams, priekšroku vajadzētu dot brokastu pārslām, kam pievienots pēc iespējas mazāk cukura, taču brokastu pārslas kā tādas – īpaši pilngraudu – nemaz nav slikts produkts.

Apgalvot, ka butilhidroksitoluols ir kancerogēna viela, vismaz šobrīd nevar, jo tam trūkst klīnisku pierādījumu. Iespējams, tam ir kancerogēna iedarbība, ja viela tiek uzņemta lielā daudzumā. Zināms gan, ka butilhidroksitoluols var izraisīt alerģiju."

Veselīgas alternatīvas:

Veikalos ir pieejamas Latvijā ražotas pilngraudu brokastu pārslas bez pievienota cukura. Brīnišķīgas brokastis var būt pilngraudu auzu pārslu putra, ko var papildināt ar augļiem, ogām, sēkliņām, riekstiem, saka Pavlova. Tas būs patiesi īsts enerģijas lādiņš līdz pusdienām. Dažādot brokastis var ar pilngraugu maizi vai pilngraudu sausmaizītēm, kā arī pankūkām, kas var būt pagatavotas no griķu, auzu, rīsu un citiem miltiem."

Kukurūzas nūjiņas ar siera garšu

Foto: Shutterstock

Šīs mānīgi vieglās un pufīgās nūjiņas nemanot var apēst ļoti lielā daudzumā, neapzinoties, cik daudz kaloriju uzņemts. Kraukšķīgās nūjiņas ir ļoti garšīgas, jo tām pievienota siera garša, lai "uzāķētu" mūsu garšas kārpiņas, norāda Kouhūns.

Bez ogļhidrātiem, taukiem un sāls, šīs kukurūzas nūjiņas satur piedevas, kas ir kaitīgas veselībai. Tām pievieno dzelteno krāsvielu (6), kas ir aizliegta vairākās Eiropas valstīs, jo pētījumu rezultāti norāda uz tās iespējamo saistību ar audzēju attīstības risku.

Šīs siera garšas uzkodas tāpat satur mononātrija glutamātu (E621), kas var izraisīt depresiju, redzes traucējumus, galvassāpes un vielmaiņas traucējumus.

Uztura speciālistes komentārs

"Kā jau visas uzkodas, arī kukurūzas nūjiņas ar siera garšu satur daudz kaloriju, bet maz vērtīgu vielu," norāda Pavlova.

"Minētā dzeltenā krāsviela ar numuru 6 (Yellow 6), kā to sauc Amerikā, Eiropā ir saulrieta dzeltenais jeb E 110. Eiropas Savienības valstīs tā nav aizliegta, bet ur aizliegta Ziemeļeiropas valstīs – Norvēģijā, Zviedrijā un Somijā. EFSA sniegusi savu viedokli par šo krāsvielu, minot, ka tā var izraisīt onkoloģiskas slimības, bet tas ticis konstatēts tikai dzīvniekiem, trūkst pētījumu ar cilvēkiem, tātad – klīnisku pētījumu.

Tomēr šī krāsviela un vēl dažas mākslīgas krāsvielas var izraisīt alerģiskas reakcijas un ietekmēt bērnu uzvedību. Tāpēc tika veikta visu Eiropas Savienībā atļauto pārtikas krāsvielu drošības pārvērtēšana un 2008. gada 16. decembrī stājas spēkā Eiropas Parlamenta un Padomes regula Nr. 1333/2008 par pārtikas piedevām. Saskaņā ar to, sākot ar 2010. gada 20. jūliju, pārtikai, kas satur krāsvielu Е 110, Е 104, Е 122, Е129, Е 102 vai Е 124, marķējumā jābūt papildus norādei "krāsviela (-s) nosaukums vai E numurs: var nelabvēlīgi ietekmēt bērnu aktivitāti un uzmanību".

Ka mononātrija glutamātam (E 621) ir nelabvēlīga ietekme uz organismu jau minēju, runājot par žāvējumiem."

Veselīgas alternatīvas

Ja gribas kaut ko līdzīgu, bet tomēr veselībai vērtīgu, var panašķoties ar īstajām siera nūjiņām vai apēst kādu siera šķēli, iesaka Pavlova. Var arī iegādāties parastos kukurūzas čipsus (bez siera garšas) un pats pagatavot tiem klāt kādu mērci, piemēram, siera.

Tiešām viskaitīgākie pasaulē?

Uztura speciālistes viedoklis par nosaukto piecinieku

Jautājot Jeļenai Pavlovai, vai arī viņa portālā Foodmatters.com minētos piecus produktus sauktu par pasaulē viskaitīgākajiem un ieteiktu uz tiem pat neskatīties, uztura speciāliste atbild: "Es tā neteiktu. Kādreiz var arī kaut ko ne tik veselīgu apēst, galvenais, lai tas nav regulāri. Noteikti liktu kaitīgo produktu sarakstā krāsainās konfektes, limonādes un enerģijas dzērienus (ne tikai kolu), kūpinājumus un vispār gaļas izstrādājumus (desas, cīsiņus un citus līdzīgus produktus), čipsus (ne tikai kukurūzas nūjiņas). Bet, starp citu, var arī atrast čipsus ar pieņemamu sastāvu.

Brokastu pārslas kaitīgo produktu sarakstā neliktu, bet ieteiktu izvēlēties tās, kurām ir mazāk sastāvdaļu un kurās ir pēc iespējas mazāk cukura. Varētu pat šajā sarakstā likt konditorejas izstrādājumus, jo bieži vien veikalos nopērkamajās tortes ir pārpildītas ar E vielām un hidrogenētiem taukiem. Tas pats attiecas arī uz bulciņām. Reti var atrast bulciņu bez transtaukskābēm."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!