Foto: Shutterstock

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izveidojis infografiku par cukura diabētu, kurā apkopots viss svarīgākais par šo hronisko slimību: cukura diabēta tipi, simptomi, profilakse un riska faktori.

Tā kā gan Latvijā, gan citviet pasaulē gadu no gada pieaug saslimstība ar cukura diabētu, šogad Pasaules veselības diena veltīta tieši šai slimībai, ar dažādiem pasākumiem veicinot sabiedrības informētību par cukura diabētu un, galvenais, slimības attīstību provocējošiem faktoriem, kas ir novēršami. Savu artavu sabiedrības izglītošanā nolēmis ieguldīt arī SPKC, izveidojot faktoloģiski bagātīgu infografiku un ļaujot tai ieraudzīt dienas gaismu tieši Pasaules veselības dienā, ko atzīmē 7. aprīlī, portālam Rutks.lv pastāstīja centra pārstāve Anete Jansone.

Jau ziņots, ka pēdējos desmit gados Latvijā dubultojusies saslimstība ar cukura diabētu. 2005. gadā uzskaitē bija 47,8 tūkstoši, bet 2014. gadā – jau 84,6 tūkstoši pacientu.

Saslimstības pieaugums ir saistīts galvenokārt ar aizvien pieaugošajām sabiedrības problēmām ar lieko svaru un aptaukošanos, kuru cēloņi ir neveselīgs uzturs un mazkustīgs dzīvesveids.

Visizplatītākais ir 2. tipa cukura diabēts (90 līdz 95 procenti no visiem gadījumiem), un risku ar to saslimt palielina liekais svars un pārāk liels vidukļa apkārtmērs (sievietēm virs 80, bet vīriešiem – virs 94 centimetriem).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!