Foto: Shutterstock

Vasarā daudzi meklē vienlaikus veselīgu un garšīgu dzērienu slāpju veldzēšanai. Viens no figūrai draudzīgākajiem variantiem, ko var dzert, cik daudz vien vēlas, ir gurķūdens. To pagatavot ir pavisam vienkārši – iepeldini glāzē ar ūdeni dažas gurķa ripiņas, ļauj tam nedaudz iestāvēties un dzēriens gatavs. Portāls "Womanitely.com" min deviņus iemeslus, kāpēc ir vērts dzert tieši to, slavējot to teju kā panaceju pret visām problēmām, sākot no liekā svara līdz vēzim. "Rutks" jautāja uztura speciālistei Evai Katajai, vai tiešām ūdens, kurā peld dažas gurķa šķēlītes, ir spējīgs darīt brīnumus.

"Womanitely" publikācijā norādīts, ka gurķūdens netiek pienācīgi novērtēts, jo ir vismaz tikpat atsvaidzinošs un veselīgs kā citronūdens. Mēs visi vēlamies parūpēties par savu veselību, taču ikdienas steigā bieži vien nepietiek laika ne veselīgu maltīšu pagatavošanai, ne fiziskajām aktivitātēm. Kā labu palīgu šādās dienās raksta autori iesaka gurķūdeni, apgalvojot, ka tas atveldzēs, sniegs enerģiju un mazinās nogurumu pēc grūtas darba dienas, kā arī lieliski palīdzēs cīņā ar lieko svaru.

Ar to gurķūdens slavināšana tikai sākas. Minētajā rakstā norādīts, ka šis padzēriens esot bagātīgs ar vitamīniem un minerālvielām, tāpēc tā dzērājiem palīdzēs novērst dažādu uzturvielu deficītu, no kā mūsdienās, kad priekšroka bieži vien tiek dota "fāstfūdam", tiešām cieš daudzi. Visvairāk gurķūdenī esot A un C vitamīna, kā arī mangāna.

Ūdenim pievienojot gurķi, tas nepārvēršas par augstvērtīgu vitamīnu un minerālvielu avotu. "Un galīgi ne par šķiedrvielu avotu, ja vien jūs neapēdat arī pašus gurķu gabaliņus, turklāt – ar visu mizu.
Eva Kataja, uztura speciāliste
Dzerot gurķūdeni, esot iespējams pazemināt asinsspiedienu un sirds slimību attīstīšanās risku. Tāpat tas palīdzēšot tikt pie stingrākiem muskuļiem, jo apgādā tos ar mangānu un silīciju. Kā apgalvo raksta autori, gurķūdens esot pārpilns ar spēcīgiem antioksidantiem, kā ietekmē padara domāšanu asāku, mazina stresu un aizkavē novecošanos, kā arī novērš cukura diabēta, Alcheimera slimības un citu hronisku kaišu attīstību.

Gurķūdenī iesaka lietot osteoporozes jeb kaulu trausluma profilaksei, jo tajā esot ļoti daudz K vitamīna. Tāpat tas esot lielisks līdzeklis profilaksei pret vēzi, jo satur tādas vielas kā lignāni, kukurbitacīns un antioksidanti, kas aizkavē ļaundabīgu audzēju attīstību. Gurķūdens arī varot palīdzēt uzturēt ādu veselu un skaistu, attīrot organismu no toksīniem un palīdzot notievēt.

Uztura speciāliste: ūdens ar gurķi vai bez – lielas atšķirības nav

Uztura speciāliste Eva Kataja par gurķūdenim piedēvētajām dziednieciskajām īpašībām izsakās, maigi izsakoties, ļoti skeptiski. "Ūdens, kam pievienoti gurķu gabaliņi, nu nekādā veidā nespēj ne novērst uzturvielu deficītu, ne samazināt svaru, ne arī novērst vēzi un citas hroniskas slimības. Daudz vērtīgāk būtu vienkārši dzert ūdeni un ēst gurķus," saka Kataja.

"Pievienot ūdenim dārzeņus, augļus vai ogas var, un tur nav nekā slikta, tikai nevajag piedēvēt šādam ūdenim neesošas ārstnieciskas vai profilaktiskas īpašības. Ar uzturvielām mazvērtīga uztura sekas nevar kompensēt dzerot gurķūdeni. Diemžēl."

Uztura speciāliste norāda, ka, ūdenim pievienojot gurķi, tas nepārvēršas par augstvērtīgu vitamīnu un minerālvielu avotu. "Un galīgi ne par šķiedrvielu avotu, ja vien jūs neapēdat arī pašus gurķu gabaliņus, turklāt – ar visu mizu."

Jautāta, vai kādi vitamīni un minerālvielas gurķūdenī tomēr atrodami vai tas ir, var teikt, pliks ūdens, Kataja saka: "Nav lielas atšķirības, vai ūdenī iepeldināts gurķis vai ne. Es teiktu, ka gurķūdenī nozīmīgā daudzumā nebūs neviena no vitamīniem vai minerālvielām. Kaut kas – jā, bet ne būtiskā daudzumā."

Ja gribas uzņemt gurķos esošos vitamīnus un minerālvielas, jāēd paši gurķi. Tie apgādās organismu ar vērtīgām vielām, notiesāti gan ar, gan bez mizas. Ja grib, lai gurķi būtu arī šķiedrvielu avots, tad gan jāēd tie ar visu mizu.

Secinājumi? Ja garšo, droši vari dzert gurķūdeni, cik vien vēlies – figūra un veselība no tā noteikti necietīs. Tomēr negaidi, ka tas sniegs kādu labumu veselībai, ja neskaita – tīkamu veldzi vasaras tveicē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!