Foto: Shutterstock
Bieži vien varam apjukt ar ēšanu saistītajos jautājumos, informācijas ir daudz un pat bez kritiskas izvērtēšanas katram apgalvojumam var atrast pretargumentu. Līdz ar to svarīgi saglabāt mērenību visās izvēlēs, izmēģināt, kas der un kas nē, bet pats galvenais – ēst lai dzīvotu, nevis dzīvot, lai ēstu!
Lielākais maldinātājs veselīgā vai diētiskā produktā ir cukurs. Cilvēks, vēloties atbrīvoties no liekā svara, ēdot veselīgos un diētiskos produktos, vērtē tajos tauku daudzumu, bet cukura daudzumu kaut kā piemirst.
uztura speciāliste Alise Beresineviča

Enerģijas batoniņi

Lai arī enerģijas batoniņi ir izslavēti, jo saturot šķiedrvielas, proteīnu, tikai dabīgos ogļhidrātus un tikai dabīgos saldinātājus – varētu šķist, ka tie ir ļoti veselīgi našķi. Galu galā tos taču pārdod arī eko veikalos, sporta zālēs, lielveikalu diētisko pārtikas produktu plauktos. Bet – pirms našķoties ar kārtējo spīdīgajā iepakojumā tīto batoniņu, kas ir pilns šķiedrvielām, vitamīniem, minerālvielām un veselību, apdomā, cik pārstrādāts ir šīs produkts! Kaut vai apskati, kāds ir tā derīguma termiņš – cik ilgi šis "dabīgais produkts" var stāvēt mūsu plauktos? Bieži vien šajos batoniņos "sastopamās" sastāvdaļas ir sarežģītāk noformulēti dažādi cukura paveidi. Batoniņi paaugstina cukura līmeni asinīs, turklāt ļoti ātri, kurš pēc tam tikpat ātri krītas, atstājot mūs izsalkušus un nedodot sāta sajūtu. Ja dienas vidū ir vēlme iepriecināt sevi ar tiešām dabiskākām un veselīgām uzkodām, laba alternatīva ir riekstu krēms (kura sastāvā 99% ir paši rieksti) uzsmērēts uz ābola šķēles vai arī burkāns, iemērkts humusā.

Vegānu saldie ēdienie

Deserts ir un paliek deserts, pat ja tā sastāvā nav dzīvnieku valsts izcelsmes produktu. Patiesībā dažos vegānu saldajos ēdienos ir vairāk tauku vai cukura, nekā parastajos desertos. Kokosriekstu cukurus gan izklausās veselīgāk par rūpniecisko cukuru, tomēr saldums ir un paliek saldums. Vairumā gadījumu saldums nav slaidums.

Cukurotie piena produkti

Foto: Shutterstock

Beztauku jogurts

Bieži domājam, ka, ja produktam kaut ko atņem, it īpaši taukus, tad produkts kļūst veselīgāks. Bet, ja kaut ko atņem, kaut kam jānāk vietā, tukša vieta jau nepaliek, vai ne tā?

Ēdiens, kuram atņemti tauki, ne pēc kā negaršotu, līdz ar to pārtikas ražotāji, to apzinoties, "ļaunos" taukus aizstāj ar "labo" cukuru. Daudzas diētiskās vai maztauku produktu versijas ir cukura bagātākas, iespējams, pat, ka var saturēt vairāk kaloriju nekā "taukainā" versija. Daži no šiem jogurtiem ir tik pārsaldināti, ka var tikt uzskatīti drīzāk par desertiem, nevis diētiskām izvēlēm.

Izvairies no jogurtiem, kas satur pievienoto cukuru, bet izvēlies tos, kuros dabiskā piena cukura jeb laktozes daudzums uz simts gramiem ir mazāks par desmit gramiem.

Jogurta saldējums

Protams, salīdzinot ar saldējumu, tam ir mazāk kaloriju un zemāks tauku satura procents, bet tas, ka produkts ir nedaudz labāks par kādu citu produktu, automātiski nepadara to par veselīgu.

Sasaldētais jogurts var maldināt, jo vārds "jogurts" mūsdienās tiek asociēts ar kaut ko veselīgu, bet, ņemot vērā jau iepriekš apgūto informāciju, skaidrs, ka jogurts nav nekāda selerija vai grilētie dārzeņi. Jogurta saldējumā cukura daudzums tāpat ir mērāms desmitos gramu, kas to padara par lielisku našķi sevis palutināšanai, bet pavisam noteikti ne par labu ikdienas ēdienkartes sastāvdaļu.

It kā veselīgās brokastu opcijas

Foto: Shutterstock

Smūtiji

Tikai tāpēc, ka kaut kā sastāvā ir augļi vai ogas, nenozīmē, ka to var ēst bez bēdu un bez mēra. Pat dabiskas izcelsmes cukurs ir un paliek cukurs, ja par daudz, tad par skādi. Ļoti lielo izmēru smūtiju cukura daudzumam pārsniedzot dienas ieteicamo jeb 25 gramu cukura devu, tas var pārtapt par gaužām neveselīgu produktu. It īpaši, ja smūtijs tiek nevis gatavots mājās, bet pirkts veikalā vai kafejnīcā – jo ražotāji bieži vien pievieno rūpniecisko cukuru, kas ir lētāka un ātrāka opcija. Protams, smūtiju sastāvdaļās ir daudz labu vitamīnu, mikro un makro elementu, bet nedrīkst pārspīlēt ar daudzumu – četras glāzes smūtija nav tas pats, kas četras glāzes ūdens.

Liekie ogļhidrāti jeb cukuri, kuri netiek izmantoti mūsu organismā nepieciešamajos procesos, pārvēršas taukos, kas rada liekā svara uzkrāšanos organismā. Svarīgākais veselīga uztura pamatprincips, manuprāt, ir "visu ar mēru". Censties vairāk gatavot mājās un sportot
Alise Beresineviča

Rezumējums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tas viss gan nenozīmē, ka šos produktus būtu jāizslēdz no savas ēdienkartes uz mūžu, vienkārši jāseko līdzi tam, cik daudz un cik bieži tiek apēsts, nevis akli jātic, ka vārds "diētisks" uz produkta iepakojuma automātiski nozīmē, ka produkts ir veselīgs. Vislabāk gatavot maltītes mājās, jo tad ir zināms, kas tieši un cik daudz tiek pievienots, bet iegādājoties produktus veikalā, izvēlēties tos, kuriem ir visnaturālākās sastāvdaļas.

Uztura speciāliste Alise Beresineviča skaidro: "Lielākais maldinātājs veselīgā vai diētiskā produktā ir cukurs. Cilvēks, vēloties atbrīvoties no liekā svara, ēdot veselīgos un diētiskos produktos, vērtē tajos tauku daudzumu, bet cukura daudzumu kaut kā piemirst. Tas, ka produkts satur maz tauku, nenozīmē, ka tas ir veselīgs un diētisks. Jo produktos, kuros ir samazināts tauku daudzums, palielināts cukura saturs tajos, bet liekie ogļhidrāti jeb cukuri, kuri netiek izmantoti mūsu organismā nepieciešamajos procesos, pārvēršas taukos, kas rada liekā svara uzkrāšanos organismā. Svarīgākais veselīga uztura pamatprincips, manuprāt, ir visu ar mēru. Censties vairāk gatavot mājās un sportot!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!