Foto: Mikroķirurģijas centrs

Maija izskaņā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Mikroķirurģijas centrā ārstu komanda pacientam pēc smagas darba traumas replantējusi roku, informēja centra pārstāve Madlēna Vahere.

Informācija liecina, ka 52 gadus vecs vīrietis darba laikā cietis nelaimes gadījumā – kreisā roka tikusi ierauta rotējošā metāla iekārtā, tādējādi radot kreisās pleca locītavas mežģījumu, augšdelma kaula lūzumu un apakšdelma traumatisku amputāciju.

Šāds traumas mehānisms ar tik plašu audu bojājumu ir dzīvību apdraudošs. Pacienta darba kolēģu pareizā rīcība un prasme izmantot žņaugu pasargājusi vīrieti no masīva asins zuduma. Pateicoties neatliekamās medicīnas speciālistu koordinētai rīcībai, jau 30 minūtes pēc traumas gūšanas pacients atradies Austrumu slimnīcas uzņemšanas nodaļā, kas ir ļoti izšķiroši, pieņemot lēmumu veikt amputāciju vai piešūt norauto rokas daļu. Mikroķirurgu komanda – Jānis Zariņš, Mārtiņš Kapickis, Ervīns Lavrinovičs – un traumatologs Andris Lāāts piecu stundu ilgā operācijā pacientam veica norautās rokas replantāciju un augšdelma kaula stabilizāciju. Operācijas laikā veikta kaulu osteosintēze, šūti muskuļi, nervi, artērijas un vēnas.

Uzlabojoties pacienta vispārējam stāvoklim, tika uzsākta rehabilitācija un rokas ergoterapija. Jau divas nedēļas pēc negadījuma pacients tika izrakstīts no stacionāra.

Ārsti norāda – rehabilitācija būs ilga. Jušana atjaunosies lēnām. Rehabilitācijas posmā pacientam svarīgākais ir darbs ar ergoterapeitu un sevi. Šādā situācijā svarīgi ir ievērot veselīgu dzīvesveidu, kas, piemēram, smēķētājiem ir īpaši liels izaicinājums. Smēķēšana ievērojami kavē dzīšanas procesu, precīzāk sakot, asinsriti, izraisot asinsvadu sašaurināšanos.

Vasarā regulāri tiek veikti dažādi dārza un remontdarbi. Ārsti aicina būt piesardzīgus pašus un uzraudzīt līdzcilvēkus.

Par to, kā rīkoties, lai sniegtu pirmo palīdzību traumas un amputācijas gadījumā, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!