Foto: Panthermedia/Scanpix
Līgumus par "e-veselības" lietošanu pagaidām noslēgušas vien aptuveni 40 ģimenes ārstu prakses, pastāstīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Viņa norādīja, ka NVD turpina līgumu slēgšanu ar veselības nozares speciālistiem par "e-veselības" sistēmas lietošanu. Šobrīd parakstīšanas procesā ir ap 1000 līgumu, savukārt parakstīti ir vairāk nekā 120 līgumi.

Līgumu par "e-veselības" sistēmas lietošanu ir noslēgušas jau 40 ģimenes ārstu prakses, kas atrodas gan Rīgā, gan Latvijas reģionos. Līgums ir noslēgts arī ar daudzām ārstu-speciālistu praksēm un ambulatorajiem veselības centriem, kā arī slimnīcām, kas sniedz ambulatoros un stacionāros pakalpojumus, piemēram, Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu.

Štālberga arī norādīja, ka vienlaikus NVD turpinās tikties ar profesionālajām asociācijām, lai pārrunātu aktuālos jautājumus par līguma slēgšanu un "e-veselības" sistēmas lietošanas sākšanu, kā arī novembrī un decembrī tiks turpinātas bezmaksas praktiskās mācības veselības nozares speciālistiem par "e-veselības" sistēmas lietošanu.

NVD arī sazināsies ar tām ģimenes ārstu praksēm, kas atteiksies parakstīt līgumu par "e-veselības" sistēmas lietošanu, lai pārrunātu atteikuma pamatojumu un sniegtu atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem, piebilda dienesta pārstāve.

Tāpat NVD aicina veselības nozares speciālistus iesaistīties "e-veselības" līgumu slēgšanā, lai, sākot no šī gada decembra, nodrošinātu pacientiem e-recepšu un e-darbnespējas lapu izrakstīšanu un nerastos situācijas, kad pacienti tās nevar saņemt.

Jau ziņots, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija pagājušajā nedēļā kopsapulcē vienojās neparakstīt pamatlīgumus ar NVD par "e-veselības" sistēmas izmantošanu. Tāpat kopsapulcē ģimenes ārsti nobalsoja par gatavību brīvprātīgi pilotēt "e-veselības" sistēmu, kad būs veikti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, ņemot vērā asociācijas priekšlikumus.

Ģimenes ārstu vidū vairākkārt izskanēja bažas par "e-veselības" sistēmas nepilnībām, kas varētu apdraudēt pacientu datu drošību un konfidencialitāti, turklāt ārsti norādīja, ka sistēmas ieviešanas rezultātā varētu pasliktināties pacientu apkalpošanas kvalitāte un paildzināties vizītes ilgums.

Ārsti norādīja, ka "e-veselības" sistēmas ieviešana no 1. decembra būs kā "genocīds", jo par sistēmu ir pārāk daudz neskaidrību. Tāpat asociācijas biedri norādīja, ka sistēmas nepilnības būtu jānovērš pirms sistēmas ieviešanas. "Mēs spēsim lietot sistēmu, ja tā būs izstrādāta kvalitatīvi," norādīja asociācijas biedri.

Savukārt veselības ministre Anda Čakša ir norādījusi, ka e-recepšu ieviešana no šī gada 1. decembra būtu jāīsteno kā pilotprojekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!