Foto: Shutterstock

Atzīmējot Pasaules diabēta dienu, visā Latvijā paredzēta virkne pasākumu, kuru mērķis ir skaidrot slimības riskus, liecina Latvijas Diabēta federācijas (LDF) apkopotā informācija. Pasākumu laikā ikvienam būs iespēja saņemt bezmaksas speciālistu konsultācijas, kā arī izmērīt cukura līmeni asinīs. Speciālisti uzsver, ka apmēram puse cilvēku, kas slimo ar diabētu, par to pat nezina.

"Šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 84 tūkstoši reģistrētu diabēta pacientu, taču statistika liecina – viens no diviem pieaugušajiem pacientiem nemaz nezina, ka viņam ir diabēts. Tāpēc aicinām ikvienu regulāri pārbaudīt savu veselību un noskaidrot savus diabēta riskus," uzsver LDF vadītāja, endokrinoloģe Indra Štelmane.

LDF konsultante sabiedrisko attiecību jautājumos Dita Bukovska informē, ka 14. novembrī tirdzniecības centrā "Galerija Centrs" no pulksten 16 līdz 18 ikviens varēs saņemt kuponus bezmaksas cukura līmeņa pārbaudei asinīs. Tāpat būs pieejamas endokrinologu konsultācijas par diabēta riskiem un uztura speciālistu ieteikumi veselīgam uzturam.

Līdzīga veida pasākumi notiks arī citās Latvijas pilsētās, piemēram, Talsos, Limbažos, Rēzeknē, Tukumā un citur. Pirmie pasākumi paraudzēti jau šajā nedēļas nogalē, bet pēdējie notiks novembra beigās. Ar informāciju par pasākumu ir iespējams iepazīties šeit.

Bukovska norāda, ka diabēta izplatība visā pasaulē ar katru gadu pieaug, bet līdz pat 80% diabēta saslimšanas gadījumu ir iespējams novērst vai aizkavēt ar ēšanas ieradumu maiņu un fizisko aktivitāšu palīdzību.

"Rutks" jau rakstīja, ka biežākās komplikācijas, kas rodas, neārstējot cukura diabētu, ir sirds un asinsvadu slimības, nieru bojājumi, nedzīstošas čūlas uz kājām un redzes traucējumi. Vairāk par diabētu un tā riskiem ir iespējams uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!