Foto: Shutterstock

Šonedēļ visā pasaulē atzīmē Diabēta dienu. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību ar šo slimību saistītajiem riskiem. Viena no diabēta komplikācijām var būt redzes pasliktināšanās vai aklums, ko izraisa nepareizi ārstēts vai neārstēts cukura diabēts. Lai sevi pasargātu, speciālisti iesaka ikvienam regulāri pārbaudīt cukura līmeni asinīs. Laikus uzsākot diabēta ārstēšanu, redzes problēmas iespējams novērst.

"Paaugstināts cukura līmenis asinīs ietekmē visu veidu asinsvadus, arī pavisam smalkos, kas apasiņo mūsu acis," stāsta Latvijas Diabēta federācijas prezidente, endokrinoloģe Indra Štelmane. Viņa piebilst, ka šī iemesla dēļ tieši kardiologi un acu ārsti ir tie, kuri nereti pirmie cilvēkam atklāj saslimšanu ar cukura diabētu. Problēmas ar redzi rada nepareizi izvēlēta terapija vai arī tās trūkums. "Rutks" jau rakstīja, ka puse no diabētiķiem nezina, ka ir slimi.

Štelmane par redzes pasliktināšanos stāsta: "Ja runājam par sīko asinsvadu bojājumiem, tad kā pirmā parasti cieš acs tīklene – retīna, un to sauc par diabētisko retinopātiju. Ja problēma netiek atklāta un savlaicīgi ārstēta, tā ir samērā bīstama, jo cilvēkam var ievērojami pasliktināties redze vai pat iestāties aklums."

Statistika rāda, ka daļai cilvēku diabētu diagnosticē vien tad, kad jau ir radušās dažādas komplikācijas. Slimība vairākus gadus var noritēt bez simptomiem. Vienīgais veids, kā pārliecināties par savu veselību, ir profilaktiskās pārbaudes. Laicīgi uzzinot par diagnozi un uzsākot ārstēšanu, dažādu komplikāciju risks ievērojami samazinās. Štelmane uzsver, ka lielāko daļu komplikāciju diabētiķiem rada straujas cukura svārstības asinīs, ko iespējams novērst tikai ar pareizi izvēlētu terapiju.

SIA "Euroaptieka" speciāliste un farmaceite Zane Melberga skaidro: "Ar diabētu saistītās redzes izmaiņas ir bīstamas tāpēc, ka sākumā tās nerada sūdzības un neietekmē redzi. Līdz ar to ir ļoti viegli nokavēt slimības sākuma stadiju un laicīgi neuzsākt ārstēšanu. Visbiežāk simptomi tiek jaukti ar pavisam ikdienišķām lietām, kad cilvēks domā, ka sarkanas acis, plīsuši asinsvadi acī ir radušies no pārāk ilgas strādāšanas pie datora, ilgām darba stundām, nepietiekama miega. Acīs tiek pilināti acu pilieni, kuri mitrina vai sašaurina asinsvadus. Problēma netiek risināta pēc būtības, cēlonis meklēts netiek un situācija tikai saasinās, kā rezultātā var iestāties ļoti nopietnas sekas."

Speciāliste informē, ka šobrīd Latvijā ir reģistrēti gandrīz 87 000 diabēta pacientu, no kuriem 82 000 ir tieši otrā tipa cukura diabēta pacienti. Statistika ir ļoti skarba - katru gadu par 3000 pieaug reģistrēto pacientu skaits. Pēdējā laikā palielinās arī bērnu saslimstība.

Informācija par vietām un laikiem, kur bez maksas iespējams noteikt cukura līmeni asinīs, kā arī veikt citas pārbaudes, pieejama šeit un šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!