Foto: Shutterstock

Caureja ir temats, par ko nav patīkami runāt. Vēl nepatīkamāk ir to piedzīvot. Bieži "ātras kājas" izraisa dažādi vīrusi, no kuriem ir teju neiespējami izvairīties. Tomēr slimības nav vienīgais, kas izraisa nepatīkamas sajūtas vēderā un steidzamu nepieciešamību apmeklēt labierīcības. "Prevention" ir apkopojis vairākus pārtikas produktus un to grupas, kas mēdz izraisīt caureju.

Cukura aizstājēji

Našķi un košļājamās gumijas, kas nesatur cukuru, var apmierināt kāri pret saldumiem, bet tiem var būt arī caureju izraisošs efekts. Atkarībā no tā, kādā veidā organisms pārstrādā dažāda veida saldinātājus, tie var veicināt gan caureju, gan vēdera pūšanos. Ja novēro, ka šie produkti rada nepatīkamas sajūtas vēderam, labāk no tiem izvairīties.

Kafija

Kafija paātrina zarnu darbību, liekot ēdienam pa tām ātrāk pārvietoties un sliktāk uzsūkties. Tāpat kafijā esošās skābes var pastiprināt dažādas gremošanas problēmas. "Rutks" jau rakstīja, ka 30 procentiem cilvēku pēc kafijas lietošanas paātrinās vēdera izeja. Pazīmes tam, ka ikdienā lieto pārāk daudz kafijas, vari uzzināt šeit.

Alkohols

Ja svinību vai ballītes laikā ir lietots pārāk daudz alkohola, nākamā diena var sākties ne vien ar galvassāpēm un sliktu dūšu, bet arī ar vēdera problēmām. Alkoholam piemīt kairinoša iedarbība, kas liek vēderam un zarnām "protestēt" pret lielu tā daudzumu. Tāpat alkohols paātrina gremošanu un samazina ūdens uzsūkšanos organismā

Piena produkti

Laktozes nepanesība nav nemaz tik reta parādība. Ja pēc piena, siera vai jogurta lietošanas vēderā rodas nepatīkamas sajūtas, tu varētu būt to cilvēku vidū, kas nepanes laktozi. Simptomi šai problēmai parasti izpaužas 30 minūšu līdz divu stundu laikā pēc piena produktu lietošanas, un tie ir: nelabums, krampji, vēdera pūšanās un caureja. Par dažādiem piena veidiem un to ietekmi uz veselību vairāk var uzzināt šeit.

Kvieši, rudzi un mieži

Glutēns ir proteīna maisījums, ko var atrast kviešu, rudzu un miežu graudos. Tas var izraisīt caureju un vēdera pūšanos, bet, par laimi, glutēna nepanesība nav bieži sastopama. Ja tomēr šķiet, ka graudaugu produkti rada nepatīkamas reakcijas organismā, iekārto ēšanas dienasgrāmatu un seko līdzi tam, vai jūties slikti pēc maizes vai makaronu lietošanas. Tāpat ir ļoti svarīgi konsultēties ar ārstu, lai pārliecinātos, ka neciet no celiakijas.

Produkti, kas satur daudz šķiedrvielu

Šķiedrvielas veicina gremošanas sistēmas darbību, kas ir ļoti pozitīvi, bet ir gadījumi, kad tās darbojas pārāk labi. Šķiedrvielas saturoši produkti var palīdzēt cīņā ar aizcietējumiem, bet pārāk liels to patēriņš var radīt nepatīkamas sajūtas un nepieciešamību steidzami apmeklēt labierīcības.

Asi pipari

Ir cilvēki, kas halapenjo piparus var ēst kā konfektes, kamēr citiem rodas problēmas, tikai paskatoties uz čili pipariem. Katra cilvēka organisms uz asiem ēdieniem reaģē citādi. Tie var kairināt kuņģa sieniņas un zarnas, liekot ēdienam cauri organismam pārvietoties ātrāk. Cilvēkiem, kas asus ēdienus uzturā lieto reti, ir lielākas iespējas sajust nepatīkamus blakusefektus.

Produkti no ātrās ēdināšanas iestādēm

Ja kādreiz nevari sevi pārliecināt par to, ka ātrās ēdināšanas iestādēs maltīti labāk neieturēt, atceries, ka trekni un taukaini ēdieni nelabvēlīgi ietekmē gremošanu. Organismam jau tā ir grūti pārstrādāt lielu daudzumu tauku, bet īpaši grūti tam klājas ar taukainiem, eļļā gatavotiem ēdieniem, ko parasti pasniedz ātrās ēdināšanas restorānos. Daudz mazāka iespēja, ka radīsies gremošanas problēmas, ir, ēdot veselīgus taukus, piemēram, tos, kas atrodami avokado. Tā kā taukainos kartupelīšos nav praktiski nekādu organismam noderīgu minerālvielu, gadījumos, kad tie rada gremošanas traucējumus, no tiem patiešām labāk atteikties.

Gadījumos, kad vēdera problēmas un sliktu dūšu neizraisa dažādi produkti, vainojams varētu būt rotavīruss. Par to vairāk ir iespējams uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!