Foto: Shutterstock
Gripas intensitāte Latvijā pēdējo nedēļu laikā ir augusi, un 15. janvārī jau izsludināta slimības epidēmija. Ņemot vērā, ka ļoti liela daļa cilvēku pret šo slimību nav vakcinēti, ir ļoti būtiski ievērot dažādus drošības pasākumus, kas var mazināt slimības risku. Piedāvājam ieskatīties "Viņa" rakstu krājumā par gripas un citu elpceļu slimību profilaksi un ārstēšanu.

Gripa ir ne vien nepatīkama, bet arī salīdzinoši bīstama slimība, jo tās komplikācijas var izraisīt pat nāvi. Jau ziņots, ka šogad infekcija ir laupījusi divu cilvēku dzīvības. Neviens no šiem cilvēkiem pret gripu nebija vakcinēts. Lai arī vakcīna nesniedz 100% aizsardzību pret infekciju, tā ievērojami mazina slimības risku, kā arī vakcinētie gripu pārslimo ievērojami vieglāk un ar mazākām komplikācijām.

Gan vakcinētajiem, gan nevakcinētajiem epidēmijas laikā ir ļoti svarīgi pievērst papildu uzmanību savas un līdzcilvēku veselības aizsargāšanai. Būtiski ir ne tikai regulāri mazgāt rokas un vēdināt telpas, bet arī palikt mājās, ja esi saslimis. Dodoties uz darbu un dažādām publiskām vietām, kur pulcējas daudz cilvēku, inficētais riskē slimību izplatīt tālāk. Tas nozīmē, ka pacienta palikšana mājās nāk par labu ne tikai viņam, bet arī apkārtējiem.

Ieskaties "Viņa" rakstu arhīvā un uzzini vairāk ne tikai par to, kā notiek slimības izplatīšanās, bet arī sevis pasargāšanu un ātrāku atlabšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!