Foto: Shutterstock
Izsalkums ir pavisam normāla parādība, ja kopš brokastīm vai pusdienām pagājušas vairākas stundas. Taču, iespējams, tavs vēders sāk burkšķēt un izsalkums tevi nomoka jau nepilnu stundu pēc maltītes, tāpēc atkal meklē, ar ko apetīti nomākt.

Lai tu rastu izskaidrojumu savai nerimstošajai apetītei un spētu to mazināt, piedāvājam iepazīties ar portāla ''Prevention'' ekspertu uzskaitītajiem iemesliem, kāpēc var būt sajūta - vienmēr esmu izsalkusi.

Tu esi pakļauta stresam


Vienalga, vai tu uztraucies par veicamo uzdevumu termiņiem darbā, tev ir nesaskaņas ar savu partneri vai tevi satrauc jebkas cits, tavs organisms uz to var reaģēt, aicinot tevi nemitīgi ēst. Tieši stresa laikā organisms izdala tādus hormonus kā kortizols un grelīns, kas veicina apetīti. Tāpēc, lai tev nemitīgi negribētos ēst, ikdienā centies atrast veidus, kā relaksēties.

Tu esi nogurusi


Paliekot ilgi nomodā, jo steidz izpildīt visu, ko priekšnieks lūdzis, vai vienkārši nespēj atrauties no sava iemīļotā seriāla jaunākajām sērijām, tu nespēj pilnvērtīgi izgulēties. Taču brīdī, kad sāc slikti gulēt, tavs organisms to uztver kā zīmi par briesmām, un tev neapzināti atkal rodas stress, kas noved pie nemitīga izsalkuma.

  • Par to, kāpēc miega traucējumi ir drauds veselībai, lasi šeit.

Tu pārāk daudz skaties uz ēdienu foto


Ja tu katru reizi, kad atver ''Instagram'' vai ''Facebook'', redzi foto vai video ar ēdienu, tu pavisam noteikti kļūsi izsalkusi. Skatoties uz šādu saturu tīmeklī, tu neapzināti sāc savā galvā iztēloties, kā attēlā vai video redzamais ēdiens smaržo un garšo, kas savukārt liek tev gribēt to pagaršot jeb ēst.

Tu esi garlaikota


Iespējams, tev šodien ir brīvdiena, bet visi tavi draugi ir aizņemti, un nekā cita bez nekā nedarīšanas tavos šīs dienas plānos neietilpst. Šāda bezdarbība bieži vien var rezultēties garlaicībā, un katra no mums kaut reizi sevi ir pieķērusi stāvam pie ledusskapja un meklējot tajā kaut ko garšīgu, lai gan nesen ēdām pusdienas vai vakariņas. Lai izvairītos no ēšanas aiz garlaicības, sastādi sarakstu ar aktivitātēm, kuras vari veikt dienās, kad citu plānu nav.

Tu ēd kustībā


Ikdienas steigā nereti ir grūti atrast kaut pusstundu atpūtas brīdim, tāpēc arī pusdienu pauzes vietā steidzamies no vienas tikšanās uz otru un pa ceļam apēdam tuvākajā veikalā nopirktu bulciņu vai šokolādes batoniņu. Varbūt tā nešķiet, taču ēšana kustībā nevis sadedzina kalorijas, bet gan var tās uzņemt divkārt. Tāpat vērts piebilst, ka pēc šādas sasteigtas maltītes, sāta sajūta var nerasties. Tāpēc saplāno savu dienu tā, lai atrastu mirkli laika apsēsties un mierīgi paēst.

Tavs organisms ir insulīna rezistents


Ja tu patiesi visu laiku esi izsalkusi, bet neviens no iepriekš minētajiem iemesliem nav pie vainas, apmeklē savu ģimenes ārstu, lai noskaidrotu, vai tavs organisms nav rezistents pret insulīnu. Neveicot pārbaudes un to savlaicīgi neatklājot, tu esi pakļauta riskam saslimt ar 2. tipa cukura diabētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!