Foto: Shutterstock
Veselīgs kāju izskats ir svarīgs ikvienam. Bieži vien apmeklējam pedikīra speciālistu, lai uzlabotu kāju vizuālo stāvokli. Taču pēdām ir nepieciešama arī ārstnieciskā aprūpe. Pēdas atspoguļo ķermeņa veselību kopumā, un tās ir galvenais ķermeņa svara balsts, kas palīdz stāvēt, staigāt un skriet, tāpēc par tām īpaši ir jārūpējas. Jāpievērš uzmanība pēdu stāvokļa izmaiņām un laikus jākonsultējas ar ārstu.

Ikdienā mēdzam apmeklēt pedikīra meistaru. Taču jāatceras, ka viņi nodarbojas tikai ar veselās pēdas apstrādi. Podologs koncentrējas uz ārstniecisko pēdu apstrādi. Tās mērķis ir pēdu atveseļošana, sniedzot nepieciešamo kopšanu. Klasiskais pedikīrs raksturīgs skaistumkopšanas procedūrām, kas piemērotas veselām kājām, bet ārstnieciskajā pedikīrā uzsvars ir uz atveseļošanu, skaidro podoloģe Rita Sūna.

Podologs spēj ārstēt ieaugušus nagus, kārpas, varžacis, sēnītes, sausus vai saplaisājušus papēžus utt.

"Pēdu un nagu aprūpe ir vajadzīga ikvienam," uzsver Sūna.


Īpaši svarīgi sekot līdzi pēdu stāvoklim ir paaugstināta riska grupas pacientiem. Šajā grupā ietilpst cilvēki, kuriem ir asinsrites un jušanas traucējumi, hroniskas slimības, balsta – kustības sistēmas pataloģiski stāvokļi, arī gados veci cilvēki, kam bieži vien rodas pēdu deformācija, asins apgādes traucējumi. Īpaši svarīgi apmeklēt podologu ir cilvēkiem, kuri ir cukura diabēta slimnieki.

Pētījumā "Pēdu aprūpes podoloģiskie aspekti sociālās aprūpes centros" teikts, ka pēdu problēmas var attīstīties visa vecuma cilvēkiem, taču 80 procentos gadījumu ar tām saskaras gados vecāki cilvēki.

Pēdu apstrāde pie podologa vai pedikīra meistara

Foto: Shutterstock

Portālā "Health" skaidrots, kāpēc ir labi veikt pedikīru pie podologa. Arī klasiskā pedikīra veikšana pie podologa ir ieteicama, jo viņš spēs identificēt pirkstu, nagu vai kāju deformāciju to agrīnā stadijā. Laicīga pēdu ārstnieciskā aprūpe var ļaut izvairīties no dažādām problēmām, kas var iesakņoties un radīt diskomfortu ikdienā. Procedūras laikā speciālists novērsīs ādas sabiezējumus un plaisas, veiks procedūras, kas izlīdzinās ieaugušus nagus, likvidēs varžacis, ārstēs kārpas, čūlas un nagu sēnīti.

Pēdu apstrāde notiek sausā veidā, izmantojot speciālas tehnoloģijas. Process ir ļoti saudzīgs, kas nerada kairinājumu ne ādai, ne nagiem.

Ārstnieciskais pedikīrs var uzlabot pēdu vizuālo izskatu, ar masāžas palīdzību veicināt labāku asinsriti un novērst iespējamās deformācijas. Cilvēki, kuri ir saskārušies ar pēdu problēmām, piemēram, ieaugušiem nagiem, sasprēgājušiem papēžiem, zina, ka tas rada ne tikai nepatīkamas sajūtas staigājot, bet arī atkailinot pēdas, piemēram, baseinā, pludmalē, jo šādas pēdu problēmas rada pavisam neestētisku skatu.

Ārstniecisko pedikīru var veikt gan sievietes, gan vīrieši un bērni. Ja aktīvi nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm un bieži traumē pēdas, vajadzētu apmeklēt podologu.

Pazīmes, kas liecina – jādodas pie podologa

Foto: Shutterstock
Portālā "Better health" apkopotas pazīmes, kas liecina, ka nepieciešams apmeklēt podologu. Ja novēro, ka tava nagu krāsa, struktūra, forma ir izmainījusies, vai sāc just niezi, rodas apsārtums vai ādas zvīņošanās, izteikta kāju svīšana, nekavējoties vērsies pie speciālista.

Nepieciešams īpaši sekot līdzi pēdu vizuālajam izskatam, jo pēdu slimības var rasties ne tikai no nepareizas higiēnas, bet var arī norādīt uz infekciju, iekšējo orgānu saslimšanu, ādas slimībām. Uz pēdām var atspoguļoties arī organisma reakcija pret medikamentiem.

Cukura diabēta slimniekiem būtu nepieciešams vērsties pie podologa, jo slimojot ar šo slimību, bieži vien rodas nopietnas pēdu problēmas – samazinās asins plūsma pēdās, kas veicina nobrāzumu un rētu lēnāku sadzīšanu. Diabēta rezultātā ir bojāti arī pēdas nervi, kas samazina spēju just radušās nelielās traumas. Ja tev ir diabēts, tad vismaz reizi gadā jāveic pēdu pārbaude pie podologa.

Pirms mēģināt tikt galā ar pēdu problēmām, piemēram, varžacīm, kārpām, labāk vērsties pie speciālista.

Pēdu ārstēšanas procedūras

Foto: Shutterstock
Pēdu atveseļošanas process ir ilglaicīgs, skaidro podoloģe Sūna. Tiek izveidots individuāls pēdu aprūpes plāns un apstrādes tehnoloģija, kas atbilst gan nagu struktūrai, gan pēdu ādai.

Podologs novērtē gan pēdu, gan nagu stāvokli. Nepieciešamības gadījumā speciālists paņem nagu vai ādas paraugu laboratoriskajai izmeklēšanai. Ja ir novērojami pēdu bojājumi, kurus izraisa iekšķīgas saslimšanas, pacients tiek nosūtīts tālākiem izmeklējumiem, kas var būt pie ortopēda, dermatologa, endokrinologa un citiem.

Dodoties pie podologa, sagatavojies tam, ka būs nepieciešams informēt ārstu par ikdienā pielietotajiem pēdu kopšanas un ārstēšanas līdzekļiem. Būs jāpastāsta par problēmām, slimībām, darba apstākļiem, ikdienas slodzi, jo tas var ietekmēt pēdu stāvokli.

Saskaņā ar portālā "Health" sniegto informāciju, noskaidrots, ka izplatītākās pēdu problēmas ir ieauguši nagi, sēnītes, kārpas un varžacis.

Ieauguši nagi

Ieaugušus nagus var ārstēt ar stieplītēm jeb skavām. Šī procedūra ir pavisam nesāpīga. Podologs ar stieplītes palīdzību var koriģēt arī deformētus, nepareizi ieaugušus nagus. Stieplīte tiek piestiprināta pie naga abām pusēm, ceļot to uz augšu, veicinot tā iztaisnošanos un pareizu augšanu. Pēc procedūras samazinās spiediens uz naga valnīti, kas mazina tūsku, sāpes un iekaisumu.

Skava palīdz nagam augt uz priekšu, tas ieņem pareizu fizioloģisko formu. Taču, lai ārstēšanas rezultāts saglabātos ilgāku laiku, nepieciešams ievērot pareizu kāju kopšanu un izvēlēties piemērotus apavus.

Varžacis un kārpas

Varžacis ir ādas sabiezējumi, kas ir ar serdi viducī un rada sāpes staigājot. Tās biežāk parādās uz pirkstiem, jo tie ir pakļauti mehāniskai berzei, ko rada nepiemēroti apavi. Ikdienā tās var radīt lielu diskomfortu, taču podologs ar tām spēj cīnīties ātri un nesāpīgi. Vairāk par varžacīm lasi šeit.

Varžacis cilvēki bieži jauc ar kārpām. Kārpas rada vīrusa infekcija. Speciālisti spēj noteikt atšķirību starp varžacīm un kārpām, pielāgojot nepieciešamo ārstēšanu. To ir iespējams veikt gan ar dažādiem medikamentiem, gan ar lāzertehnikas palīdzību, bloķējot kārpas kapilārus un apturot barības vielu pieeju.

Sēnīte

Ja tā nav spējusi skart ļoti lielu pēdas daļu, nagu sēnīti var izārstēt ārstnieciskā pedikīra laikā. Gadījumos, kad tā ir spējusi iemitināties naga saknē vai bojājusi vairākus nagus, jāvēršas pie speciālista. Viņš noteiks sēnītes tipu un nepieciešamo ārstēšanu.

Ar sēnīti palīdz cīnīties medikamenti, bet īpaša uzmanība jāpievērš arī higiēnai un apavu tīrībai. To iespējams likvidēt arī ar lāzerterapiju, taču jārēķinās, ka sēnītes ārstēšana aizņem laiku.

Pareiza pēdu kopšana

Foto: Shutterstock
Lai saglabātu pēdu veselo stāvokli, svarīgi tās pareizi kopt arī mājās. "Pie podologa var vērsties arī profilaktiskos nolūkos, jo viņš sniegs konsultāciju par nepieciešamo kāju pēdu kopšanu," stāsta Sūna.

Galvenā ikdienas kāju kopšana ietver savlaicīgu nagu griešanu, pēdu mazgāšanu rītā un vakarā. Profilaktiski kājas var pamērcēt 10 līdz 15 minūtes siltā sālsūdenī. Nepieciešams izvēlēties piemērotus kāju kopšanas līdzekļus un izmantot tos regulāri, jo pēdām ir liela slodze, tāpēc tās ir jāsaudzē un jālutina ik dienu. Apavu un zeķu tīrībai arī ir liela nozīme. Var veikt apavu dezinfekciju, regulāri jāmaina un jāmazgā zeķes karstā ūdenī, lai mikrobi tiktu iznīcināti.

Podologs var ieteikt ne tikai pareizo kāju kopšanu, bet arī pēdai piemērotus apavus.

Portālā "Better health" skaidrots, kādiem jābūt apaviem:

  • Papēža daļā tiem jābūt stingriem, kas cieši pieguļ pie pēdas aizmugures, lai staigāšanas laikā neslīdētu.
  • Apavi nevar būt pārāk šauri. Starp kurpju purngalu un pirkstiem jābūt mazam atstatumam.
  • Pēdai ir jāelpo, vislabāk izvēlēties apavus no dabīgā materiāla, piemēram, ādas.
  • Savukārt zolei būtu jābūt no gumijas, jo tā nodrošina labu trieciena absorbciju un nav tik slidena kā āda.
  • Papēdim jābūt trīs līdz četrus centimetrus augstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!