Foto: Shutterstock
Noguruma un miegainības sajūta pēc pusdienu maltītes ieturēšanas nav nekas neparasts. Vairums pat zina – pēc pusdienām atgriežoties darba rutīnā, gaidāms kārtīgs miega uzplūdums, tādēļ steigšus jādzer kafija, kaut gan patiesībā vajadzētu būt pretēji – ēdienam būtu jādod papildu enerģija. Šajā rakstā aplūkosim biežākos miegainības ierosinātājus un to, kā miegainībai neļaut ietekmēt produktivitāti.

Zini, ko ēd un kā tas tevi ietekmē


Mūsu pašsajūta ļoti lielā mērā ir atkarīga no tā, ko mēs ēdam, stāsta neirologs un miega speciālists Brendons Peters portālam "Verywell Health". Ja mūsu ēdienkartē galvenokārt ir pārtikas produkti ar mazu uzturvērtību, visticamāk mūs pēc ēšanas pārņems nevis kārtīgs enerģijas uzplūdums, lai aizvadītu turpmāko dienu, bet gan milzīgs nogurums. Produkti, kas rada miegainību, parasti satur daudz piesātināto tauku, sāls un cukuru, un šajā kategorijā ietilpst daudz rūpnieciski ražoti produkti. Tāpat nogurumu radīs grūtāk sagremojams uzturs. Tie visbiežāk ir produkti ar augstu tauku saturu – sarkanā gaļa, cepti ēdieni, frī kartupeļi.

Jāņem vērā, ka pārtika ar augstu glikēmisko indeksu var izraisīt noguruma sajūtu. Šie produkti izraisa strauju cukura līmeņa paaugstināšanos, bet ne ilgstoši, un pēc īsa enerģijas un spara uzplūda pēkšņi ēdājs izjūt nogurumu un atkārtotu izsalkumu. Daži produkti ar augstu glikēmisko indeksu: šokolādes batoniņi, baltmaize, vārīti kartupeļi, arbūzs, alus, rāceņi, vārīts burkāns.

Arī daži specifiski produkti var būt miegainības ierosinātājs. Piemēram, produkti, kuri satur nelielu hormona melatonīna līmeni. Melatonīns ir svarīgs palīgs iemigšanai, samazinot iemigšanai paredzēto laiku. Melatonīns atrodams, piemēram, kivi, taukainajās zivīs, riekstos un rīsos. Tāpat nogurumu izraisa aminoskābe triptofāns, kas veicina veselīgu miega režīmu, rada mierinošu un relaksējošu efektu, stimulējot melatonīna un sorotonīna sekrāciju. Bagātīgi triptofāna avoti ir gaļa (īpaši tītara un vistas gaļa), rieksti, sēklas, pupas, olas un zivis.

Noteikti vērts pievērst uzmanību savai ēdienkartei, lai pārliecinātos, ka tavs uzturs ir sabalansēts, jo arī barības vielu un vitamīnu trūkums var izraisīt nogurumu un nespēku. Piemēram, par dzelzs, magnija, kālija un B grupas vitamīnu nepietiekamo līmeni organismā viens no simptomiem ir tieši nogurums.

Tikpat svarīgs ir porcijas lielums. Ja maltīte ir veselīga, tad pat lielākas porcijas notiesāšana neradīs smaguma un noguruma sajūtu, savukārt, ja ēdiens skaitās neveselīgs, tad lielas porcijas pievarēšana pavisam noteikti neradīs enerģijas pieplūdumu, bet gan izteiktu noguruma sajūtu. Ja nespēj saviem spēkiem sabalansēt pusdienas, taču pie uztura speciālista doties nav laika, ieturi daudz mazākas maltītes vairākkārt dienā, piemēram, trīs lielo ēdienreižu vietā ēd piecas reizes, taču daudz mazākas porcijas.

Kā rīkoties?


Ja pēc pusdienu ieturēšanas tevi vienmēr pārņem noguruma sajūta, apsver iespēju rakstīt speciāli ēdienreizēm domātu dienasgrāmatu – tas būs vienkāršs, taču noderīgs veids, lai varētu noteikt, vai ir kādi konkrēti produkti, sastāvdaļas vai citi faktori, kas ietekmē tavu enerģijas līmeni.

Dienasgrāmatā detalizēti ir jāiekļauj viss, kas dienas laikā tiek uzņemts – piefiksē, cikos ēdi, ko ēdi un cik daudz ēdi. Pēc tam pievērs uzmanību tam, kā juties, piemēram, vai tev parādījās vairāk enerģijas, vai uzlabojās garastāvoklis, kāda bija kuņģa zarnu trakta darbība. Dienasgrāmatu būs lielisks palīgs, lai kopīgiem spēkiem ar ārstu spētu atrast īsto miegainības izraisītāju.

Dažkārt, izmainot vien uztura un dzīvesveida paradumus, iespējams palielināt enerģijas līmeni, un novērst nevēlamo miegainību, kas rodas pēc maltīšu notiesāšanas, kas ir it īpaši nevēlama, ja miegs uzbrūk darba laikā, ietekmējot produktivitāti. Atceries, ka ir ļoti svarīgi uzņemt pietiekami daudz šķidruma, lai saglabātu pienācīgu hidratāciju, ir jāievēro normāls porcijas lielums, jāievēro sabalansēts uzturs, kas ir arī viens no eneģijas stūrakmeņiem. Neaizmirsti par regulārām fiziskajām aktivitātēm, un, protams, kvalitatīvu un pietiekoši ilgu miegs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!