Ilgstoši atrodoties trokšņainā vidē, daudziem rodas tik pamatīgs diskomforts, ka lielākā vēlme ir pēc iespējas ātrāk nonākt mierā un klusumā. Šādās reizēs pietiek ar pagriešanos uz papēža un došanos prom, taču daudzi no ausī "dzīvojošā" trokšņa aizbēgt nevar. Tas ir klātesošs, lai arī kurp dotos. Reizēm ausī dzirdamā džinkstēšana ir tik uzmācīga, ka traucē ne tikai dzirdēt pašam savas domas, bet arī apkārtējos. Un tad, lai nesajuktu prātā, jāmeklē visefektīvākie risinājumi trokšņa slāpēšanai.

RSU Otorinolaringoloģijas katedras docētājs Kristaps Dambergs skaidro, ka medicīnā vairāk tiek runāts nevis par "troksni galvā", bet gan "troksni ausīs". Un tā ir klasificēta diagnoze – tinīts.

Ar stipru troksni ausīs ikdienā lielākoties sadzīvo gados vecāki cilvēki, kas pārkāpuši 50 gadu slieksni, uzsver "Veselības centra 4" neiroloģe Nora Jurjāne. Jo īpaši, ja iemesls ir neiroloģisks. "Populācijā vidēji troksnis ausīs ir aptuveni 20 procentiem cilvēku, tātad – katram piektajam. Taču tikai 10 procenti vēršas pie ārsta, jo lielākoties šāds troksnis cilvēkam netraucē," teic Jurjāne.

Ārstējot nervus, troksnis atkāpās

Lolitas – divu meitu mammas, mīlošas sievas un sociāli aktīvas dāmas – dzimšanas dienas torti šogad rotās apaļš cipars. Ar smaidu uz lūpām viņa plāno svinēt 60. dzimšanas dienu. Taču ne visas dzimšanas dienas, svētki un dzīves gadi bijuši tik priecīgi. Personīga rakstura problēmas, šķēršļi karjeras attīstībā, veselības likstas – tas viss veidojis dzīves bagāžu, un kādā parastā rītā šim sarakstam pievienojās vēl kāda netīkama sajūta. Sieviete pamodās un saklausīja savdabīgu džinkstoņu galvā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!