Foto: Pixabay.com
Liela daļa no mums svētkos mēdz iemalkot glāzi vīna, bet Jāņos – pāris alus kausu. Kāds to dara ne tikai svētkos... Vai alkohols, piemēram, sausais sarkanvīns, var būt vērtīgs veselībai? Vai tiesa, ka dārgais alkohols ir mazāk kaitīgs par lēto? Kādēļ pandēmijas laikā mēs sākām vairāk lietot grādīgos dzērienus?

Uz šiem un citiem jautājumiem atbild ārste dietoloģe, Rīgas Stradiņa universitātes uztura studiju programmas direktore Lolita Neimane.

Kādos gadījumos un daudzumos alkohols var būt veselīgs? Piemēram, mēdz teikt, ka alus stimulē vielmaiņu un apetīti.

Apetīti stimulē jebkurš alkohols. Taču tas ne tuvu nav veselīgi visiem. Piemēram, cilvēkiem ar lieko svaru. Alkohols veicina apetīti un vājina sāta sajūtu – un cilvēki apēd vairāk. Taču, pat ja apetītes nav vispār, es vienalga neieteiktu tās veicināšanai izmantot alkoholu. Jāvēršas pie ārsta, jāmeklē un jārisina problēmas cēlonis.

Veselīga alkohola nav

Vai tiesa, ka iedzert glāzi sausā vīna dienā ir veselīgi?

Vienmēr jārunā par daudzumiem. Sievietei dienas norma – 150 mililitri vīna, vīrietim – pudele alus. 150 mililitri nav daudz, tā ir piektdaļa pudeles. Jā, sausajā sarkanvīnā ir vērtīgais dabas antioksidants resveratrols, taču jāzina mērs. Sievietei tas ir ne vairāk par septiņām devām septiņās dienās, proti, maksimums – pudele vīna nedēļā. Runājot par stipro alkoholu – tie ir 40 mililitri dienā, pavisam maza glāzīte.

Kurš alkohols veselībai un figūrai ir "visnekaitīgākais", bet kurš – pats ļaunākais?

"Visnekaitīgākais" ir sausais sarkanvīns. Tomēr jebkurā gadījumā alkohols, jo īpaši stiprais, ir kancerogēns.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!