Vasara ir laiks, kad vecāki savas atvases visbiežāk uzsēdina uz dažādiem braucamrīkiem – balansa riteņiem, velosipēdiem un skrejriteņiem. Kurš no braucamrīkiem ir vispiemērotākais mazajiem censoņiem? Vai eksistē kāds īpaši draudzīgs braucamrīks? Vai tiešām balansa riteņi izraisa veselības problēmas?

Veselības bojātājs vai uzlabotājs?

Fizioterapeita-osteopāta Vadima Puharta "Facebook" kontā, iestājoties pavasarim, parādījās ieraksts par līdzsvara jeb balansa riteņiem. Līdztekus uzslavām par līdzsvara, roku un kāju muskuļu trenēšanu, fizioterapeits raksta: "Līdzsvara velosipēdu mīnusi:

  1. spēj uzņemt relatīvi lielu ātrumu, ja nepieciešams apstāties, nav bremžu mehānisma. Bīstami, ja pārvietojas brauktuvju tuvumā. Šī iemesla dēļ obligāti jāvelk aizsargķivere.
  2. atsperoties ar kājām, bērna svars tiek pārnests no aizmugures (sēžas pauguriem) uz priekšu (starpeni). Šādi palielinās spiediens uz iegurņa diafragmu un "nervus pudentus". Tas var tonizēt iegurņa diafragmas muskuļus. Ja spiediens ir ilgstošs, tas var provocēt vēdera izejas traucējumus – aizcietējumus vai aizturi (enkoprezi). Bērniem, kam ir augšminētās problēmas, līdzsvara ritenis nebūtu ieteicams."

Ierakstu komentē satrauktas mammas, ar to sociālos tīklos dalījušies gandrīz simts cilvēki. Protams, ka vecāki bērnam vēl to labāko. Protams, viņi satraucas, izlasot, ka savu bērnu uzsēdinājuši uz gandrīz vai inkvizīcijas rīka.

Vai tiešām balansa riteņi būtu jāizskauž un, gluži kā raganas, jāsamet ugunskurā?

Uz sarunu aicinājām fizioterapeiti Ivetu Dzenīti no "Mugurkaula veselības centra".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!