Foto: Shutterstock
Novembrī, kā jau kungu veselības mēnesī, ikviens vīrietis, neskatoties uz viņa vecumu, aicināts daudz rūpīgāk padomāt par savu veselību. Un nevis tāpat vien, bet īpaši paturot prātā, ka prostatas vēzis vīriešiem ir biežākā onkoloģiskā saslimšana. Lai gan novembrī šī tēma ierindojas pašā augšgalā, kungi katru mēnesi var izdarīt mazu, taču ļoti vērtīgu darbiņu veselības labā – veikt sēklinieku pašpārbaudi, kas aizņems tikai piecas minūtes.

Sēklinieku pašpārbaude ir vienkāršs veids, kā iepazīt savu ķermeni un laukus pamanīt izmaiņas, ja tādas radušās, vēstīts Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izstrādātajā materiālā. Sēklinieku pašpārbaudei ir seši soļi – sākot no atsevišķas pārbaudes, izmantojot abas rokas, un beidzot ar sēklinieku piedēkļa sataustīšanu. Noteikti paturi prātā – ir pilnīgi normāli, ka viens sēklinieks ir lielāks par otru, jo cilvēka ķermenis nav simetrisks.

Svarīgi! Vislabāk pārbaudi veikt siltā dušā vai vannā, vai uzreiz pēc tās, jo siltums atbrīvo sēklinieku maisiņus.

Ja esi pamanījis pietūkumu, veidojumus, sāpes vai citas izmaiņas sēkliniekos, steidzīgi pieraksties vizītei pie ģimenes ārsta vai urologa! Šī konsultācija noteikti ļaus justies vieglāk. Svarīgi piebilst, ka arī sēklinieku vēzis, kas atklāts laikus, ir ļoti veiksmīgi ārstējams.

Kā norāda SPKC speciālisti, sēklinieku vēža vecuma diapazons ir ļoti plašs – visbiežāk to atklāj vīriešiem vecumā no 15 līdz 44 gadiem. Latvijā ik gadu šo diagnozi uzstāda vairāk nekā 30 vīriešiem.

Ielūkojies šajā rakstā un iepazīsties ar speciālistu komentāriem un pieredzes stāstiem gan par prostatas vēzi, gan arī citām, ar vīriešu veselību saistītām likstām un pārbaudēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!