Foto: Shutterstock

Lapas krīt un ūsas aug – tā daudzviet tiek raksturots novembris (neoficiāli dēvēts arī par "movembri") – vīriešu veselības mēnesis, kurā kungi tiek aicināti padomāt par savu "tehnisko apskati", proti, pievērst uzmanību veselībai, ar īpašu vērību attiecoties pret prostatas problēmām, diagnostiku, ārstēšanu u.c. Prostatas vēzis ir biežākā onkoloģiskā saslimšana vīriešu vidū, taču vēl aizvien kungi pret savu veselību neizturas pietiekami nopietni.

"Latviešu vīrieši pret savu veselību izturas vienaldzīgi. Tehnisko apskati saviem automobiļiem veicam regulāri, bet par sevi sakām – man nekas nesāp, kādēļ jāpārbaudās. Arī šogad vīriešiem vēlamies atgādināt, ka onkoloģisko saslimšanu gadījumā sūdzības parādās tikai ielaistās slimību stadijās, kad jau var būt par vēlu. Ārsta apmeklējums vai ārstēšanās mūs nepadara vājus vai nevarīgus. Bet tādus mūs pavisam noteikti padara savlaicīgi neuzveikta slimība. Mūsdienu tehnoloģijas ļauj veikt operācijas, kas pilnībā likvidēt audzēju, kā arī samazina atkopšanās laiku un tajā izjusto diskomfortu. Tādēļ aicinu jebkuru vīrieti reizi gadā vērsties pie ārsta un veikt savlaicīgas veselības pārbaudes," novembra sākumā izplatītajā paziņojumā sacījis Latvijas Urologu asociācijas prezidents, Dr. med.Juris Plonis.

Ja runājam par vispārīgiem vīriešu veselības datiem un skaitļiem, Slimību profilakses un kontroles centra jaunākajā apkopojumā norādīts, ka vidēji Latvijā vīrieši dzīvo deviņus gadus īsāku mūžu nekā sievietes. Attiecīgi, jaundzimušo vidējais paredzamais mūža ilgums – 79,5 gadi sievietēm un 70,4 gadi vīriešu gadījumā. Tāpat vērts piebilst, ka vīrieši no ārējiem nāves cēloņiem mirst trīs reizes biežāk nekā sievietes.

Galvenais priekšlaicīgas nāves cēlonis kungiem vecumā līdz 64 gadiem ir asinsrites sistēmas slimības (37 procenti), kam seko ļaundabīgie audzēji (21 procents). Trešo vietu šajā skumjajā sarakstā ieņem ārējie nāves cēloņi (18 procenti). Kā minēts iepriekš, prostatas ļaundabīgs audzējs ir visbiežāk diagnosticētais ļaundabīgais audzējs vīriešiem, kam neatpaliek arī bronhu un plaušu ļaundabīgais audzējs un kolorektālie ļaundabīgie audzēji.

2018. gada dati liecināja, ka 27 procenti vīriešu pēdējā gada laikā nebija apmeklējuši ģimenes ārstu, kamēr 64 procenti nekad nebija veikuši bezmaksas profilaktisko veselības pārbaudi pie sava ģimenes ārsta.

Lai savlaicīgi atklātu prostatas vēzi, vīrietim pēc 50 gadu vecuma, vismaz reizi gadā ir jādodas uz pārbaudi pie urologa. Paralēli tam nepieciešams veikt regulāras PSA asins asinsanalīzes, kas ir pirmais un vienkāršākais solis prostatas vēža diagnostikā. Vīriešiem, kuru ģimenes locekļiem ticis atklāts prostatas vēzis, šīs analīzes būtu jāveic jau no 45 gadu vecuma.

Turpinot 2020. gadā aizsākto tradīciju, Latvijas Urologu asociācija vēlās lauzt stereotipus un sniegt iespēju vīriešiem un to ģimenēm vienuviet saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Tādēļ 29. un 30. novembrī vairāk nekā divu stundu garumā ikvienam būs iespēja vērot tiešsaistes sarunas par vīriešu veselību. Tajās tiks apskatītas tādas tēmas kā vīriešu veselība un veselības pārbaudes, kas jāveic specifiskos vecumos, prostatas vēža un citu saslimšanu diagnostika, ārstēšana, profilakse, kā arī dzīvesveida ietekmi uz vēža attīstību. Tiešraide tiks translēta LUA "Facebook" lapā, kā arī televīzijas kanālā TV4.

Lai pievērstu plašāku sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem, šogad LUA apvienojas ar teātra trupu "Kvadrifrons" – viņi nāks klajā ar jaunu izrādi par prostatas vēzi – "Pis*ies vai dzīvot". Vairāk par izrādi uzzini šeit.

Par "Movembra" kampaņu

"Movembra" ideja ir dzimusi 2003. gadā Melburnā, Austrālijā, kad divi draugi, apspriežot aktuālākās modes tendences, nolēma ūsu audzēšanu atkal atgriezt trendu augšgalā un darīt to tieši novembrī. Par godu šai aktivitātei draugi mēnesi pārsauca par "movembri" – "mo" angļu valodā ir saīsinājums no vārda "moustache" jeb ūsas. Lai gan sākotnēji mērķis nebija finansiālo līdzekļu vākšana labdarībai, tas ātri mainījās. Viņu iniciatīvai sākotnēji atsaucās 28 vīrieši, taču ar gadiem tā iemantojusi popularitāti visa pasaulē.

Skolas laikā mums kā mantru atkārtoja – nezināšana neatbrīvo no atbildības. Esi atbildīgs pret savu veselību! Turpinājumā aicinām iepazīties ar speciālistu komentāriem un pieredzes stāstiem gan par prostatas vēzi, gan arī citām, ar vīriešu veselību saistītām likstām un pārbaudēm.

Prostatas vēzis – biežākā onkoloģiskā saslimšana vīriešu vidū. Kā nepalaist garām slimību

Foto: Shutterstock

Novembris tradicionāli tiek dēvēts par vīriešu veselības mēnesi, tādēļ Latvijas Urologu asociācija un šī gada vīriešu veselības mēneša vēstneši, Latvijas 3x3 basketbola izlase, aicina – "Esi savas veselības čempions!". Prostatas vēzis ir biežākā onkoloģiskā saslimšana vīriešu vidū.

Lasīt vairāk

Infografika: Fakti un skaitļi par vīriešu veselību Latvijā

Foto: Shutterstock

Slimību profilakses un kontroles centra izplatītā (SPKC) informācija liecina, ka vīriešu mūžs Latvijā ir par 10 gadiem īsāks nekā sievietēm. Kā veidojas šāda statistika un kāds ir vīriešu veselības stāvoklis valsts robežās –SPKC sagatavotajā infografikā.

Lasīt vairāk

Kungi, no ārsta nav jābaidās! Urologs par vīriešu veselību un prostatas vēzi

Foto: Shutterstock

Ik gadu Latvijā un pasaulē novembrī īpaša uzmanība tiek pievērsta vīriešu veselībai un tam, lai kungi regulāri dotos uz pārbaudēm. Visa mēneša laikā tiek aktualizētas dažādas ar vīriešu veselību saistītas tēmas, informēts par ārstēšanās iespējām, kā arī kungi tiek aicināti savlaicīgi parūpēties par sevi un veikt veselības pārbaudes. Kādas ir biežākās sūdzības vīriešiem dažādos vecumos, kas ir prostatas vēzis, un kādēļ vīrieši tik kūtri apmeklē urologu? Par šiem un citiem ar vīriešu veselību saistītiem jautājumiem sarunājāmies ar urologu Kārli Mičuli pirmajā "Ļauj "Viņai" runāt" podkāstā.

Lasīt vairāk

Ir, kas rāda ar pirkstu – tu neesi īsts vecis. Ingmāra cīņa ar prostatas vēzi

Foto: Shutterstock

Ingmārs ir inženieris, kas nu jau vairākus mēnešus, kā viņš pats saka, ir arī "pilna laika pensionārs". Pēdējie dzīves gadi viņam ir pavadīti, cīnoties ar prostatas vēzi. Ņemot vērā, ka no vēža šogad nomira arī viņa sieva, par savām izredzēm Ingmārs ir skeptisks, piebilstot, ka vēža attīstību prognozēt nav iespējams.

Lasīt vairāk

Sensitīva problēma – urīna nesaturēšana. Urologs par diagnostiku un ārstēšanu

Foto: Shutterstock

20. līdz 24. septembrī tiek atzīmēta Starptautiskā uroloģijas nedēļa, kad visā pasaulē uzmanība tiek vērsta tieši uroloģisko slimību profilaksei, ārstēšanās iespējām, kā arī sabiedrība tiek informēta par jaunākajām ārstēšanas metodēm. 2021. gadā starptautiskā tēma ir urīna nesaturēšana. Šī sensitīvā tēma visbiežāk skar sievietes, tomēr no tās cieš arī vīrieši. Labā ziņa – mūsdienās to iespējams ārstēt, tomēr Latvijas Urologu asociācija vērš uzmanību – jādomā ne tikai par ārstēšanās procesu, bet arī par iemesliem, kādēļ šī nesaturēšana radusies.

Lasīt vairāk

Video: Ārsti par vīriešu veselību – prostatas vēzi, profilaksi un atbalstu

Novembra beigās foruma vīriešu veselības atbalstam "Vīrieti, dzīvo!" ietvaros tiešsaistē satikās vairāk nekā 20 Latvijas veselības nozares speciālistu, kuri informēja kungus un viņu līdzcilvēkus par prostatas vēža profilaksi, pirmajām pazīmēm, diagnostiku un ārstēšanu, psiholoģisko atbalstu onkoloģisko slimību pacientiem un ģimenēm, kā arī paliatīvo aprūpi. Visi speciālistu video apkopoti un skatāmi Latvijas Urologu asociācijas "YouTube" kanālā.

Lasīt vairāk

Infografika: kas katram vīrietim jāzina par prostatas vēzi

Foto: Shutterstock

Šis ir jau ceturtais gads, kad novembris Latvijā pasludināts par ūsu mēnesi, kura laikā vīrieši tiek aicināti parādīt savu vīrišķību, audzējot ūsas un regulāri apmeklējot ārstus. Stiprā dzimuma pārstāvji kautrības, nedrošības un citu iemeslu dēļ jo īpaši bieži vairās pārbaudīt savu intīmo veselību. Diemžēl tas ir iemesls, kāpēc prostatas vēzi joprojām daudzos gadījumos atklāj novēloti. Latvijas Urologu asociācija apkopojusi svarīgākos faktus, kas katram būtu jāzina par prostatas vēzi.

Lasīt vairāk

Prostatas vēzis – savlaicīga interese var glābt dzīvību

Foto: Shutterstock

Statistikas dati liecina, ka Latvijā vīriešiem atšķirībā no sievietēm daudzas slimības atklāj daudz ielaistākā stadijā – aptuveni 75 procentos gadījumu vīrieši kaites sāk ārstēt vien tad, kad parādījušies traucējoši simptomi, nevis profilaktiskā apskatē atklāta vēl nejūtama slimība. Viena no šādām slimībām ir prostatas vēzis, kas, novēloti diagnosticēts, var būt letāls. Lai arī Latvijā pēdējo gadu laikā jauno pacientu skaits ir aptuveni nemainīgs, statistika nav visai iepriecinoša.

Lasīt vairāk

Tāds pats ārsts kā citi. Kāpēc nebaidīties un apmeklēt urologu

Foto: Shutterstock

Nav šaubu, ka diemžēl vīrieši jau ielaistas saslimšanas atklāj krietni vēlāk nekā sievietes. To rāda arī statistikas dati – aptuveni 75 procentos gadījumu vīrieši slimības sāk ārstēt vien tikai pie traucējošu simptomu parādīšanās. Šo slimību vidū ir daudz tādu kaišu, ko jau savlaicīgi var novērst vizīte pie vīriešu veselības speciālista – urologa. Tomēr stiprā dzimuma vidū pret šo ārstu, kura pārziņā ir gan prostatas veselības un uroloģiski traucējumi, gan vīriešu seksuālā veselība, joprojām valda ne mazums aizspriedumu.

Lasīt vairāk

Pazīmes, kas var liecināt par prostatas vēzi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijā vīrieši joprojām ir ļoti gausi uz profilaktisku veselības pārbaužu apmeklēšanu, sak, kas gan man, īstam vecim, var kaitēt?! Diemžēl šī maldīgā pārliecība ir iemesls, kādēļ stiprā dzimuma pārstāvjiem slimības krietni biežāk nekā sievietēm atklāj ielaistās stadijās, kad nereti prognozes vairs nav iepriecinošas. Viena no tām ir arī prostatas vēzis, kam, ja neatklāj laikus, var būt letālas sekas. Rutks.lv uzzināja, kādas pazīmes var liecināt par prostatas vēzi.

Lasīt vairāk

Spermas kvalitāte, kontrolvizītes un citas. Kādas reproduktīvās veselības pārbaudes jāveic vīriešiem?

Foto: Shutterstock

Vīriešu un sieviešu reproduktīvās veselības kvalitātes samazināšanās pēdējo gadu laikā pasaulē un Latvijā ir kļuvusi arvien aktuālāka problēma. Speciālistu pieredze norāda, ka ar reproduktīvo veselību saistītās problēmas aktīvāk risina sievietes, kamēr vīrieši nav tik atvērti. Tādēļ nepieciešams informēt sabiedrību par vīriešu iespējām izzināt savu veselības stāvokli profilaktiskos nolūkos. Vīriešu reproduktīvās veselības situāciju Latvijā skaidro ģimenes veselības speciāliste Ineta Vasaraudze.

Lasīt vairāk

Problēmas ar prostatu puse vīriešu piedzīvo jau 40 gadu vecumā

Foto: Shutterstock

Jaunības gados vīrietim raksturīgas dažādas traumas, kas saistīts ar ļoti aktīvu un pārgalvīgu dzīvesveidu. Taču statistikas dati liecina, ka ārēji apstākļi nāvi vīriešiem dažādos vecumposmos izraisa trīs reizes biežāk nekā sievietēm. Ņemot vērā vīriešu bezatbildīgāko attieksmi pret savu veselību, saslimšanu otrajā vietā ierindojas seksuāli transmisīvās slimības. Jāpiebilst arī, ka HIV/AIDS ir vairāk izplatīts vīriešu vidū. Taču ir arī slimības, kuras bieži vien beidzas ar bēdīgām sekām, jo laicīgi netiek apmeklēts ārsts.

Lasīt vairāk

Vai tiešām kungi kūtri doties pārbaudīties? Urologs par vīriešu veselību

Foto: DELFI

Novembris ir vīriešu veselības mēnesis, kad īpaši pievēršam uzmanību vīriešu veselības problēmām un tam, lai kungi regulāri dotos uz pārbaudēm, lai novērstu dažādu slimību un ļaundabīgu audzēju rašanos. Šī iemesla dēļ pirmajā podkāsta "Ļauj viņai runāt!" epizodē "Viņa.lv" žurnāliste Laima Baumane sarunājas ar urologu Kārli Mičuli. Kādas ir biežākās sūdzības par veselību no vīriešiem dažādos vecuma posmos, kādēļ vīrieši ir tik pasīvi, kad jādodas pie ārstiem, un daudz ko citu uzzini, klausoties podkāstu.

Lasīt vairāk

Urologs: ārsta apmeklēšana un sēklinieku pašpārbaude palīdz laikus atklāt vēzi

Foto: Shutterstock

Par to, ka sievietēm regulāri jāapmeklē ginekologs, lai laikus atklātu un varētu ārstēt onkoloģiskas slimības, ir runāts daudz. Līdzīgi vajadzētu rīkoties arī vīriešiem. Ārsts-uroloģijas specialitātes rezidents Juris Jansons skaidro, ka parasti vīrieši pie urologa vēršas, ja viņiem parādās atsevišķi apakšējo urīnceļu simptomi, tomēr profilaktiskas vizītes ir ieteicamas arī nosacīti veseliem vīriešiem. Tāpat jāatceras, ka arī vīrieši var veikt savas veselības pašpārbaudi, piemēram, lai laikus atklātu sēklinieku vēzi.

Lasīt vairāk

Urologs: prostata ir vīrieša otra sirds un pēc 45 gadu vecuma regulāri jāpārbauda

Foto: Shutterstock

Novembris ir rudens vīrišķīgākais mēnesis, kura laikā visā pasaulē aktualizē vīriešu veselības problēmas, kā arī to ārstēšanas iespējas. Viena no izplatītākajām vīriešu veselības kaitēm, kas saistīta ar hormonālajām izmaiņām, vīrietim novecojot, ir palielināta prostata jeb labdabīga prostatas hiperplāzija.

Lasīt vairāk

Prostatas vēzis attīstās nemanāmi. Ieteikumi laicīgai tā atklāšanai un efektīvākai ārstēšanai

Foto: Shutterstock

Novembri pasaulē atzīmē kā vīriešu veselības mēnesi. Tā mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību vīriešu veselības problēmām un mudināt vīriešus rūpēties par savu veselību, kā arī veikt regulāras pārbaudes. Viens no jautājumiem, kam šī mēneša ietvaros tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, ir prostatas vēzis.

Lasīt vairāk

Bezmaksas pārbaudes un veidi, kā noskaidrot savu veselības stāvokli

Foto: Shutterstock

7. aprīlis ir ne tikai Zinu, Zinaīdu un Helmutu vārda svētki, bet arī Pasaules veselības diena. Lai gan par savu stāvokli jārūpējas katru dienu, šādā zīmīgā datumā noteikti nenāks par sliktu īpašu uzmanību pievērst veselības aspektam. Tāpat ačgārni domāt, ka rūpes par veselību maksā bargu naudu – aktīvs dzīvesveids ir pat baltu velti, savukārt profilaktiskās pārbaudes un asins ziedošana palīdzes saprast, vai nav nepieciešami papildu izmeklējumi.

Lasīt vairāk

Prostatas vēzis tuvplānā: riska faktori, diagnostika, pazīmes un ārstēšana

Foto: Shutterstock


Latvijā vīriešiem, atšķirībā no sievietēm, daudzas slimības atklāj daudz ielaistākās stadijās – aptuveni 75 procentos gadījumu vīrieši kaites sāk ārstēt vien, kad parādījušies traucējoši simptomi, nevis profilaktiskā apskatē atklātu, vēl nejūtamu slimību. Starp visbiežāk ielaistajām slimībām diemžēl ir arī prostatas vēzis, kam var būt arī letālas sekas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!