Pastāv sena dzīves gudrība, kas vēsta – pastaiga pēc maltītes palīdz attīrīt prātu un uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Taču pētījumi liecina, ka pastaigai ir vēl cita priekšrocība – cukura līmeņa samazināšana asinīs.

Pētnieki jau iepriekš uzsvēruši, ka īsa (aptuveni 15 minūšu pastaiga) pēc ēdienreizes var samazināt cukura līmeni asinīs, kas var novērst tādas komplikācijas kā 2. tipa cukura diabēts, norāda portāls "The New York Times". Taču izrādās, ka ķermeni labi ietekmē pat vēl īsākas pastaigas.

Metaanalīzē, kas publicēta žurnālā "Sports Medicine", pētnieki aplūkoja septiņu pētījumu rezultātus, salīdzinot ietekmi uz cilvēka sirds veselības rādītājiem, tostarp insulīna un cukura līmeni asinīs, cilvēkam atrodoties sēdus stāvoklī, stāvot kājās un dodoties nelielā (divu līdz piecu minūšu) pastaigā.

"Katra mazā lieta, ko darāt, dos labumu, pat ja tas ir vien mazs solis," izdevumam sacījis Keršavs Patels, Hjūstonas Metodistu slimnīcas profilaktiskais kardiologs, kurš pētījumā nebija iesaistīts.

Piecos no izvērtētajiem pētījumiem nevienam dalībniekam nebija pirmsdiabēta stāvoklis vai 2. tipa cukura diabēts. Savukārt atlikušajos divos pētījumos tika aplūkoti cilvēki ar un bez šādām slimībām. Dalībniekiem tika lūgts piecelties kājās vai doties nelielā divu līdz piecu minūšu pastaigā visas dienas garumā ik pēc 20 līdz 30 minūtēm. Pētījumi pierādījuši, ka vieglas intensitātes pastaiga pēc ēdienreizes bija pietiekama kustība, lai uzlabotu cukura līmeni asinīs, salīdzinot ar sēdēšanu pie darbagalda vai atsēšanos dīvānā uzreiz pēc maltītes notiesāšanas. Dalībniekiem dodoties nelielajā pastaigā, cukura līmenis asinīs pieauga un pazeminājās pakāpeniski.

Cilvēkiem ar cukura diabētu izvairīšanās no krasām cukura līmeņa svārstībām asinīs ir būtiska slimības pārvaldīšanas sastāvdaļa. Tiek uzskatīts, ka krasa cukura līmeņa paaugstināšanās un krišanās var veicināt 2. tipa cukura diabēta attīstību. Periodiski sēdēšanu pārtraucot ar vienkāršu piecelšanos kājās un dažu minūšu pavadīšanu stāvus pozīcijā arī palīdz samazināt cukura līmeni asinīs, taču ne tik lielā mērā, kā pastaiga. Tas tādēļ, ka viegla pastaiga prasa aktīvāku muskuļu iesaistīšanos, nekā stāvot. Muskuļiem funkcionēšanai nepieciešama glikoze, tāpēc kustības palīdz izvadīt cukuru no asinsrites, norādīts "CNN".

Lai gan viegla pastaiga jebkurā laikā nāk par labu jūsu veselībai, īsa pastaiga 60 līdz 90 minūšu laikā pēc ēdienreizes var būt īpaši noderīga, lai samazinātu cukura līmeņa pieaugumu asinīs, jo tad cukura līmenis asinīs mēdz sasniegt maksimumu. Pastaigai nav jābūt kā pienākumam, šo laika posmu var izmantot, lai veiktu, piemēram, mājas uzkopšanas darbus.

Īpaši svarīgi "minipastaigas" ievērot ir darba vietā, kur ilgstoši pavadām sēdus zonā. Arī tur fiziskās aktivitātes ir svarīgas, un neliela pastaiga caur biroja gaiteņiem nenāks par sliktu. Ja nevēlies, lai pastaigas būtu "bezjēdzīgas", tad īso pastaigu īsteno, lai aizietu pēc ūdens, tējas vai kafijas. Ja strādā no mājām, laiku pa laikam dodies īsā pastaigā ārpus telpām. Protams, arī darba devējiem jābūt atbalstošiem, jo stingrā darba vidē tās īstenot nebūs iespējams. Ar "minipastaigām" nevajag apstāties. Fiziskās aktivitātes nāk par labu visam ķermenim, tādēļ vērts katru dienu palielināt laiku, kuru pavadi kustībā, un baudīt veselīgāku, spēcīgāku ķermeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!