Godīgums ir jebkuru attiecību stūrakmens, taču jāatzīst, ka ikkatram kādu reizi sanācis par kaut ko sameloties. Cilvēki melo. Daži vairāk, daži mazāk, un citi tikai tad, ja meli ir nevainīgi. Bet vai meli vispār var būt nekaitīgi?

Pētījumi liecina, ka lielākā daļa cilvēku (95 procenti) vismaz reizi nedēļā par kaut ko samelo. Taču, neskatoties uz šo satraucošo faktu, par to, cik daudz meļu mums ir visapkārt, mierinājums ir tāds, ka lielākā daļa no meliem ir "balti un pūkaini" jeb nevainīgi, skaidrots portālā "Psychology Today".

Kas tad īsti ir baltie meli? Ierasti par šādiem meliem tiek dēvēta nepatiesi sniegta informācija par nenozīmīgiem jautājumiem. Šādi meli netiek lietoti ļaunprātīgi, bet tieši otrādi – lai otru pasargātu vai saglabātu pieklājību pret otru, nekaitējot abu interesēm un reputācijai.

Baltie meli ir kā glābjošs plāksteris brīžos, kad patiesības teikšana ir neērta un sarežģīta. Kamēr daži pētījumi liecina, ka šāda melošana nav nekas slikts, ja tie izslēdz aizvainojošu patiesību un liecina par sarunas biedra pieklājību un briedumu, citos pētījumos atkal atklājies, ka pasaulē ir par maz godīgu cilvēku, kas nebaidās no patiesības pat tad, ja tā ir apkaunojoša vai aizskaroša otram.

Motivācijas balto melu pielietošanai ir dažādas. Pirmā no tām ir pieklājība, lai pasaudzētu otru cilvēku. Piemēram, ja randiņš ar potenciālo partneri izrādījies gaužām garlaicīgs, taktiskāk tomēr šķiet cilvēkam to neteikt acīs, bet gan pieklājīgi pateikties par labi pavadīto laiku. Baltie meli ir arī kompliments par izvēlēto tērpu pat tad, ja tas nav tavā gaumē.

Citreiz ar meliem vēlamies pasaudzēt paši sevi. Ja kāds vaicā par to, kādēļ galu galā izjuka romantiskās attiecības, lai saglabātu savu ego, vieglāk pateikt, ka tas bija abpusējs lēmums, nevis atzīt patiesību, ka partneris no tevis izšķīrās.

Trešā motivācija ir cieņa. Cilvēki nereti samelo kādam augstāk stāvošam, piemēram, priekšniekam, lai neieslīgtu nepatikšanās un nezaudētu darbu. Tā, piemēram, varam samelot darba devējam par to, ka nav problēmas citkārt pastrādāt ilgāk, ja tas nepieciešams, kaut gan iekšēji par to dusmojamies. Vai smieties par joku, kurš itin nemaz nav šķitis smieklīgs.

Un visbeidzot, bieži vien cilvēki izvēlas reizi pa reizei sameloties, lai nodrošinātu attiecību stabilitāti. Baltie meli palīdz izvairīties no konfliktiem un uzturēt attiecībās harmoniju.

Taču vai arī baltajiem meliem nav sekas? Mēdz teikt, ka meliem īsas kājas, proti, visi meli tāpat agri vai vēlu nāks gaismā. Taču mazi, nesvarīgi meli atstāj daudz nemanāmākas sekas, nekā ļaunprātīgi meli. Atšķirība ir arī tajā, kam šie meli nāk par labu. Ja īsti meli kalpo pašam melim, tad baltie meli nāk par labu tieši cilvēkam, kuram tie teikti. Tāpat jāņem vērā, ka īsti meli ir nepatiesi fakti, savukārt baltie meli tikai nedaudz "mīkstina" skaudro patiesību. Piemēram, ja kāds tuvs cilvēks mirst no vēža, ir daudz labāk bērnam teikt, ka viņš ir sasirdzis un pašlaik nejūtas pārāk labi, nevis biedēt ar to, ka cilvēks pavisam drīz no šīs dzīves aizies.

Taču jāsaprot, ka arī baltie meli var iedragāt attiecības, īpaši tad, ja tie tiek izmantoti bieži. Galu galā, ja vienmēr glaudi pa otra spalvai, cilvēks līdz galam nezina tevi un tavus uzskatus. Šī iemesla dēļ baltie meli nav nekas labs romantiskās attiecībās, kuru pats svarīgākais stūrakmens ir tieši pilnīgs godīgums, skaidro portāls "Very Well Mind".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!