Foto: DELFI
Mūsdienās par sporta labdabīgo ietekmi uz organismu neviens vairs nešaubās, bet, ko par to " saka" āda? To centās noskaidrot ari Sieviešu skrējiena vēstneses nesen atklātajās 4. Dimensijas telpās kopā ar Sieviešu skrējiena sadarbības partneris Bioderma.

Āda ir mūsu organisma lielākais orgāns un viennozīmīgi viss, kas notiek  ap to ietekmē arī mūs. Skriešana un fiziska slodze ādu ietekmē labdabīgi. Sportošana aktivizē vielmaiņu, uzlabo ādas apasiņošanu, kā rezultātā tiek saņemtas vairāk barības vielas, ātrāk tiek izvadītas izlietotās vielas jeb šlakvielas.

Ir zinātniski pierādīts, ka anaerobās slodzes laikā, t.i., kad skriešana nav monotoma, pa līdzenu virsmu, bet gan mijās ar skriešanu pret kalnu un lejā no tā ar dažādu ātrumu, organismā un arī ādā izstrādājas augšanas hormoni, kas veicina ādas atjaunošanās procesus.

Tomēr jāņem vērā, ka skriešana pastiprināti patērē mūsu vitamīnu un minerālelementu rezerves, tāpēc pie intensīvām slodzēm tās ir regulāri jāatjauno. Īpaši svarīgi minerālelementi sievietēm skrējējām ir dzelzs, kas nepieciešams normālai organisma apgādei ar skābekli, un kalcijs, kas nodrošina gan mūsu kaulu izturību, gan arī muskulatūras saraušanos un vielu nokļūšanu šūnās. Turklāt, ja mēs pastiprināti svīstam fizisko nodarbību laikā, jādzer ūdens un vislabāk, ja tas papildināts ar minerālelementiem un elektrolītiem. 


Par neapšaubāmām fizisko aktivitāšu priekšrocībām ir jāuzskata fiziskās slodzes izraisīta t.s. laimes hormonu - serotonīnu un endorfīnus sintēze. Tie liek mums justies labāk, ceļ pašapziņu, samazina stresa ietekmi. Ne velti antīkie grieķi teica, ka veselā miesā, vesels gars. Turklāt jaunākie ASV veiktie pētījumi ir pierādījuši, ka sievietēm, kuras regulāri skrien, izdalās mazāk aktīvi sievišķie hormoni jeb estrogēni, tādējādi samazinot krūts un dzemdes vēža risku nākotnē.

Bet, ja fiziskās nodarbes ir ārā, jārēķinās, ka tāda tiek pakļauta saules stariem, aukstumam un vējam. Tāpēc, lai izvairītos no priekšlaicīgas ādas novecošanās un saules audzēju veidošanās, ir nepieciešams regulāri lietot labas kvalitātes saules aizsargkrēmus. Siltākā laikā tie parasti ir nepieciešami vieglākas tekstūras, bet ar augstākiem saules aizsargfaktoriem, savukārt aukstākā - biezāki, bet arī, kas pasargā no neredzamā UV starojuma, jo, piemēram, slēpojot kalnos, bez aizsargkrēma pastāv liels risks iedzīvoties arī ādas vēzī. 

Visas 8 Sieviešu skrējiena vēstneses -  TV seja Anna Rozīte, modes blogere Agnese Kleina, Krievu drāmas teātra aktrise Jekaterina Frolova, TV raidījuma "Māmiņu klubs" vadītāja Kristīne Virsnīte, aktrise Dārta Daneviča, žurnāla "Shape" galvenā redaktore Gundega Bičevska, vieglatlēte Anita Kažemāka un sporta entuziaste Indra Muceniece saņēma profesionālu konsultāciju par savai ādai atbilstošāko kosmētiku, kā arī tika pie vērtīgām dāvanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!