Foto: DELFI
Pirms aktīviem treniņiem svarīga iesildīšanās, pēc - stiepšanās, masāža un relaksācija, un "Delfi Fitness" piedāvā video, kurā var aplūkot, kā veikt pašmasāžu ar rolleri.

"Mūsdienu sasteigtajā dzīves ritmā arī šīm lietām bieži vien nepietiek laika un pacietības. Jau 2012.gada Londonas Olimpiskajās spēlēs varēja novērot kā daudzi sportisti gan pirms, gan pēc starta aktīvi sevi atjaunoja ar vienkāršu pašmasāžas metodi. "Self-myofascial release" (SMR) jeb pašmasāžu jau sāk pielietot arī sporta klubos. Vingrotājiem pieejamās vietās sastopami dažādu formu un izmēru rolleri, ar kuru palīdzību viegli atbrīvot muskuļus un saites ar mērķi likvidēt sāpes un palielināt kustīgumu," skaidroja DCH Studijas fitnesa treneris Kaspars Ozoliņš.


Ar rolleri ir viegli darboties, uzguļoties ar visu svaru uz attiecīgo ķermeņa daļu un virzoties lēnām kustībām visa muskuļa garumā, vienmērīgi elpojot. Tieši elpošanai ir liela nozīme procesā. Tā kā muskuļu sasprindzinājums var būt tik liels, ka jebkāds kontakts kļūst sāpīgs, svarīgi izelpot pēc iespējas nepiespiestāk. Masēt iespējams gandrīz visas muskuļu grupas, sākot no lielajām, līdz pat mazajām muskuļu grupām. Attiecīgi jāatrod ērta poza, lai muskulis tiktu novietots virs rollera, un jākustas no viena muskuļa pie stiprinājuma punkta pie kaula līdz otram. Masēt var sēžas, augšstilbu, ikru, krūšu, muguras, plecu un roku muskuļus. Atrodot īpaši sāpīgus punktus (pazīstami kā sprūda punkti), poza jānotur 30 līdz 60 sekundes, atvieglojot sāpes ar mierīgu elpošanu un relaksējoties tieši uz izelpu.

"Pašmasāžu var veikt arī ar tenisa bumbiņu vietām, kam sarežģīti piekļūt ar rolleri vai īpaša saspringuma gadījumā. Tāpat, īpaši dibena muskuļus, var masēt ar pildbumbu vai jebkādu citu cietāku bumbu. Jo lielāks sasprindzinājums, jo mīkstāku priekšmetu jāizvēlas," turpināja treneris. "Esmu izmasējis nepatīkami savilktu muguras muskuli ar savu sporta apavu. Tieši pēc treniņa, zinot, ka cita veida atbrīvot saspringumu man nav, nostājos pie sienas, starp muguru novietoju savu botu un vieglām, uzspiedošām kustībām, atbrīvojos no saspringuma, savādāk tas radītu ilgu diskomfortu."

DCH Studija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!