Foto: PantherMedia/Scanpix
Vairums ļaužu sāk apmeklēt sporta klubus, skriet no rītiem vai arī iegādājas mājas trenažierus, domājot, ka svarīgākais ir uzsākt šīs nodarbes, ar cerību, ka viss atrisināsies pats no sevis, bet nemaz nepacenšas sevi teorētiski sagatavot šīm aktivitātēm. Principā šāda rīcība ir saprotama – labāk ķerties pie darīšanas, nekā bezgalīgi lasīt par to, kā kaut ko būtu jādara, bet patiesībā to nemaz nedarīt.

Kad sporta klubs vai skriešana jau kļuvuši par rutīnu, ir īstais laiks, lai tiktu skaidrībā, vai jūs visu darāt pareizi, gadījumā, ja tā nav, ir vērts iedziļināties tajā, kādas ir jūsu pieļautās kļūdas. Tikai tāpēc, ka pārāk bieži sastopami gadījumi, kad mazās pieļautās kļūdiņas kļūst par nopietnu draudu jūsu veselībai. Līdz ar to, portāls DELFI piedāvā iepazīties ar 10 tipiskākajām fitnesa kļūdām, ko neapzināti veicat.

Turēšanās pie skriešanas trenažieru rokturiem


Foto: Publicitātes foto

Lai arī cik jocīgi tas nešķistu, rokturi skriešanas trenažieru malās nav paredzēti, lai pie tiem turētos. Ieteicams tiem pieskarties vien gadījumos, kad jūtat, ka varētu nokrist. Fitnesa speciālisti apgalvo, ka, turoties pie trenažieru rokturiem soļošanas vai skriešanas laikā, jūs nesadedziniet aptuveni trešdaļu kaloriju, ko varētu sadedzināt, ja ļautu rokām kustēties kā parastas skriešanas laikā. Vēl bez tā, jūs palieliniet arī traumu gūšanas risku. Ja jūs esat spiesti turēties, tas norāda uz to, ka izvēlētā slodze vai vingrinājums neatbilst jūsu spējām. 


Nepareiza sēdēšana uz velotrenažiera


Foto: PantherMedia/Scanpix

Darbojoties ar velotrenažieri, ir jābūt ļoti uzmanīgiem, tas var būt diezgan bīstams, jo noslogo locītavas un saites, kā arī sevišķi intensīvi nodarbina atsevišķas muskuļu grupas. Līdz ar to, ar to nepieciešams apieties uzmanīgi. Ļoti svarīgi pievērst uzmanību sēdēšanai, ja atrodaties pārāk augstu vai pārāk zemu, jums ir lielāks risks tikt pie veselības problēmām.

Pareizais novietojums uz velotrenažiera ir līdzīgs tam, kāds ieteicams velobraucējiem - pedāļu kustības zemākajā punktā kājai ir jābūt pilnīgi iztaisnotai, pēdas novietojumam jābūt paralēlam grīdai.

Pārlieku intensīva darbošanās ar rokām


Foto: PantherMedia/Scanpix

Izmantojot elipsveida trenažieri, pārlieku aktīva roku trenēšana ir neproduktīva vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tādējādi koncentrēšanos jūs pārvirziet uz rokām. Otrkārt, jūs daudz ātrāk nogurstiet, rezultātā padariet daudz mazāk, nekā būtu spējuši, jo roku muskuļi lielai daļai cilvēku ir daudz vājāki par kāju muskuļiem. Vislabāk būtu vispirms noslogot kāju muskuļus un tikai tad, kad jau jūtams sagurums, "pieslēgt" intensīvu roku darbību.

Gurnu izmantošana uz airēšanas trenažiera


Foto: Shutterstock

Darbojoties ar airēšanas trenažieri, galvenokārt jānodarbina kāju, muguras un plecu muskulatūru. Jāizvairās no gurnu muskuļu noslogošanas, jo tik nopietna slodze šiem muskuļiem draud ar nopietnām sekām.

Neatbilstošas pozas kāpņu trenažierim


Foto: PantherMedia/Scanpix

Vairums cilvēku, kas izvēlējušies tieši šo trenažieri, pieļauj vienu un to pašu kļūdu, proti, "palīdz" sev ar rokām un pieliekšanos uz priekšu vai uz sāniem, tādējādi daļu ķermeņa svara pārnesot uz rokām. Tas ir nepareizi, jo, pirmkārt, pārāk stipri atbalstoties uz rokām šajā trenažierī, jūs varat nodarīt kaitējumu rokas locītavām; otrkārt, jūs vienkārši uz trenažiera pavadīto laiku padariet mazāk efektīvu, nekā tas varētu būt. Pareizā poza uz šī trenažiera - taisna mugura, rokas palīdz tikai gadījumā, ja jūtat, ka kritīsiet.

Starp citu, šie nosacījumi attiecas arī pret tiem, kas stingri nolēmuši neizmantot liftus - lai no kāpšanas pa trepēm būtu kāds labums, turiet muguru taisni un nebalstieties pret margām.

Pārāk vieglu hanteļu izmantošana


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vienā piegājienā varat izpildīt vairāk kā desmit spēka vingrinājumu ar hantelēm vai svarbumbām, tas liecina par to, ka šie rīki jums ir par viegliem, tas savukārt norāda uz to, ka muskuļu masu palieliniet pavisam nedaudz vai arī nepalieliniet to nemaz, tātad neefektīvi tērējat savu laiku. Sevišķi tas attiecas uz sievietēm, kuras, starp citu, arī ir tās, kas biežāk par vīriešiem šo kļūdu pieļauj, jo šķietami baidās ķerties pie smagākām hantelēm. Bet baidīties nevajag, jo jāsaprot, ka muskuļu masa palielinās tikai vīrišķo hormonu ietekmē, kuri sieviešu organismā izstrādājas tikai pie lielas slodzes. Ja vēlaties lielāku muskuļu masu, tad noslogojiet sevi nedaudz vairāk.


Nepareiza trenažieru regulēšana


Foto: PantherMedia/Scanpix

Nepareizi noregulēts trenažieris sporta klubā var novest pie dažādām problēmām. Sevišķi tas attiecas uz sievietēm, jo trenažieru izstrādātāji tikai pēdējā desmitgadē sākuši rēķināties ar sieviešu interesi par šādiem trenažieriem. Tāpēc jāņem vērā viens zelta vērts padoms: ja gribat "cilāt dzelžus", vērsieties pie svaru zāles darbiniekiem, kuri jums palīdzēs, vai arī iepazīstaties ar trenažieru lietošanas instrukciju, vai vismaz noskatieties video par pareizu trenažieru noregulēšanu.


Akla sekošana kardiotrenažieru norādēm


Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsdienu kardiotrenažieri, piemēram, skriešanas trenažieri, ir pārāk gudri un bieži vien iesaka nelielu slodzi, tikai tāpēc, ka jaunākajos pētījumos ir pierādīts, ka tie ir šķietami efektīvāki kaloriju dedzināšanā. Vienmēr vēršaties pie fitnesa treneriem, kas ieteiks jums piemērotāko slodzi.


Aerobikai nepiemērotu apavu izvēle


Foto: PantherMedia/Scanpix

Apavi, kas paredzēti skriešanai vai nodarbībām tenisa kortos, ir radīti atbilstoši šo aktivitāšu īpatnībām, tāpēc ir absolūti nepiemēroti aerobikai, ne tikai svara un estētiskā skata dēļ. Tā kā kustības aerobikas nodarbībās atšķiras no skriešanas, nepiemērotos apavos ir lielāks risks nodarīt kaitējumu ceļgalu krusteniskajām saitēm.


Skriešanai nepiemērotu apavu iegāde


Foto: PantherMedia/Scanpix

Mūsdienās ir pieejams milzīgs sporta apavu klāsts. Pirms savu skriešanas apavu iegādes noteikti ievāciet informāciju internetā, lai pirkums jums patiešām labi kalpotu. Skriešanā apavi ir ļoti svarīgi, jo no tiem atkarīgs, vai jūsu skrējiens būs kā patīkams vingrinājums vai arī kā ļauns murgs.

Ņemiet vērā, ka, pirmkārt, sporta apavi atšķiras pēc izmantošanas veida (iekštelpu/trenažieru, stadiona, vasaras/ziemas u.c.); otrkārt, iegādājoties sev apavus svarīgi zināt, ka pēda sasilstot izplešas, tāpēc vēlams iegādāties par pus izmēru lielākus apavus.

Nekādā gadījumā nevajadzētu mēģināt ietaupīt naudu uz skriešanas apavu iegādes rēķina. Jūs varat skriet visparastākajā krekliņā un lētākajās biksēs, taču krosenēm jābūt sevišķi piemeklētām un labām, jo skriešana nepiemērotos apavos var sagādāt nopietnas problēmas jūsu ceļu locītavām. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!