Foto: PantherMedia/Scanpix
Iesildīšanās, staipīšanās, regulāri treniņi un ērti apavi – ja runa ir par skriešanu, tad tam visam ir liela nozīme. Tomēr, lai kā arī tu trenētos un lai kāds būtu tavs skriešanas apģērbs un apavi, uzturā neiekļaujot pareizu pārtiku, uzstādīt labus rezultātus nav iespējams. Šai sakarā portāls "Livestrong" piedāvā īpaši veselīgu un skriešanas treniņiem draudzīgu produktu apkopojumu.

Kā vēstī „Livestrong”, veselīgs uzturs ir ļoti svarīgs, lai skriešanas laikā nodrošinātu izturību un ātrumu. Skrējējam uzturā pietiekamā daudzumā ir jālieto ne tikai olbaltumvielas un veselīgie tauki, bet arī ogļhidrāti, ieskaitot dārzeņus, augļus un pilngraudus produktus.

Ogļhidrātiem jānodrošina aptuveni 55 līdz 60 procenti no ikdienas kaloriju patēriņa, olbaltumvielām 15 līdz 20 procenti, bet taukiem 20 līdz 30 procenti.

Turpinājumā produkti, ko sava ēdienkartē vēlams iekļaut skrējējiem.

Saldie kartupeļi

Saldie kartupeļi satur diētiskās šķiedras, kas palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs, tā nodrošinot enerģiju ilgākam laika posmam, kā arī palīdz izvairīties no pēkšņa nespēka.

Viens vidēja lieluma saldais kartupelis ir arī labs C vitamīna, dzelzs un kālija avots, un tajā ir vairāk nekā 250 procentu no dienā nepieciešamās A vitamīna devas.

Saldie kartupeļi ir bagāti ar varu un mangānu, kā arī minerālvielām, kas ir ļoti svarīgas, lai muskuļi spētu veselīgi funkcionēt.

Uztura speciālisti saldos kartupeļus aicina baudīt kā veselīgu pamatēdienu, pasniedzot tos, piemēram, ar pupiņām un sparģeļiem.

Lapu salāti

Ēdot dažādus lapu salātus, var iegūt papildus barības vielas un antioksidantus, kas palīdz novērst nopietnas slimības, piemēram, sirds kaites un vēzi. Antioksidanti savukārt veic muskuļu atveseļošanas funkciju pēc smagiem treniņiem, pasargājot muskuļus no slodzes radītajiem bojājumiem.

Ātrāka muskuļu atveseļošanās ir būtiska, lai samazinātu sāpes, nogurumu un skriešas radīto traumu risku. Tas ļauj jums trenēties un uzlabot skriešanas ātrumu.

Pievienojiet pamatēdienam dažādus zaļumus, tai skaitā, ar dzelzi bagātos spinātus, lapu cigoriņus un rukolu!

Lasis

Lasis satur ļoti daudz uzturvielu, kas var palīdzēt uzlabot skriešanas ātrumu. Šī zivs ir teicams olbaltumvielu avots, kas veicina arī ātrāku muskuļu atveseļošanu. Turklāt tā satur veselīgos taukus, kas ir svarīgi, lai ķermenis varētu normāli funkcionēt un ātrāk uzsūkt vitamīnus.
Savukārt neaizstājamā taukskābe Omega - 3 palīdz samazināt iekaisumus organismā, ko radījuši intensīvi treniņi vai traumas. Tāpat zivju eļļa var samazināt fiziskās slodzes izraisītu elpas trūkumu.

Uzlabojot muskuļu funkcijas un plaušu veselību, palielinās organisma spēja izturēt lielāku slodzi, un tādā veidā ir iespējams arī uzlabot skriešanas ātrumu. Izbaudiet vakariņās ceptu vai grilētu lasi ar ceptiem dārzeņiem, bet pusdienās - lasi ar ceptiem kartupeļiem!

Ogas

Dažādas ogas, tai skaitā mellenes, avenes, kazenes un zemenes, ir ideāls ēdiens, lai uzlabotu skriešanas ātrumu. Ogas ir bagātas ar antioksidantiem, precīzāk, antociānu, kas palīdz novērst slimības, tostarp vēzi.

Šīs ogas palīdz arī atgūt spēkus pēc treniņiem un uzlabo izturību nākamajās skriešanas reizēs.

Ogās ir arī maz kaloriju un tās ir dabīgais cukura ieguves avots. Ogas var ēst katru dienu svaigā veidā vai iejaukt smūtijā ar pienu un zemesriekstu sviestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!