Foto: Shutterstock

Vasarā daudz laika pavadām pludmalē, kur nododamies gan saules un ūdens peldēm, gan dažādiem iecienītiem sporta veidiem. Latvijā arvien populārāks kļūst pludmales volejbols - mūsu jūrmala ar smalkām, tīrām smiltīm ir kā radīta šim sporta veidam. Tomēr pludmales volejbols ir ne tikai lieliska izklaide, bet arī veselīga dzīvesveida sastāvdaļa, portālam Viņa.lv stāsta Latvijas Pludmales volejbola līgas pārstāve Zane Šauva.

Ieguvumi veselībai

Latvijas Olimpiskās vienības galvenā ārste Līga Cīrule atzīst, ka lielākie ieguvumi veselībai, spēlējot pludmales volejbolu, ir atrašanās svaigā gaisā un līdz ar to D vitamīna uzņemšana. Pludmales volejbola spēle ir laba fiziska slodze visam ķermenim, kas palīdz sevi uzturēt labā formā, sirds un asinsvadu sistēmas treniņš. Tā kā pludmales volejbolu spēlē draugu pulkā, tas sniedz pozitīvas emocijas. "Tas nozīmē, ka, regulāri spēlējot pludmales volejbolu, cilvēks ir vesels, ar labi veidotu ķermeni, lielisku garastāvokli un laimīgs," piebilst ārste.

Maz traumatisks sporta veids

Andris Krūmiņš, sporta un atpūtas centra Brazīlija pludmales volejbola akadēmijas vadītājs uzskata, ka šis ir maz traumatisks sporta veids. Viņš atzīst, ka ir maz sporta veidu, kuros nav kontakta ar pretinieku. Pludmales volejbolā šāda kontakta gandrīz nav nemaz, līdz ar to iespēja, ka spēlētāji viens otru var satraumēt, ir ļoti maza. Skrienot, lecot pa smiltīm, fiziska slodze ir ķermeņa muskuļiem nevis saitēm vai locītavām. "Pēc pludmales volejbola treniņiem cilvēki nesūdzas par sāpēm mugurā vai ceļgalos kā tas novērojams pēc treniņiem uz cieta seguma, piemēram, basketbola, zāles volejbola. Ļoti veselīgas ir pludmales smiltis, kas gan masē, gan relaksē un tonizē pēdas, kur atrodas visu nervu gali," piebilst Andris Krūmiņš.

Līga Cīrule iesaka pirms pludmales volejbola treniņa kārtīgi iesildīties un izstaipīties pēc treniņa, jo tas palīdz izsargāties no pārslodzes traumām. Pirms sākt nodarboties ar kādu sporta veidu, tai skaitā ar pludmales volejbolu, vajadzētu pārbaudīt savu veselību (arī bērniem). Ieteicams veikt asins un urīna analīzes, sirds kardiogrammu un asinsspiediena kontroli. Ja iespējams, ehokardiogrammu, slodzes testu ar nepārtrauktu kardiogrammas, pulsa un asinsspiediena mērīšanu, kā arī ieteicama konsultācija pie sporta ārsta.

Pludmales volejbols bērniem

Bērni volejbola pamatelementus var sākt mācīties no piecu, sešu gadu vecuma, bet spēlēt pludmales volejbolu pāri tīklam ar piedalīšanos sacensībās ieteicams no 13 - 14 gadu vecuma. Bērniem, kuri regulāri nodarbojas ar sportu, obligāti vajadzētu pārbaudīt sirdi un veikt asins analīzes, kā arī ieteicama konsultācija pie fizioterapeita par kustību - balsta aparāta stāvokli (stāju, muguru, locītavām).

Smiltis, bumba un peldkostīms

Pludmales volejbols nav dārgs sporta veids, ar to var nodarboties ikviens un dažādā vecumā – šai spēlei vajadzīgas smiltis, peldkostīms vai šorti un bumba (var iztikt arī bez tīkla un iezīmēta laukuma). Pasaulē vadošais pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs portālam Viņa.lv atzīst, ka viņa mājvietas - Jūrmalas pludmale ar īpaši smalkām, tīrām baltā kvarca smiltīm ir ideāli piemērota pludmale volejbolam. "30 kilometrus garā, baltā smilšu pludmale ir vislielākā Jūrmalas vērtība – tādu daudzi pasaulē vadošie pludmales volejbolisti nekad nav redzējuši," stāsta Aleksandrs. Latvijas pludmales volejbolistu pēdējo gadu grandiozie sasniegumi pasaulē ir motivējuši daudzus pievērsties šim sporta veidam, kas rada prieku un pozitīvas emocijas, kā arī stiprina ķermeni un veselību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!