Foto: PantherMedia/Scanpix

Ikviena sieviete dodas uz sporta zāli ar konkrētu mērķi – lai nomestu lieko svaru, lai iegūtu stingrāku un sportiskāku ķermeni, lai uztrenētu muskuļus utt. Taču ir vairāki vingrinājumi, kuri nav diez ko efektīvi, un kurus veicot tiks izniekots laiks.

Portālā www.fitnessmagazine.com ir apkopoti septiņi vingrojumi, no kuriem atsakoties tu ietaupīsi gan savu laiku, gan izvēloties to vietā citus vingrojumus, ātrāk tiksi pie kārotajiem rezultātiem.

Iesildīšanās ar velotrenažieri

Foto: Shutterstock

Pirms treniņa vienmēr nepieciešams iesildīties, taču 5 vai 10 minūšu mīšanās ar velotrenažieri īsti neko nedos. Lai kārtīgi iesildītos, cilvēka sirdsdarbībai ir jāpalielinās vismaz līdz 60, 65 % no maksimālās sirdsdarbības. Tādējādi tiek palielināta gan ķermeņa temperatūra, gan asinsrite, gan arī sagatavoti muskuļi treniņam. Ja cilvēks nepalielina savu sirdsdarbību un nesāk svīst, tad no iesildīšanās nav nekāda jēga.

Labāks vingrinājums: ātrai un efektīvai ķermeņa iesildīšanai veic dažus ātrus ķermeņa svara vingrinājumus – 30 lēcienus ar kājām plecu platumā un atkal kopā jeb tā sauktos "jumping jacks"; 30 pietupienus; 15 kalnā kāpēju vingrinājumus – ar rokām atspiedies pret zemi un velc klāt vienu kāju, tad otru, it kā kāpjot kalnā; ieņem pozu it kā pumpētos, tad pierauj ceļus sev klāt un palecies uz augšu, atkārtojot 10 – 15 reizes. Izpildot šos vingrinājumus, cilvēks būs kārtīgi iesildījies un gatavs nopietnam treniņam.

Trenažieris kāju atspiedieniem

Foto: Shutterstock
Šis trenažieris kājas principā ļauj pārvietot tikai vienā virzienā – iztaisnot uz priekšu un saliekt atpakaļ, ierobežojot kāju kustību uz augšu un leju, kā arī uz sāniem. Pildot šo vingrinājumu, tiek trenēta tikai daļa no nepieciešamajiem muskuļiem.

Labāks vingrinājums: pietupieni ir viens no labākajiem veidiem, kā attīstīt ne tikai kāju muskuļus, bet uztrenēt arī kopējo kāju stabilitāti. Sāc ar parastiem pietupieniem, vēlāk vari izvēlēties klāt vēl hanteles vai stieni, lai iegūtu arī izturību. Lai iegūtu maksimālo labumu no pietupieniem, pārliecinies, ka ķermeņa augšdaļa atrodas paralēli zemei, un viss svars koncentrējas uz papēžiem.

Smita trenažieris plecu muskuļiem

Foto: Shutterstock

Šis trenažieris tiek uzskatīts par vienu no neefektīvākajiem, jo cilvēkam pašam nav nepieciešams nostabilizēt savu svaru, vajag tikai celt uz augšu un uz leju. Tā kā cilvēkam nav jābūt stabilam, katrā svaru pacelšanas reizē tiek nodarbināti mazāk muskuļi.

Labāks vingrinājums: katrā rokā paņem pa hantelei un cel uz augšu un leju. Ja arī izvēlēsies celt mazāku svaru, vingrinājums būs daudz efektīvāks, un tu ne tikai nostiprināsi plecus un iegūsi skaistus muskuļus, bet arī uzlabosi kopējo plecu stāvokli un stabilitāti.

Tērauda svaru bumbas šūpošana

Foto: Shutterstock

Tērauda svaru bumba sporta zālē ir ļoti populārs instruments, taču vingrinājums, kur tā tiek šūpota starp kājām un tad uz augšu sev priekšā vai pat virs galvas, nav no tiem labākajiem un drošākajiem. Šajā vingrinājumā tiek izmantoti impulsi, kā rezultātā nepieciešama mazāka muskuļu atdeve.

Labāks vingrinājums: lielākā daļa cilvēku tērauda svaru bumbas šūpošanu izpilda, lai nostabilizētu un uztrenētu kāju priekšējo daļu. To pašu var izdarīt ar pietupieniem vai izklupieniem, rokās turot hanteles un veicot vingrinājumus.

Vingrinājums ar hantelēm vēdera sānu muskuļiem

Foto: Shutterstock

Lai uztrenētu vēdera sānus, daudzas sievietes tur hanteli vienā rokā un liecas uz vienu pusi. Šādā veidā sieviete iegūs nevis skaistu presi un sānus, bet gan ar smago svaru padarīs muskuļus izteiktākus un lielākus, tādējādi nevis uzlabojot savu izskatu, bet gan pasliktinot.

Labāks vingrinājums: lai uztrenētu ķermeņa sānus, apsēdies uz zemes un liecies ar ķermeņa augšdaļu uz vienu pusi un tad uz otru. Tāpat guļot uz grīdas vari izpildīt velosipēda vingrojumu – nedaudz pacel ķermeņa augšdaļu, rokas aizliec aiz galvas un kājas virs zemes, tad saliec kreiso kāju un ar ceļgalu mēģini pieskarties labās rokas elkonim un otrādi.

Trenažieris gūžas muskuļiem

Foto: Shutterstock

Pildot gūžas vingrinājumu sēdus, cilvēks faktiski samazina spēju sasniegt maksimālu rezultātu. Gūžas muskuļiem sēdus pozīcijā ir grūtāk aktivizēties, kā arī tad, kad tie ir sākuši darboties, tiek nodarbināta tikai daļa no tiem.

Labāks vingrinājums: mēģini pietupienus vai izklupienus, kā arī patiešām efektīvu vingrinājumu gūžas un cisku muskuļiem – izklupienus uz sāniem. Veicot vingrinājumus kājās, nevis sēdus (izmantojot trenažieri), tiks nodarbināti vairāk muskuļi, kā arī sadedzinātas vairāk kalorijas.

Trenažieris augšstilbiem

Foto: Shutterstock

Šis trenažieris tikai un vienīgi nostiprina kāju augšstilbus, nenodarbinot citus muskuļus. Vingrojumi tikai atsevišķiem muskuļiem sniedz ļoti mazu jēgu ķermeņa kopējai funkcionēšanai un izskatam, kā arī sportiskiem rezultātiem. Turklāt šāda veida vingrinājumiem trūkst efektivitātes, atšķirībā no tādiem, kuros tiek nodarbinātas vairākas muskuļu grupas, sadedzinātas vairāk kalorijas, nomests liekais svars, kā arī uzlabota vispārējā veselība.

Labāks vingrinājums: augšstilbiem viens no labākajiem vingrinājumiem ir pietupieni. Tos veicot tiek stiprināti gan kāju priekšējie muskuļi, gan kāju aizmugurējās daļas, gan arī dibens. Tāpat kāju muskulatūrai ļoti labi ir vingrinājumi ar pakāpšanos vai palekšanos uz stepera vai pakāpieniem, kā arī izklupieni. Ja papildus kāju trenēšanai vēlies nodarbināt arī rokas, paņem hanteles un iesaisti vairākas muskuļu grupas, tādējādi padarot treniņu pavisam efektīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!