Foto: PantherMedia/Scanpix

Fitnesa speciālisti apgalvo, ka no fiziskajām aktivitātēm ir kāda jēga vien tad, ja ar tām nodarbojies vismaz 45 minūtes. Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un iegūt stingrākus muskuļus, tam tiešām atliek vien piekrist. Taču sirds un asinsvadu sistēma būs pateicīga arī par 10 minūtes ilgu aktīvu pastaigu dienā, vēstī Health.com.

Pat, ja esi veltījis tikai pusstundu vai kaut desmit minūtes dienā, lai izkustētos, tas nāk par labu sirds un asinsvadu sistēmas veselībai. Aizvien vairāk un vairāk pētījumu pierāda īsu treniņu nozīmi veselības uzlabošanā, turklāt dažos no tiem zinātnieki pat nonākuši pie secinājuma, ka neliela izkustēšanās cilvēkam ir labāka.

Pērn Arizonas štata universitātē veiktā pētījumā tā dalībniekiem konsekventi izdevās pazemināt asinsspiediena rādījumus līdz vidējiem, sadalot ierasto pusstundu garo pastaigu trīs 10 minūšu ilgām pastaigām dienā.

Taču, lai gan ar nelielu izkustēšanos dienā ir gana, lai uzturētu sirds un asinsvadu sistēmas veselību, tev tomēr nāksies sportot vairāk, ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem.

Šī ir laba ziņa tiem, kuri bēdājas, ka nopietnām fiziskajām aktivitātēm ikdienā nepietiek laika. 10 minūtes ilgai pastaigai jau nu gan katram jābūt laikam. Pat vairākas reizes dienā.

Ieteikums: Velti fiziskajām aktivitātēm vismaz 250 minūtes nedēļā, ja vēlies, lai tauciņi sāktu rukt un figūra uzlaboties. Tas gan attiecas uz vidēji intensīvu un intensīvu fizisku slodzi, ne rāmu pastaigu.

Daži ieteikumi, kā ienest ikdienā vairāk fizisko aktivitāšu

1. Braucot uz darbu, izkāp no sabiedriskā transporta pāris pieturas ātrāk – atlikušo ceļo ej kājām.

2. Cik vien bieži iespējams, lifta vai eskalatora vietā izvēlies kāpnes.

3. Bieži dzer ūdeni. Izvēlies mazāku ūdens glāzi, lai biežāk ietu to papildināt.

4. Drukājot dokumentu kopijas, pēc katras no tām ej atsevišķi.

5. Runājot pa mobilo telefonu, piecelies, izstaipies un pastaigājies.

6. Aizstāj kafijas pauzi ar 10 minūšu pastaigu tuvējā apkārtnē.

7. Tā vietā, lai zvanītu kolēģim, aizej pie viņa.

8. Pusdienās dodies uz kafejnīcu, kas atrodas 5–10 minūšu attālumā no biroja. Bet, ja pusdieno darbavietā, atvēli laiku pastaigai.

9. Ja iespējams, tikšanās ar klientiem organizē ārpus biroja, vietā, līdz kurai vari aiziet kājām.

10. Ik pēc 30 minūtēm, kuras esi pavadījis sēdus, izkusties. Pastaigājies pa kabinetu, izstaipies un izvēlies kādu citu sēdēšanas pozu. (Ieteikumi no Spkc.gov.lv)

Lūk, ergoterepeites Agneses Kārkliņas un fizioterapeites Olgas Semjonovas ieteikti vienkārši vingrojumi, kā izkustēties turpat, pie datora!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!