Modes tendences, mājokļa iekārtojums, brokastu receptes, arī fitnesa treniņi, kurus piekopt sporta zālē – mūsdienās galvenā ideju vācelīte ikdienas gaitām ir tieši sociālie tīkli. Ideju ir tiešām daudz – vietnē "TikTok" fitnesa kategorijai, kas nodēvēta par "FitTok" ir aptuveni 300 miljardi skatījumu. Iespaidīgi, vai ne? Taču vai šie treniņi, vingrinājumi un izaicinājumi ir efektīvi un droši?

Jaunākie pētījumi liecina, ka uz soctīklos pieejamajiem treniņiem jāraugās ar piesardzību. 2023. gada pētījumā, kas publicēts "BMC Public Health", noskaidrots, ka gandrīz trešdaļā no "Instagram" kontiem, kas popularizē "fitspiration", ir publicēta neuzticama informācija, vēsta CNN.

Savukārt analizējot 1000 publikācijas vietnē "TikTok" par uzturu un svara zaudēšanu, tika konstatēts, ka tie satur vēstījumu, ka laba veselība iespējama tikai pie noteikta svara, kā arī slavina svara zaudēšanu. Mērķis iedvesmot cilvēkus kļūt fiziski aktīvākiem ir cēls, taču tieši publicētā satura kvalitāte un precizitāte ir tā, kas raisa bažas.

""Tiktokā" ir daudz neilgtspējīgu un nereāli izpildāmu treniņu, un pat daži bīstami padomi," CNN sacījusi sertificēta fitnesa trenere un fitnesa kluba "The Glute Recruit" dibinātāja Džesa Brauna. Viņai piekrīt arī sertificēta fitnesa trenere Monika Džounsa no Vašingtonas, jo lielākoties "TikTok" publicētie fitnesa video nav zinātniski pamatoti vai profesionāļu veidoti. "Treniņi parasti tiek vispārināti ikvienam, tajos nav ņemta vērā tava pašreizējā veselība un slimību vēsture, tavs kustību diapazons, un šo sarakstu varētu tikai turpināt," norāda Džounsa.

Diemžēl daži no populārākajiem "TikTok" fitnesa trendiem ir tieši visproblemātiskākie. Tie ietver virkni ar izaicinājumiem, kas sola, ka dažu dienu vai nedēļu laikā persona zaudēs noteiktu svara daudzumu vai attīstīs noteiktu ķermeņa uzbūvi. Ja treniņš garantē rezultātus īsā laikā, zini, ka tas nav reāli izpildāms, skaidro fitnesa trenere Brauna. Turklāt ja šie treniņi ir vērsti uz noteiktu ķermeņa daļu, piemēram, pēcdzemdību vēderu, tie var apdraudēt arī cilvēka drošību un veselību. "Tie treniņi ir tikai klikšķu ēsma, lai piesaistītu naudu," uzsver Brauna.

No kā izvairīties

Vieni no populārākajiem treniņiem "TikTok" ir vēderu muskuļu attīstīšana. Šajos izaicinājumos bieži tiek attēlots, kā, veicot vienu vingrinājumu vai konkrētas kustības katru dienu divu nedēļu garumā, tiks iegūta seksīga "sešpaka". Taču jāsaprot, ka iecerētais rezultāts netiks sasniegts, jo vēdera apakšējā daļa ir viena no grūtākajām vietām, kur "nodzīt" taukus.

@maiafitness At home abs workout #absworkout #athomeworkout #flattummy #smallwaist #fittok #gymtok #abchallenge #fitnessmotivation #gymlife #workoutroutine #fyp ♬ dancin - 🤍🎧

Un tomēr jāsaprot, ka internetā vienmēr būs pieejamas tendences, kas vērstas uz ātra rezultāta iegūšanu, jo tās piesaista cilvēku uzmanību, skaidro fitnesa trenere Džounsa. "Taču ir svarīgi uz savu fizisko sagatavotību un veselību raudzīties kā uz mūža ceļojumu, nevis kaut ko tādu, ko var sasniegt 10-90 dienu laikā," viņa skaidro.

Soctīklos slavu gūst arī bīstami trendi. Vienubrīd viena no "TikTok" populārākajām tendencēm bija absurda – tā paredzēja, ka pirms treniņa enerģētiķi jeb "pre-workout" produktu pulveri jānorij sausi, nevis jāatšķaida ar ūdeni vai sulu, kā tas paredzēts lietošanas instrukcijā. Kāpēc to darīt? Influenceri uzsvēra, ka šādā veidā ķermenis ātrāk absorbē pulverī esošo kofeīnu un citus stimulantus, tādēļ treniņa laikā būs lielāka enerģija. Tomēr eksperti norāda: šis trends apdraud ne tikai veselību, bet arī dzīvību, jo cilvēkam pēc pulvera norīšanas var sākties sirdsklauves, var rasties elpošanas un sirds un asinsrites sistēmas traucējumi, piemēram, sākties sirdslēkme vai, ja pulveris nonāk plaušās, attīstīties iekaisums vai infekcija.

Kam tad uzticēties?

Protams, ne viss ir tikai melns. Arī tiktokā pieejami labi treniņu padomi, tos tikai jāmāk atrast. Vispirms svarīgi saprast, vai cilvēks, kas dalās savā treniņu rutīnā un ieteikumos, ir sertificēts fitnesa treneris. Turklāt labs treneris runās arī par vispārīgu veselības uzlabošanu un trenēšanos atbilstoši fiziskajai sagatavotībai, ne tikai par to, kā sasniegt konkrētu ķermeņa tipu vai uzbūvi.

Un tomēr jāatceras jau iepriekš minētais – soctīklos esošā informācija ir vispārināta, tādēļ viskvalitatīvākos padomus gūsi pie personīgā trenera, kurš zinās gan tavus mērķus, gan fizisko sagatavotību un slimību vēsturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!