Foto: Midjourney/DELFI

Nav ko liegties – mēs esam patērētāji. Mēs pavadām daudz laika, pērkot dažādas preces un pakalpojumus. Un neatkarīgi no tā, vai iegādes process notiek fiziskā veikalā vai tiešsaistē, bezskaidras naudas veidi, ko var izmantot preču iegādei, arvien pieaug. Laiki, kad kasierim bija jāskaita monētas, faktiski ir pagājuši ‒ atliek vien novicināt norēķinu karti vai mobilo telefonu gar maksājumu termināli, un gluži kā pēc burvju nūjiņas mājiena darījums ir noticis.

Monētas averss

Diemžēl, ja turpināsies pašreizējās tendences un nākotnē mūs piemeklēs ekonomiskā, politiskā vai klimata krīze, cilvēkiem būs daudz grūtāk izņemt skaidru naudu. Viens no iemesliem ir bankomātu "lēnā nāve", jo, piemēram, Lielbritānijas valdības dati liecina, ka laika posmā no 2015. līdz 2020. gadam bankomātu skaits sarucis par 24 procentiem.

Tas mūs noved arī pie kara pret skaidru naudu kā šķiriska elementa – tās lietošana ir saistīta ar strādnieku šķiru un minoritāšu grupām. Tas ir loģiski, jo vēsturiski dažādas elites institūcijas, piemēram, bankas, šīs sabiedrības daļas ir diskriminējušas visbiežāk. Viņiem savukārt skaidrā nauda ir svarīgs veids, kā piedalīties kapitālistiskajā sabiedrībā, vienlaikus nodrošinot aizsardzību pret ekspluatāciju.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!