Foto: Shutterstock

Katru gadu daudzi izaudzē rabarberus savos dārzos, taču tikai retais aizdomājas par to pareizu audzēšanu un kopšanu. Dosimies ciemos uz saimniecību "Cīruļi", lai uzzinātu, kā labāk rūpēties par rabarberiem un nodrošināt to labu augšanu.

Valmieras novada zemnieku saimniecība "Cīruļi" jau astoņus gadus audzē rabarberus un to stādus. Lai gan var šķist, ka rabarberi nekad nav bijuši īpaši pieprasīti, tieši stādiem tolaik bija liels pieprasījums. "Salīdzinot ar šo gadu, pieprasījums ir krities par kādiem 90%. Agrāk bija labi projekti, stādus stādīja lielās platībās, galvenokārt tie, kas bija interesēti rabarberu sulas un vīna ražošanā. Tagad šīs platības jau ir sastādītas, un tas pieprasījums ir krietni mazāks," saka zemnieku saimniecības "Cīruļi" saimnieks Māris Zvirbulis.

Saimniecībā audzē divas rabarberu šķirnes – "Līderis" un "Ogre" –, kas izceļas ar ražīgumu. "Viss sākas ar sēklu. Rudenī no mātes augiem novāc sēklas. Tagad ir sēja, kā saka, ir sasēts, augustā jāstāda augsnē brīvā dabā. Visa gudrība."

Lai rabarberi labi augtu, nepieciešams sagatavot bagātīgu augsni ar trūdvielām, kūtsmēsliem un citiem barības vielu avotiem. "Vispār rabarbers ir pēc barības vielām ļoti prasīgs augs, kam vajag ļoti daudz mēslojuma. To nevar tā kā ar vecās muižas laika šķirnēm, ko iemet jebkurā kūtspakaļā, augs arī gadu desmitiem. Ar šiem ir citādāk. Ir jākopj katru gadu."

Rabarberus ir jāravē un jāmēslo regulāri. Saimnieks arī demonstrē, kas notiek, ja rabarberi netiek kopti. "Šeit ir tā lielākā kļūda, ko audzētāji pieļauj. Tātad, pirmkārt, nav rušinātas regulāri dobes, ir jāparušina. Otrs – nav ravēta nezāle. Treškārt, nav mēslots. Visa tā rezultātā stādījums lēnām iznīkst."

Lai gan šajā gadījumā šī nekopšana veikta apzināti. Rabarberiem var piemesties dažādi kaitēkļi un slimības. "Kailgliemeži, protams, var sabojāt produkciju, viņi apgrauž kātus un lapas. Slimības mums nav trāpījušās, tur problēmu nav. Galvenais ir mēslošana un kopšana."

Kad rabarberi izauguši, tos vajadzētu nolauzt, nevis nogriezt. Vislabāk izmantot uzreiz, taču tos var arī saglabāt ilgākam laikam. "Viens variants ir sasaldēt, tad tos var vārīt ķīseļos visu cauru gadu. Notīri miziņu, sagriez kubiciņos un ieliec saldētavā. Brīnišķīgs variants."

Rabarberus stāda no aprīļa līdz augustam. Saimnieks Māris tiem, kas apsver ideju par rabarberu audzēšanu, iesaka šķirni "Līderis", kas ir sulīga un agra, nodrošinot labu ražu visā audzēšanas sezonā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!