Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI
Kā uz ikvieniem svētkiem, arī Jāņu dienai ir jāsagatavojas, un ne tikai saimniekiem, kuri, uzņemot viesus savā sētā, izravē dobes, nopļauj mauriņu, brūvē alu un sien sieru, un visam pa vidu vēl sagatavo malku jāņugunij, tomēr arī viesiem ir jāparūpējas vismaz par kādu ciemakukulīti, kas iepriecinās gan Jāņamāti un Jāņatēvu, gan daudzos jāņabērnus. "Tasty.lv" ņēma talkā lasītājas un kulinārijas entuziastes, kas dalās ar savām ciemakukuļa idejām, lai neviens no mums pēdējā brīdī nepaliktu ar tukšām rokām! Lustīgus svētkus!

"Tasty" lasītāja Sanita stāsta šādi: "Es dievinu Jāņatēvus un Jāņamātes, kuri pirms viesībām izsūta "Excel" tabulu ar to, kas katram jāved (ak, cik moderni!). Bet vēl lielākā sajūsmā esmu, ja ir atsūtīts konta numurs, uz kuru vien jāaizsūta noteikta naudas summa, un man nav jāuztraucas par to, kas jāņem līdzi. Tas attiecas uz obligāto ciemkukuli! Bet dāvanā parasti vedu "stikla ziedus ar pildījumu", proti, Latvijā ražotus dzērienus vai kādas garšvielas, piemēram, "Pavāru mājai" ir forši dāvanu komplekti. Zemenes un arbūzs arī ir lielisks ciemkukulis. Nekad nav tā, ka paliek pāri. To gan nevarētu teikt par Jāņu sieru. Ja pie svinēšanas piedalās arī bērni, tad līdzi vien jāved arī maršmelovi, jo tie uz ugunskura rullē! Arī lielajiem rullē, starp citu. Vēl labs ciemkukulis ir apsolījums uz vietas kaut ko pagatavot, tad sapērk produktus un gatavo, piemēram, Jāņu sieru, brokastu vafeles..."

Foto: Publicitātes attēli

Savukārt kulinārijas entuziaste Mārīte, kura savu "Instagram" kontu (IG:gatavo_marite) ir gluži vai izveidojusi par recepšu grāmatu, stāsta: "Es noteikti ciemos parasti braucu ar kūku, jo tās man padodas vislabāk! Visbiežāk tas ir Napoleons. Protams, vispopulārākais, manuprāt, tomēr ir Jāņu siers. Man tā bērnībā bija ļoti daudz, arī ikdienā, tāpēc tikai šogad es pēc tā patiesi esmu sailgojusies un nolēmu pagatavot pati. Kā izaicinājumu sev vēlos pieteikt gaļas tarti un biezpiena tarti. Kā arī – līgošanai piestāv rabarberu rausis!"

Bet ciemiņi pie Mārītes dodas ar ķiploku grauzdiņiem vai speķa pīrādziņiem, kas lieliski iederas pie Jāņu alus.

Foto: Publcitātes foto

Mana omīte, uzticamā "Tasty.lv" lasītāja Lita atzīst, ka šie svētki ne tik daudz ir par gatavošanu, cik par kopības sajūtu. Tā kā viņa man ir "modernā" ome, tad plātsmaizes, kūkas un visu pārējo viņa pati negatavo, bet gan iepērk no Talsu mazajiem ražotājiem, viņas uzskatā top līderiem: "Jā, dodoties ciemos, parasti līdzi ņemu arī savas dzimtās pilsētas – Talsu vārdu. Man parasti ir sagatavots liels, pīts grozs, kurā esmu salikusi visvisādas jāņuzāles (ja nu pie mums skaistākas?). Un tad atliek vien sagatavot ciemkukuli – Talsu rituli, ķimeņu sieru, lauku olas, Kaltenes brētliņas, vīrs nopērk arī zuti (Usmas ezerā ķertu), ko visi vīri Jāņos bauda kopā ar alu, "Švēdes" vistas šašliku un žāvēto vistiņu, konditorejas "Māsas" mini kūciņas, savukārt medus kūku pasūtu jau laikus pie manas bijušās kolēģes. Un, protams, līdzi ņemu arī Talsu kefīru, pienu, biezpienu un krējumu!"

Jau iepazīstinājām ar fizikas skolotāju, kura eksperimentē ar ēdieniem, – Ainu Pitrāni (lasi šeit!), viņas Jāņu ciemakukulis arī ir bagātīgs: "Obligāti mājās pagatavoju Jāņu sieru ar ķimenēm, dažreiz arī saldo sieru ar sukādēm. Tāpat arī neiztikt bez biezpiena vai ogu plātsmaizes. Vienmēr iemarinēju gaļu un dārzeņus grilam. Pagatavojam ķiploku grauzdiņus. Savukārt ģimenes draugi atnes pašu brūvēto medalu. Manuprāt, tāda kombinācija kā siers, alus, pīrāgi, plātsmaizes, gaļa, ķiploku grauzdiņi, dārzeņi – ir lietas, bez kurām Jāņi nav iedomājami. Vairāk neko citu nemaz nevajag!"

Foto: Publicitātātes foto

Lai arī ko tu izvēlēsies ņemt līdzi ciemakukulī, atcerēsimies, ka ēdieniem ir simboliska nozīme un, tos baudot, jāievēro īpaši rituāli, piemēram, alu vispirms nogaršo mājas saimnieks, lai pasargātu ģimeni un māju no nelaimēm, bet Jāņu siers jānogaršo visiem līgotājiem, lai būtu veiksme, veselība un izturība!

Lai tev nebūtu jātērē laiks Jāņu ciemakukuļa ēdienu un dzērienu recepšu meklēšanai un izvēlei, esam to izdarījuši tavā vietā – piedāvājam receptes, kas kalpos kā labs pamats.

Jāņu siers trīs stundās

Foto: Elīna Henilāne

Saimniece Elīna Henilāne katru gadu uz Jāņiem gatavo Jāņu sieru pēc vienas un tās pašas receptes – jo visi slavē un pieprasa tieši viņas gatavoto sieru.

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas: saimniece atklāj vienkāršu siera recepti

Foto: Privātais arhīvs

Līgo svētki jau tepat aiz stūra, tādēļ jāsāk domāt par gardumiem, kas tiks likti uz svētku galda. Viens no tradicionālajiem Līgo svētku ēdieniem, protams, ir Jāņu siers. To piedāvājums veikalos un tirdziņos ir visnotaļ plašs, taču saimniece Ilona Blumberga "Tasty" piedāvā pavisam vienkāršu recepti, kā pašu spēkiem pagatavot sieru mājas apstākļos.

Lasīt vairāk

Dzeltenais Jāņu siers jeb lauku siers

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamais, īpaši gardais Jāņu siers jeb lauku siers - skaisti dzeltens kā saulīte.

Lasīt vairāk

Garšaugos marinēts Jāņu siers

Nevienam nav noslēpums, ka nereti pēc svētkiem ledusskapjos rodas dažu ēdienu pārpalikums. Lieldienās mūždien jādomā, ko darīt ar izvārīto olu kalnu, Ziemassvētkos pelēko zirņu bļodas tā arī netiek izēstas un piparkūkas vēl labu laiku mētājas visos stūros. Pēc vasaras saulgriežiem tā mēdz iekrāties ķimeņu siers, ko kats sevi cienošs latvietis uzskata par obligātu ciemakukuli vasaras vidū.

Lasīt vairāk

Supersulīgā rabarberu plātsmaize

Foto: Privātais arhīvs

"Rabarberu laikā viss kā pienākās - atzīstu, es mīlu rabarberus, gan ķīselī, gan uzpūtenī, gan, protams, plātsmaizē," tā supersulīgās rabarberu plātsmaizes recepti piesaka garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece Zane Zepa.

Lasīt vairāk

Grilēti ķiploku grauzdiņi

Ja meklē ideju, kā gada īsākajā naktī pārsteigt un palutināt sevi un savējos ar neparastām uzkodām, lūk, lieliska ideja – uz grila gatavoti ķiploku grauzdiņi! Recepti iesaka šefpavāre Jevgēnija Jansone un "Elvi".

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas plātsmaize ar āboliem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar āboliem garšos gan lielajiem, gan mazajiem dzīves un rudens baudītājiem.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Rabarberu laikā noteikti jācep rabarberu plātsmaizes un kūkas. Bet, ko darīt, ja ledusskapī aizķēries biezpiens un vēlies biezpiena kūku? Izmēģini šo recepti, kurā biezpiens veiksmīgi tiek izmantots mīklas pamatnē!

Lasīt vairāk

Ātrā drumstalu plātsmaize ar ievārījumu

Foto: Shutterstock

Ja pieteikušies negaidīti viesi vai nezini, kā patērēt iepriekšējā gada ievārījumu, noderēs šī recepte - ātrā drumstalu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Ideālā rauga mīkla pufīgiem pīrādziņiem

Foto: Privātais arhīvs

Kad no virtuves uzvēdī pīrādziņu smarža, skaidrs, ka svētki ir klāt! Gatavojoties līgošanai, pārbaudītu rauga mīklas recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Druka - Smalkā.

Lasīt vairāk

Maizes kvass

Foto: Shutterstock

Maizes kvass – vasaras atspirdzinājums gan svētkiem, gan ikdienai.

Lasīt vairāk

Čehu alus mājas apstākļos

Foto: Shutterstock

Gaidot lielos godus un Līgo, sagatavo paštaisīto čehu alu.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi ātrai apēšanai

Foto: Shutterstock

Nupat jau klāt tas laiks, kad sāk ienākties pirmie gurķīši, kurus grēks nenobaudīt arī mazsālītā versijā. Šī recepte būs pavisam ātrai apēšanai.

Lasīt vairāk

Mazsālīti gurķi bez etiķa

Foto: Shutterstock

Mazsālīto gurķu receptes mēdz būt daudz un dažādas - šī ir īpaša ar to, ka kraukšķīgos gurķīšus var iegūt ļoti ātri, turklāt marinādei nav nepieciešams etiķis. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības un izteiksmes stils.

Lasīt vairāk

Fiksākā mazsālīto gurķu recepte - polietilēna maisiņā

Foto: Privātais arhīvs

Viens no ātrākajiem veidiem, kā tikt pie mazsālītiem gurķīšiem, ir to gatavošana visparastākajā polietilēna maisiņā! Šī turklāt ir ļoti elementāra recepte, kas neprasa buršanos ar sāls un cukura proporcijām vai etiķa daudzuma noteikšanu.

Lasīt vairāk

Mājās siets siers ar svaigu papriku

Foto: Privātais arhīvs

"Siers ar papriku ir pagaidām labākā mājās sieta siera recepte, ko esmu atklājusi. Garšo lieliski!" tā pārbaudītu recepti piesaka mūsu lasītāja Agnese Berezovska.

Lasīt vairāk

Ķiploku grauzdiņi mājas gaumē – neiespējami apstāties

Foto: Shutterstock

Neatvairāmi smaržīgi, kolosāli kraukšķīgi, ne par cietu, ne par mīkstu – un daudz! Tāda laikam ir ideālo ķiploku grauzdiņu recepte. Lai grauzdiņi būtu svaigi, tieši tik kraukšķīgi, tieši tik ķiplokaini, cik vēlies, vislabāk grauzdēt pašam. Pirksti gan kādu brīdi smaržos pēc ķiplokiem, bet tas būs tā vērts!

Lasīt vairāk

Nevainojami pīrādziņi Jāņu dienas mielastam: kā izvairīties no iesācēju kļūdām

Foto: Shutterstock

Kā bez liekām klapatām pagatavot rauga mīklu, kas nav ilgi jāmīca un stundām ilgi jāraudzē? Ko iesākt, lai pīrāgiem nevērtos vaļā sāni? Kā zināt, ka mīkla ir uzrūgusi? Kā pagatavot mutē kūstošu un sulīgu pildījumu? Tie ir jautājumi, kas Jāņu dienas gaidās nodarbina ne vienas vien čaklās saimnieces prātu. Mums pūrā ir vesels lērums padomu, kas palīdzēs, cepot pīrāgus un speķa raušus, izvairīties no iesācēju kļūdām.

Lasīt vairāk

Gardie afrodīziji romantiskai Jāņu naktij

Foto: Shutterstock

Atsevišķus produktus jeb afrodīzijus apvij senas leģendas un stāsti par to spējām veicināt kaisli, iekāri un baudu. Arī to nosaukums ir atvasināts no Sengrieķu mīlas dievietes Afrodītes vārda. Lai arī stingri zinātniski pierādījumi tam nav rasti, varētu piekrist, ka jebkurš apetīti rosinošs ēdiena izskats un tā smarža modina juteklisku reakciju.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šašliks ātrajā sīpolu marinādē

Foto: Publicitātes foto

Vienalga, vai šašlika cepšana būtu par godu Līgo svētkie, vai dārza ballītei, labi iemarinēta un izcepta gaļa būs kā punktiņš uz ''i'' gaidītajā pasākumā, turklāt neviens veikalā pirktais šašliks neizkonkurēs paša gatavoto, tāpēc izmēģini ''Lage Ko'' ražošanas vadītāja Riharda Leiskina piedāvāto recepti.

Lasīt vairāk

Šašliks burkā bez grila

Foto: Shutterstock

Neticami sulīgu šašliku var izcept cepeškrāsnī, iesmiņus vertikāli liekot sausā 3 litru burkā. Recepte jau ilgāku laiku klejo interneta vidē dažādās blogeru lapās. Nolēmu, ka arī latviešu lasītājiem tā ir jāizmēģina. Vienā burkā varēs ielikt 4 - 5 iesmiņus.

Lasīt vairāk

Vistu šķiņķu šašliks klasiskā etiķa marinādē

Foto: DELFI

Zeltaini, sulīgi un aromātiski šašlika gabaliņi ar patīkami skābenu etiķa pēcgaršu ir īsta bērnības vasaru klasika. Tā ir garša, ko daudzi cenšas "reanimēt", mēģinot eksperimentālā ceļā piemeklēt pareizās sastāvdaļu proporcijas. "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!" dalībnieks Mārtiņš iesaka no vecākiem aizgūto, pārbaudīto marinādes recepti papildināt ar karija pulveri un sauso dārzeņu maisījumu.

Lasīt vairāk

Šašliks kefīra un majonēzes marinādē

Foto: Shutterstock

Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.

Lasīt vairāk

Traki gardā siera mērcīte ar alu un ķiplokiem

Foto: Publicitātes foto

Lai top mērcīte visiem dzīves gadījumiem! Tā lieliski iederēsies pie grilētiem dārzeņiem un sēnēm, pie sulīga šašlika; to var likt uz siltas maizes, tajā var iemērkt kraukšķīgu siera standziņu… Un ja vēl blakus vēss un norasojis dzēriens – pats labumiņš!

Lasīt vairāk

Alus mīklā panēts Jāņu siers

Alus ir ne tikai atsvaidzinošs dzēriens, bet to var izmantot arī dažādos ēdienos, piemēram, lai pagatavotu kraukšķīgu panējumu Jāņu siera šķēlēm. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule piedāvā oriģinālu recepti, kas noteikti noderēs, gatavojoties Jāņu mielastam.

Lasīt vairāk

Uz alus skārdenes grilēta vistiņa

Foto: Santa Maria

Radošs veids, kā uz grila izcept neliela izmēra vistiņu – "uzsēdinot" to uz atvērtas alus skārdenes. Vista sanāks gan sulīga, gan garšīga. Pasniedz ar svaigiem salātiem un BBQ mērci!

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā uz grila pagatavot sulīgu, karsti kūpinātu vistiņu

Foto: Shutterstock

Svaigi kūpināta, sulīga un vēl silta vistiņa ar patīkamu dūmu aromātu ir īsta delikatese, un, par to iedomājoties vien, mutē jau sariešas siekalas. Bet, ja mājās nav kūpinātavas, vai tiešām atliek vien skumji nopūsties un gaidīt, kad uzsmaidīs veiksme nobaudīt šo gardumu? Tā domāju arī es, līdz atklāju, ka, liekot lietā izdomu un dažus knifiņus, gardum gardu karsti kūpinātu vistiņu var pagatavot arī uz visparastākā grila.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!