Foto: Privātais arhīvs
Līgo svētki jau tepat aiz stūra, tādēļ jāsāk domāt par gardumiem, kas tiks likti uz svētku galda. Viens no tradicionālajiem Līgo svētku ēdieniem, protams, ir Jāņu siers. To piedāvājums veikalos un tirdziņos ir visnotaļ plašs, taču saimniece Ilona Blumberga "Tasty" piedāvā pavisam vienkāršu recepti, kā pašu spēkiem pagatavot sieru mājas apstākļos.

Ilona ar siera gatavošanu mājās nodarbojas jau teju desmit gadu. Šo gadu laikā ir izmēģinātas vairākas receptes, taču šobrīd Ilona dod priekšroku sieram, kurš ir viegli pagatavojams, neprasot daudz laika un piepūles.

"Šobrīd mans siers top no tādām sastāvdaļām kā lauku piens, citronskābe, sāls, garšvielas, ķimenes vai citas sēkliņas, kādas nu kuram tīk," skaidro saimniece.

Piens ir galvenā sastāvdaļa siera tapšanas procesā, tāpēc tā izvēle ir ļoti svarīga, lai siers ātri saveltos skaistā kamolā. Vislabāk ir izvēlēties lauku pienu, kas ir tīrs un dabīgs, bez jebkādām pievienotām vielām. Pienam nav jābūt obligāti ļoti svaigam, var būt arī divas dienas vecs.

Sieru var uzglabāt arī saldētavā, ja to vēlas ēst pēc vairākiem mēnešiem. Tas nezaudē ne savu garšu, ne kvalitāti. Lūk, Ilonas siera recepte vienu kilogramu smagam siera ritulim.

90Minūtes
3Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

10 lpiens1 TKcitronskābe2 TKsāls

Sagatavošana

1

Būs nepieciešams liels katls, kurā ielej desmit litru piena. No desmit litriem sanāks aptuveni viens kilograms siera.

2

Pienu silda katlā, taču to nedrīkst uzvārīt. Ir jāmāk noturēt šī robeža, lai tas nesāktu vārīties, jo tad siers būs sauss un drupans.

3

Kad piens ir gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, pievieno aptuveni tējkaroti citronskābes.

4

Iegūto siera masu lej caurdurī, kurā ieklāta marle.

5

Tad pievieno sieram divas tējkarotes sāls un, ja vēlas, visu, ko vien sirds kāro - ķimenes, sēkliņas, zaļumus, papriku.

6

Kad tas ir izdarīts, visu samaisa un liek zem sloga, lai iztek viss liekais šķidrums, un atstāj to uz pusstundu.

7

Pēc tam sieru ņem laukā no marles un liek uz dēlīša žāvēt. Vislabāk sieru ik pa laikam pagrozīt, lai tas vienmērīgi nožūst un kļūst skaisti dzeltens.

Ilona min, ka garšīgs siers sanāk ar sēkliņām, kuras pirms tam apcep, kā arī, pievienojot dilles, siers iegūst pavisam citādāku garšu.

Kad siers vairs nav mitrs, tikai tad drīkst to likt ledusskapī, kā arī nevajadzētu to likt maisiņā, jo tad tas var ātrāk sākt pelēt.

Saimniece stāsta: "Es katru reizi sieru it kā sienu pilnīgi vienādi, taču ikreiz tas ir pavisam citādāks, un es nezinu, kur ir tas "āķis"."

Tāpat garšīgs siers izdosies arī no kazas piena, izmantojot tieši tās pašas sastāvdaļas, vien nomainot govs pienu uz kazas pienu. Pienu sastāvs ir atšķirīgs, tāpēc siers sanāks pavisam citādāks.

Kazas siers kuņģī viegli pārstrādājas. Tajā ir daudz noderīgu baktēriju, kas labvēlīgi ietekmē kuņģa-zarnu traktu, nostiprinot imūno sistēmu. Tāpat arī kazas siers ir bagāts ar vitamīniem, mikroelementiem, olbaltumvielām un dzelzi. Arī kazas sieru var saldēt, taču tad tam var mainīties struktūra, līdz ar to tas nebūs tik garšīgs kā svaigs siers.

Lai labi garšo!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!