Foto: stock.xchng
Netīrumi un dzelteni plankumi uz gleznas, kas darināta ar eļļas krāsām, var rasties no lakas, sēnītes, kukaiņiem vai arī krāsas pigmentācijas - tās ir problēmas, kas laika gaitā mēdz piemeklēt ar eļļas krāsām gleznotus mākslas darbus. Šo problēmu novēršanā var palīdzēt speciālists, taču var mēģināt eļļas gleznas tīrīt arī paša spēkiem.

"DELFI Māja un dārzs" apkopoja ārvalstu plašsaziņas līdzekļu padomus, kā pareizi tīrīt eļļas gleznas, jo sintētiskos tīrīšanas līdzekļus šajā darbā nevar izmantot. Pirms tīrīt visu gleznu, izvēlētais tīrīšanas variants jāpamēģina uz maza gleznas stūrīša.

Ja glezna ir nedaudz netīra vai ir vēlme to atsvaidzināt, jāsagatavo destilēts ūdens un vate, ar kuru pamazām var tīrīt gleznu. Mitrā vate viegli jāpiespiež pie virsmas, nevis stipri jāberž. Tomēr ja ar to nav līdzēts, eksperti iesaka gleznu tīrīt ar ziepjūdeni vairākas reizes, bet pēc tam to rūpīgi noskalot.

Ja glezna ir veca un ļoti netīra

- Gleznu uzmanīgi tīra ar spirtā samērcētu vati vai mīkstu sūkli, tad noskalo ar ūdeni.

- Sīpola daiviņu pārgriež uz pusēm un tīra gleznu, tad noskalo ar ūdeni. Kad glezna nožuvusi, to pārklāj ar saputotu olas baltumu vai ar balto laku.

- Gleznu liek uz gludas virsmas, samitrina ar ūdeni un uzber sāli. Ar mīkstu sūkli tīra gleznu. Kad netīrumi pazuduši, gleznu noskalo un ļauj tai nožūt. Visbeidzot gleznu pārklāj ar laku.

- Eļļas gleznu tīrīšanai var izmantot uz pusēm pārgrieztu kartupeli. Gleznu notīra, katru reizi nogriežot netīro šķēli. Pēc tam noslauka ar mitru sūklīti. Sūklis pirms tam aukstā ūdenī jāsaslapina un ūdens rūpīgi jāizspiež. Tad glezna jānoslauka ar mīkstu lupatiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!