Tvana gāze ir indīga un bez smaržas, tāpēc to nevar sajust, savukārt propāna, metāna un butāna gāzu noplūdei ir augsta sprādzienbīstamība. Cilvēki bieži vien nezina, ka šīs gāzes ir bīstamas dzīvībai un, kā rīkoties, lai pasargātu sevi no šo gāzu noplūdēm.

Lai pasargātu sevi un savu īpašumu no tvana, metāna, propāna un butāna gāzu noplūdes draudiem, ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Īpaši bieži nelaimes gadījumi ar gāzes noplūdi notiek apkures sezonas laikā, liecina drošības risinājumu kompānijas "G4S Latvia" speciālistu pieredze.

Tvana gāze rodas nepabeigtas sadegšanas rezultātā un ir indīga, tās nonākšana cilvēku organismā caur elpvadiem rada asinsrites traucējumus, cilvēks zaudē samaņu, bet pēc ilgākas uzturēšanās telpā ar gāzi - dzīvību. Metāns, propāns un butāns ir sprādzienbīstamas gāzes.

Kopumā pērn Latvijā bijuši vairāki nopietni nelaimes gadījumi, kas liecina par tvana gāzes bīstamību cilvēku dzīvībai. Piemēram, oktobrī Liepājā divi cilvēki tika nogādāti slimnīcā pēc saindēšanās ar tvana gāzi, ko radījis vakarā kurināts kamīns. Kamīnā malka nebija pilnībā izdegusi, bet dūmvads jau bijis aizvērts. Mālpilī gāzes izraisīts sprādziens sagrāva daudzdzīvokļu māju, atņemot dzīvību pieciem cilvēkiem, bet vēl septiņi guva miesas bojājumus.

"Tvana gāzes izplatīšanās telpās ir ļoti ātra. Parasti, saindēšanās gadījumā, nāve iestājas nepilnas stundas laikā. Saindēšanās simptomi parādās lēni. Iesākumā tie var būt galvas reiboņi, bezspēks un tas var šķist kā nogurums. Taču patiesībā asins sistēmā tiek traucēta skābekļa aprite, kas pārtop smadzeņu darbības traucējumos, bet pēc tam - letālā iznākumā. Metāna, butāna un propāna noplūdes sprādzienbīstamība rodas brīdī, kad gāze saskaras ar atklātu uguni," stāsta "G4S" pārstāve Jolanta Māziņa .

Drošības speciālisti iesaka regulāri veikt gāzes cauruļvadu tehnisko pārbaudi. Jāpārbauda arī, vai gāzes baloni nav bojāti, piemēram, piegādes laikā. Tos nedrīkst pievienot pašrocīgi - darbs jāuztic speciālistiem, turklāt vienmēr jāpārliecinās, vai gāzes balons pievienots kārtīgi un savienojuma vietās nav gāzes noplūdes.

Lai izvairītos no tvana gāzes noplūdes, kurinot krāsni vai kamīnu, vienmēr jāsagaida pilnīga kurināmā izdegšana (malkas, ogļu, u.c.) un tikai pēc tam drīkst aiztaisīt dūmvadu.

Telpās, kurās ir apkures sistēmas, kamīns, krāsns, gāzes caurules, gāzes balons, ieteicams izvietot īpašus gāzu detektorus, kas kontrolē gan tvana, gan citu gāzu līmeni. Detektors nodrošinās to, ka gāzes noplūdes tiek laicīgi pamanītas.

Gāzes noplūdes gadījumā jāzvana Gāzes avārijas dienestam - 114.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!