Foto: Shutterstock
Garšaugus var sēt un stādīt ne tikai siltumnīcā vai dārza dobēs, bet tos var izmantot kā dekoratīvu un aromātisku dārza vai balkona rotu, stādot puķupodos un liekot uz dārza galda vai iekarot kādā kokā vai pie terases griestiem.

Ja vēlies izveidot dažādu garšaugu podiņu, kas priecēs ne vien vēderu, bet arī acis, izvēlies tādus augus, kam ir līdzīgas prasības pret augšanas apstākļiem un kas savstarpēji sadzīvotu.

Garšaugu podiņa izveidošanai nepieciešamās lietas:

  • liels puķupods ar drenāžas atverēm;
  • garšaugiem piemērots augsnes substrāts;
  • keramzīta oļi vai grants šķembas;
  • garšaugi ar identiskām vai ļoti līdzīgām prasībām pret augšanas apstākļiem. Piemēram, salvija, lavanda un citronmētras.

Atceries, ka, stādot augus podiņā, jāparūpējas par ūdens noteci - sastāvējies ūdens tikai bojās lolojuma saknes un no cerētā efekta sanāks vien defekts. Pirms bērt podā zemi, trauka dibenā liec keramzīta oļus vai smalkas akmens šķembas, bet tikai pēc tam ber substrātu!

Garšaugu stādīšanai var izmantot dārzkopības preču veikalos iegādājamo speciālo augsnes maisījumu garšaugiem (tiem nepieciešama irdena augsne ar labu ūdenscaurlaidību), tāpat substrātu var pagatavot arī paša spēkiem - sajaucot universālo dārza zemi ar smiltīm (proporcija: trešdaļa smilšu, divas trešdaļas - melnzemes).

Augus podiņā stāda pēc iespējas tālāk vienu no otra, starp tiem ber substrātu un zemi nedaudz pieblietē.

Iestādītos garšaugus kārtīgi aplej un liek dārzā vai uz terases - vietā, kas pasargāta no stiprām vēja brāzmām un caurvēja. Atceries, lai augi kuplotu un zaļotu, tos regulāri jālaista un ik pa laikam "jāpabaro" ar papildu mēslojumu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!