Foto: Shutterstock

Jūlijs ir teju pēdējais brīdis, kad no dārza dobēm jāizrok sīpolpuķes, kuras ar savu ziedēšanu priecējušas jau no agra pavasara - sīpoliem vasarā jānodrošina siltums un sausums. Rudenī, pēc atpūtas, sīpolus stāda atpakaļ dārzā, lai tie spētu skaisti un veselīgi ziedēt arī citugad!

Vairums sīpolaugu var augt bez pārstādīšanas divus gadus, daži jāpārstāda tikai reizi četros gados. Kā zināt, vai laiks izrakt sīpolus? Vislabāk to parāda ziedēšana - ja augs sāk ziedēt vājāk, tātad tam trūkst vietas, sīpoli kļuvuši sīki, tiem ir par maz barības vielu, kas, savukārt, nozīmē to, ka pienācis laiks pārstādīšanai un ligzdu sadalīšanai, žurnāla Ievas Dārzs jūlija numurā stāsta izcilais sīpolpuķu selekcionārs Jānis Rukšāns. Obligāti jānorok tulpes un sīpolīrisi, kurus līdz rudenim jāglabā sausumā. Savukārt sniegpulkstenītes var ilgstoši augt bez pārstādīšanas, vien jāraugās, lai ceri nekļūtu pārāk blīvi, jo tad puķes var sākt slimot. Katru gadu nav jārok arī zilsniedzītes, tās pārstāda tikai tad, kad ligzdas kļuvušas par biezu. Izrokot krokusus, tos bez kavēšanās jāstāda atkal dārzā - jo vēlāk tie tiks iestādīti, jo sliktāk ziedēs pirmajā gadā pēc pārstādīšanas!

Kad rakt? Tūlīt pēc lapu nodzeltēšanas. Tiesa, ir arī izņēmumi. Tulpju sīpoli ir daudz kvalitatīvāki, ja tos izrok pirms lapu pilnīgas nodzeltēšanas, bet dekoratīvo sīpolu lapas dzeltēt sāk vēl pirms ziedēšanas, žurnālā stāsta selekcionārs.

Puķu sīpolus tūlīt pēc izrakšanas jānotīra. Ja tie ir ļoti smilšaini vai dubļaini, sīpolus var noskalot kastēs ar sieta dibenu, pēc tam izvietojot plānā kārtā kastītēs, kur tie var ātri apžūt.

Ņem vērā - izraktos sīpolus nedrīkst pakļaut tiešu saules staru iedarbībai. Tos var glabāt kartona vai koka kastītēs, kas izklātas ar avīzi un ir piesegtas.

Izvērstu norokamo sīpolpuķu sarakstu ar selekcionāra Jāņa Rukšāna padomiem par pārstādīšanu meklē žurnāla Ievas Dārzs 2014.gada jūlija numurā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!