Foto: Shutterstock
Straujiem soļiem tuvojas gada aukstākais laiks. Kā pareizi sagatavot dārzu, lai augi būtu labi pasargāti no pirmajām salnām un zemajiem mīnusiem? Žurnāla "Ievas Māja" dārzniecības eksperti dalās ar savu pieredzi augu piesegšanā (2012.gada žurnāls Nr.22).

Pirmais likums - jānogaida, kamēr sākas neliels sals - apmēram mīnus 2 līdz mīnus 3 grādi. Uz mitras zemes mulču vai citus pieseguma materiālus nedrīkst klāt. Vēl ļoti būtiski ir ļaut augiem elpot - sasegums nedrīkst būt pārāk biezs un jāizmanto gaisu caurlaidīgi materiāli. Nederēs polietelēna plēve - ja tomēr to izmanto, jānodrošina atveres skābekļa cirkulācijai. Tāpat vienlīdz ir jāskatās auga tips - rūpīgāk pret sala postījumiem ir jāpasargā tie augi, kuru stādi ir audzēti ārpus Latvijas, visi nesen stādītie augi, kā arī tie, kam ziedi pavasarī veidosies uz iepriekšējā gada dzinumiem.

Visbīstamākais augiem ir tieši kailsals, kad zemā temperatūra uznāk strauji, bet sniegs vēl nav uzsnidzis. Tādēļ jācenšas sekot laika prognozēm un jutīgākie augi jāpiededz laicīgi. Vēl postījumus var nodarīt straujas laika apstākļu maiņas, kad sals mijas ar atkušņiem, lietavām un atkal kailsalu. 

Kādus materiālus izvēlēties?

Kūdra - laba pieseguma veidošanai tikai atsevišķos gadījumos, turklāt ar noteikumu, ka kūdra nedrīkst būt mitra. Tā jāklā pabiezā slānī, lai vējš to neizpūstu. Tajā pašā laikā jāskatās, lai neuzklātu par daudz, jo mitrumā kūdra var sablīvēties un neļaut augam elpot.

Šķelda - šis materiāls ir ieteicamāks nekā kūdra, jo nodrošina gaisa piekļuvi. Tā ir ar irdenāku struktūru, nelīp pie dzinumiem un sasablīvējas, līdz ar to siltākā laikā augi neizsūt.

Lapas - var izmantot piesegšanai, tomēr jāskatās, lai tās būtu sausas un nebojātas. Lapas turklāt ir labs siltinātājs. Jāpārbauda, vai tajās nav ieperinājušies kaitēkļi un slimības. Lapu piedegumu var kombinēt ar egļu zariem.

Egļu zari - ja vari izvēlēties, no visiem skuju kokiem egļu zari ir visieteicamākie, jo tie pietiekami silda, vienlaikus ļaujot cirkulēt gaidam. Bonuss - egles atbaida grauzējus.

Agrotīkls - ja netraucē plēvei līdzīgais izskats, agrotīkls ir pamatoti atzinību guvis un ieteicams piesegšanas materiāls. Tas ļauj augiem elpot, pasargā no sala un saules apdegumiem. Ieteicams klāt vairākās kārtās.

Paklājiņi, sētiņas un džutas maisi - sētiņas un paklājiņi ir iegādājami dārza preču veikalos, taču tos var izgatavot arī pašu spēkiem - no salmiem, klūgām, niedrēm, džutas auduma utt. Tos var aptīt augiem apkārt, var uzklāt uz zemes un pārsegt, kā arī noēnot jutīgākus augus no spēcīgās pavasara saules.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!