Foto: Shutterstock
Ja arī mājās labprāt dzer kafiju, tad biezumu atlikšana dārza kompostam noteikti nav problēma. Tā kā stādīšanas darbi jau tūliņ būs klāt, tad kafijas biezumi augsnes bagātināšanai būs tieši laikā.

Vai biezumi nav kaitīgi?

Ja kafija tikusi gatavota no grauzdētām kafijas pupiņām, tad nekas slikts un augiem kaitīgs nav, gluži pretēji – pat vēlams. Kā jau jebkurš komposts, arī kafijas biezumi ir augu atliekas, tātad – dabiskas izcelsmes produkts, kur sastāvā ir olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, šķiedrvielas un minerālsāļi. Starp citu, arī filtri, kas ražoti no papīra, ir organisks materiāls, tāpēc tos var pievienot ar biezumiem kopā kompostam. Kafijas biezumi noteikti nebojās ne auga lapas, ne arī jauno dzinumu augšanu.

Ko labu augam sniedz kafijas biezumi?

Kafijas biezumos ir vielas, kas pasargā augus no kaitīgo organismu iedarbības, piemēram, no gliemežiem. Bieži vien ir grūti cīnīties ar gliemežu uzmācīgo esamību pie augiem, tāpēc kafijas biezumi var būt lielisks līdzeklis, kas remdēs gliemežu apetīti. Kafijas biezumi bagātina augsni ar dažādiem vitamīniem, slāpekli, kāliju, fosforu un citām vielām, kas labvēlīgi ietekmē augšanas procesu.

Ko un cik bieži mēslot ar kafijas biezumiem?

Zinātāji un kafijas biezumu izmantotāji ne reizi vien izteikušies, ka tie ļoti labi noder dažādu puķu, tomātu, burkānu, gurķu un citu augu mēslošanā. Ir pat ieteikumi pirms burkānu un redīsu sēšanas sēklas apviļāt izžāvētos kafijas biezumos, tad dārzeņu raža solās būt krietni iespaidīgāka. Tāpat var mēslot jebkuru ziemcieti vai viengadīgās puķes. Efektīvs mēslojums augiem būs kafijas biezumu un augsnes sajaukšana. Ņem vērā, ka vislabāk kafijas biezumus izmantot neilgi pēc to lietošanas, izbārstot tos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!