Pavasarī daudzi suņu un kaķu saimnieki apsver domu par mīluļa sterilizāciju, jo spēcīgā dzimumtieksme negatīvi ietekmē četrkājainā drauga uzvedību. Izrādās, no šāda soļa cilvēkus bieži vien attur maldīgi priekšstati par šo procedūru, noskaidrojis LTV 1 raidījums "Ķepa uz sirds".

Pavasarī un arī rudenī daudziem saimniekiem raizes sagādā mīluļa uzvedība. Notiek bēgšana no mājām un žēla kaukšana vai ņaudēšana pie ārdurvīm. Liela daļa dzīvnieku kļūst nervozi vai pat agresīvi, citi iegrimst depresijā… Pie vainas ir dzimumtieksmes sarosīšanās, kuru mājas mīluļiem visbiežāk nav iespējas apmierināt. Dzīvnieka mocības varētu izbeigt sterilizācija, taču daudzi saimnieki nolemj to neveikt.

Raidījuma "Ķepa uz sirds" aptaujātie speciālisti uzskata, ka suņu un kaķu īpašnieki bieži vien šo jautājumu uztver pārāk personīgi, pielīdzinot mīluli sev.

Kad pār mīluli vada hormoni

"Mēs esam dzīvas būtnes, tādas pašas, tikai dažādu sugu. [..] Līdz ar to nedari otram to, ko negribētu pats arī saņemt," skaidro viens no raidījuma aptaujātajiem suņu saimniekiem.

Veterinārārsts Normunds Fjodorovs stāsta: "Vīriešiem tas bieži vien liekas tabu, jo viņi to identificē ar sevi. Suņu puikas, protams, nevajag identificēt ar vīriešiem, jo suņu puikām nebūs iespēja sevi pārliecināt un atturēties, lai neuzkluptu katram garāmgājējam. Viņu dzīve tomēr ir daudz vairāk atkarīga no hormonu diktētas, ietekmētas uzvedības, kur viņi ar savu prātu vairs nevar neko mainīt, bet ir pakļauti dabas spēkiem."

Dažkārt problēmas ar seksualitāti ir pašam saimniekam

Par to, kādēļ daļa vīriešu nespēj pieņemt šīs manipulācijas, neskatoties uz to pozitīvajiem ieguvumiem, viedokli izteicis psihoterapeits Arturs Šulcs.

"Mēs saskaramies ar cilvēku, kuram ir problēmas arī seksualitātes jomā. Viņam ir bailes, jo tur šajā gadījumā jau nav runa par dzīvnieka sterilizāciju vai kastrāciju. Tās ir tā cilvēka bailes. Ir viena daļa cilvēku, kuriem dzīvnieks ir citā statusā. Dzīvnieks ir pielīdzināts cilvēkam. Un līdz ar to dzīvnieks kļūst par viņa bērnu. Dažreiz pat saka – tas ir mans bērns [..]. Tas ir cilvēkiem, kuriem ir, ja tā var teikt, tukšās ligzdas sindroms. Kā tad tu kastrēsi savu bērnu vai mazbērnu? Vēl viens aspekts ir, kad vīrietis nav [..] kļuvis kā autonoma persona un viņam ir nepieciešamība saplūst. Un šī saplūsme ir šajā gadījumā notikusi ar dzīvnieku. Un, kā tad tu kastrēsi savu daļu?"

Kādēļ kaķenes iesaka sterilizēt?

Dakteris uzsver, ka nepareizs ir priekšstats, ka sterilizēt ir nepieciešams pilnīgi visus suņus. Šo lēmumu saimniekam vajadzētu pieņemt, konsultējoties ar veterinārārstu, izvērtējot suņa uzvedību un veselības stāvokli.

Kaķenes gan iesaka sterilizēt, ja vien nav plānots gādāt pēcnācējus. "Kaķenēm ovulācija notiek tikai pārošanās brīdī un tad vēl reizēm tikai tad, ja pārošanās ir ilgstoša un, iespējams, ar vairākiem parteriem. Līdz ar to ir būtiska atšķirība no kuces, kurai ir vidēji divreiz gadā meklēšanās ar tai sekojošu ovulāciju, nesaistītu ar pārošanās procesu. Līdz ar to kaķenīte nomierinās tikai tad, kad viņa ir pārojusies un vēlams apaugļota. Mēs viņu ļoti nomokām, ja ļaujam meklēties nepārtraukti. Tas ietekmē ļoti ļoti būtiski visu organisma sistēmu darbību," skaidro dakteris.

Vai oliņas nogriezīs?

Arī par to, kā tad īsti notiek suņu un kaķu sterilizācija, cilvēkiem nereti ir maldīgs priekšstats. Dažiem šķiet, ka suņu un kaķu puikām mantība tiek nogriezta pavisam.

"Šobrīd oliņas neviens nenogriež," saka dakteris. Notiek tā, ka suns vai runcis guļ uz vēdera un pie oliņām krāniņa pusē tiek veikts neliels griezums. Caur šo atverīti tiek izņemti sēklinieki. Tas ir iespējams, pateicoties tam, ka sēklinieki ir kustīgi.

Mazliet sarežģītāka šī procedūra ir kaķenēm, jo viņām tiek izņemtas olnīcas, kas atrodas salīdzinoši dziļi vēderā, gandrīz pie mugurkaula. Tiek veikts griezums aptuveni nabas apvidū, un caur to ar tādu kā āķīti olnīca tiek saķerta un izvilkta vēdera virspusē, kur ķirurgs no tās atbrīvojas.

Suņu meitenēm tiek veiktas divu veidu operācijas. Līdzīgā veidā izoperē tikai olnīcas vai arī līdz ar tām izņem arī dzemdi ar mērķi profilaktiski suni pasargāt no dažādam dzemdes saslimšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!