Siltajā sezonā, braucot uz laukiem, dodoties garās pastaigās pa mežu vai vienkārši cepot gaļu pagalmā, ar mums kopā parasti ir arī mūsu četrkājainie draugi, kuriem visu vajag izzināt un izpētīt. Arī lidojošie kukainīši, kuri zum, tostarp bites, lapsenes un pūkainās kamenes, bieži piesaista suņu uzmanību. Tie piegrūž purnu, paosta vai pat cenšas notvert ar muti un pagaršot. Diemžēl nereti tas beidzas ar sāpīgu dzēlienu. Kā šādā situācijā rīkoties saimniekam, noskaidrojis "LTV 1" raidījums "Ķepa uz sirds".

90% gadījumu iztraucētais kukainis sunim iedzeļ lūpās, mutē vai purniņā.

"Ar bitēm, lapsenēm un kamenēm ir tāda lieta, ka to dzēliens ir ļoti sāpīgs un suns ārkārtīgi izbīstas. Ja suns spēlējas ārā, un pēkšņi sāk šausmīgi kliegt un uzvedas pilnīgi jocīgi, tad skaidrs, ka visdrīzāk viņam ir kāds iekodis. Pirmajā brīdī neko ieraudzīt ar aci nevar, pampums parādās apmēram – kā kuram sunim – 15 minūšu līdz pusstundas laikā. Un ar pampumu ir interesanti: ir suņi, kas pampst ārkārtīgi, un ir suņi, kas pampst nedaudz. Respektīvi – cik spēcīga ir šī alerģiskā reakcija," stāsta veterinārārste Daiga Bokvalde.

Sunim var uzpampt viss purns vai tikai viena tā puse, var uzpampt arī ausis. Tad tās parasti sāk pēkšņi liekties uz leju, piepampst pakakle.

Ja suns jūtas komfortabli, tikai kasa uzpampušo degunu, viņam ir interese par ēdienu, viņš ir gatavs iet staigāt, tad situācija ir uzskatāma par diezgan stabilu un lielam uztraukumam nav pamata, skaidro veterinārārste.

"Ja suns sāk siekaloties, grīļoties, pēkšņi vairs nevar paiet, ja viņš neatsaucas, sāk elsot ļoti, trīcēt, tad ir nopietna problēma. Visvairāk vasaras sezonā ir jāuzmana mazo šķirņu sunīši, kuriem bites vai lapsenes dzēliens var būt pat nāvējošs. Šādos gadījumos suns nekavējoties jāved uz klīniku.

Pirmkārt, viņiem ir ārkārtīgi nenoturīga sāpju sajūta, viņiem šis dzēliens var izraisīt milzīgu paniku un sāpju šoku. Viņiem šī alerģiskā reakcija ir daudz bīstamāka. Mazam sunim, mazam Jorkšīras terjeram, ja iedzeļ lapsene, tas var būt 40 minūšu jautājums, ka šis suns jau ir bezsamaņā. Ņemiet suni un brauciet uz tuvāko veterināro klīniku, kādu jūs ziniet!" mudina daktere Bokvalde.

Ja situācija nav pārāk nopietna, pret pampumu var izlīdzēties arī ar bezrecepšu medikamentu, kas novērš alerģisku reakciju – Tavegilu.

"Bet mana pieredze ir tāda – ja, piemēram, mazai šķirnei, kā toiterjeram vai jorkam purnā iedzeļ lapsene, viņam pie purna pat pieskarties nevar. Nav runa par to, ka tur var kaut ko iedot."

Klīnikā, kur strādā daktere, ik vasaru nonākot ap desmit lapseņu un bišu sadzeltu suņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!