Cik bieži nepieciešams attārpot kaķi un suni, un kādus līdzekļus izvēlēties, detalizēti pastāstīja veterinārās klīnikas "Dzīvnieku veselības centrs" veterinārārste Maija Catlakša un laborante Sandra Lapsiņa.

Mājdzīvnieka attārpošanas biežums atkarīgs no dzīvnieka vecuma un fizioloģiskā stāvokļa. Kucēnus un kaķēnus līdz 6 mēnešu vecumam ieteicams attārpot 2., 4., 6. un 8. dzīves nedēļā, bet pēc tam reizi mēnesī līdz pusgada vecuma sasniegšanai, bet pēc tam jāseko pieaugušu dzīvnieku attārpošanas vadlīnijām.

Pieaugušu suni vai laukā ejošu kaķi ieteicams attārpot divreiz gadā. Dzīvniekus, kuriem patīk medīt un visu interesanto pagaršot, pat trīs reizes gadā. Savukārt kaķi, kurš dzīvo tikai iekštelpās, var attārpot arī tikai reizi gadā, tomēr to noteikti ieteicams darīt, jo parazītus un to oliņas cilvēki viegli ienes mājoklī ar apaviem.

Kuces un kaķenes vajadzētu attārpot pirms pārošanas un pēc dzemdībām. Mazuļu zīdīšanas laikā kuces un kaķenes būtu ieteicams attārpot ik pēc divām nedēļām, jo pēcnācēji var iegūt parazītus, piemēram, saskaroties ar mātes fekālijām.

Ja savās mājās ievedat jaunu mājdzīvnieku, vislabāk to attārpot uzreiz un šo procedūru veikt vēlreiz pēc divām nedēļām.

Lai pārbaudītu parazītu klātbūtni, veterinārajā klīnikā iespējams nodot svaigu fekāliju paraugu izmeklēšanai. To ieteicams darīt gan aizdomu gadījumā, gan profilaktiski – divreiz pirmā dzīves gada laikā un ikgadēji visa mājdzīvnieka mūža garumā.

Svarīgi atcerēties, ka pēc prettārpu līdzekļa lietošanas vairākas dienas rūpīgi jāsavāc sava mājdzīvnieka fekālijas, lai no tām parazītus neiegūtu citi suņi vai kaķi vai arī atkārtoti – jau attārpotais mājdzīvnieks.

Ja mājās ir vairāki dzīvnieki, attārpošana jāveic tiem visiem. Suņi un kaķi parasti viegli nodod parazītus cits citam, tāpēc individuālai attārpošanai liela labuma nebūs.

Vienmēr paralēli jāveic arī atblusošanas pasākumi, jo, piemēram, suņu lenteņa attīstībā blusas ir kā starpsaimnieks, tāpēc mēģinājumi atbrīvoties tikai no lenteņa nebūs sekmīgi.

Izplatīts, bet nepatiess ir uzskats, ka pirms vakcinācijas obligāti nepieciešama attārpošana – parazītu klātbūtne vakcīnas darbībai netraucē.

Mājdzīvnieku attārpošanu vajadzētu uztvert nopietni, jo daudzi no parazītiem nodara kaitējumu arī cilvēkam.

Šobrīd veterinārijā ir liels piedāvājums ar pretparazitārajiem līdzekļiem. Kā vienu no labākajiem un efektīvākajiem jaunumiem kaķiem varētu minēt "Broadline", kas darbojas gan uz iekšējiem, gan ārējiem parazītiem un ir viegli pielietojams, jo ir jāveic tikai šī medikamenta šķīduma aplikācija skaustā uz ādas. Tas varētu patikt saimniekiem, kuriem ir grūtības iedot kaķim tableti. Šo medikamentu gan nevajadzētu izmantot kaķēniem, kas jaunāki par septiņām nedēļām, un nedrīkst lietot suņiem.

Kaķēniem ir alternatīva "Vitaminthe pasta", ko var lietot arī kucēniem un pieaugušiem dzīvniekiem. Tā ir viegli lietojama, jo ir pastas veidā, bet jāatceras, ka līdzeklis iznīcina tikai iekšējos parazītus.

Suņiem efektīvs attārpošanas līdzeklis ir "Drontal". Kucēniem jāizvēlas "Drontal Puppy", bet pieaugušiem suņiem – "Drontal Plus".

Jāatceras, ka medikamenti jālieto tikai norādījumos paredzētajai dzīvnieku sugai. To neievērojot, var nodarīt dzīvniekam pāri.

Jebkuru no minētajiem līdzekļiem cilvēki var iegādāties veterinārajās aptiekās un klīnikās. Taču pirms pēc tiem doties, ir svarīgi nosvērt dzīvnieku, lai zinātu nepieciešamo medikamenta devu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!