Foto: Shutterstock
Kas jāņem vērā, izvēloties kaķi vai suni no patversmes? Kā kļūt par uzticama un laimīga mājdzīvnieka saimnieku? 10 padomus sniedz Juglas dzīvnieku patversmes "Labās mājas" pārstāve Lolita Roze sadarbībā ar Purina Saimnieku skolu.

Pārdomā visus PAR un PRET! Tev būs atvaļinājumi, ceļojumi, kāzas, bērna ienākšana ģimenē, slimības, mācības. Lai vai kas notiktu, tava atbildība ir dzīvnieks, kuru nekad nedrīksti nodot. Ja esi apņēmības pilns kļūt par saimnieku, uz priekšu – tev izdosies!

Esi gatavs pielāgoties! Līdz ar četrkājainā mīluļa ienākšanu mājās būs spalvas (mati), smiltis un, iespējams, arī sagrauztas, saskrāpētas mantas, mēbeles un stenderes. Izvēloties suni, katru dienu jebkādos laika apstākļos būs jādodas pastaigās, savācot tā izkārnījumus. Ik dienu būs jātīra kaķa tualete. Suns būs jāapmāca, kaķis būs jāpieņem tāds, kāds nu tas būs: mīlīgs un mierīgs vai palaidnīgs un nešpetns. Tajā pašā laikā ņem vērā, ka dzīvnieks sniegs tev daudz pozitīvu emociju un neviltotu mīlestību.

Esi gatavs tērēt naudu mājdzīvnieka vajadzībām. Mājdzīvnieks ik dienu ir jābaro ar kvalitatīvu barību. Kaķiem jāiegādājas smiltis tualetei, suņiem līdz ar 2016. gada 1. jūliju obligāti jāiegūst elektroniskais čips, dzīvnieki jāreģistrē, turklāt par tiem jāmaksā ikgadējā nodeva. Jāatvēl līdzekļi mājdzīvnieka sterilizēšanai. Dzīvnieki regulāri jāvakcinē, jāattārpo, jāapstrādā pret parazītiem – jārēķinās ar veterināro pakalpojumu izdevumiem. Suņi ir arī jāapmāca suņu skolā.

Esi atbildīgs izvēlē! Bērnam dzīvnieks mēdz būt iegriba un rotaļu biedrs, visa kustonīša aprūpe, skološana, apkopšana parasti gulst uz vecāku pleciem. Mazā intereses mainās ātri, savukārt ne vienmēr dzīvnieks un bērns kļūst par labākajiem draugiem. Vai esi gatavs risināt visas ar dzīvnieka un bērna kopā dzīvošanu saistītās problēmas? Savukārt akceptējot, ka jūsu padzīvojušie vecāki iegādājas dzīvnieku vientulības kliedēšanai, jāatceras, ka brīdī, kad sirmgalvji kļūs nevarīgi, atbildība par vientulības kliedētāju būs jāuzņemas tev – esi gatavs mājās ievest vecāku kaķi vai suni, ar kura raksturu būs grūti sadzīvot? Ja esi pārliecināts par savu izvēli, iegūsi labu un uzticamu draugu.

Nesteidzies ar dzīvnieka ņemšanu aizgādībā! Dodies uz sev tuvāko dzīvnieku patversmi un kļūsti par brīvprātīgo palīgu! Tur tu iepazīsi realitātē visus "PAR" un "PRET" dzīvnieka pieņemšanai, tajā pašā laikā neuzņemoties nekādu atbildību ilgtermiņā. Un, iespējams, tieši tur – patversmē – satiksi savu nākamo mājdzīvnieku – draugu uz mūžu!

Pirms paņemšanas iepazīsti savu mājdzīvnieku! Sniegbalts kažoks, gaiši zilas acis un līksma astes luncināšana vai skaļa murrāšana nevar būt iemesls, kādēļ vēlies tieši šo dzīvnieku! Detalizēti iztaujā patversmes darbiniekus par dzīvnieka raksturu, temperamentu, paradumiem, niķiem un stiķiem, kā arī – veselības problēmām. Neko neslēpjot, izstāsti par savu ikdienas dzīves ritmu, mājas apstākļiem un citiem mājiniekiem. Ieklausies ieteikumos, izvēloties konkrēto dzīvnieku. Neķer un negrāb dzīvnieku patversmē gluži kā veikalā kāroto preci pirmo emociju iespaidā. Labāk vairākas reizes dodies uz patversmi un sadraudzējies ar dzīvnieku, izproti to labāk un iepazīstini ar sevi, tikai tad pieņem lēmumu! Neapvainojies, ja patversme atsaka tev adoptēt četrkāji. Patversmes darbinieki uzņemas atbildību par katru dzīvnieku un tā piemērotību jaunajiem apstākļiem – ja tev kāds dzīvnieks nav piemērots, nespītējies un ieklausies!

Padomā par dzīvnieka jaunajām mājām! Visu nepieciešamo iegādājies, pirms dzīvnieks tiek adoptēts. Suņiem jābūt kakla siksnai, pavadai, guļvietai, ēdamtraukiem, barībai, kārumiem, spēļu mantām, līdzekļiem pret parazītiem un "kaku savācējam".

  • Ja suns dzīvos ārā, nepieciešama arī siltināta būda. Ja īpašums nav iežogots, vajadzīgs ir voljērs.
  • Kaķiem vajadzīgs pārnēsājamais konteiners, guļvieta, spēļu mantas, nagu asināmais, tualete, smiltis, barība, kārumi un līdzekļi pret parazītiem.

Tie ir "standarta" izdevumi. Ar nedaudz mazākiem (ja radīsies veselības problēmas – krietni lielākiem) līdzekļiem nāksies rēķināties visu dzīvnieka atlikušo mūžu. Laikus noskaidro, kur vērsīsies pēc veterinārās palīdzības. Izvēlies suņu skolu un atrodi kādu speciālistu, ar kuru varēsi konsultēties jautājumu gadījumā. 

Izvēlies īsto! Ja iepriekšējie ieteikumi nav bijuši šķērslis vēlmei kļūt par saimnieku, dodies pēc sava mīluļa! Patversmē ierodies ar visu nepieciešamo dzīvnieka pārvadāšanai – adoptējot suni, mājup noteikti nevar braukt ar sabiedrisko transportu (tur dzīvniekam jābūt uzpurnim, pie kura tas pakāpeniski jāpieradina, turklāt suns var bīties autobusa un atteikties tajā iekāpt, brauciena laikā var vemt, no bailēm apčurāties u.tml.). Dzīvnieku mājup ved pirms brīvdienām, lai pirmās dienas vari pavadīt ar to kopā, iepazīstinot ar jauno mājvietu un sadzīves noteikumiem.

Palīdzi iedzīvoties! Adoptējot dzīvnieku patversmē, uzklausi darbinieku ieteikumus pirmo stundu un dienu adaptācijas periodam! Izstaigā ar suni tuvāko apkārtni. Ja suns dzīvo ārā, pirmās naktis tomēr ielaid to iekštelpās, no kurienes dzīvnieks nevar izkļūt un bailēs aizmukt. Apkārtne jāizstaigā gadījumam, ja dzīvnieks aizbēg - tā tas spēs orientēties un atrast ceļu atpakaļ. Kaķim noteikti vairākas stundas (pat vairākas dienas) ļauj pabūt kādā tumšākā, klusākā stūrī – "peļu junkuri" smagi pārdzīvo vietas maiņu. Ja kaķim būs iespēja iet arī pastaigās, nelaid to ārā, pirms mincis mājas iekšpusē jūtas kā pilntiesīgs saimnieks, pretējā gadījumā dzīvnieks var bailēs pazust. 

Apzinies – suns vai kaķis nesaprot, ka ticis pie mājām. Par savām mājām dzīvnieki uzskata patversmi, no kuras tad nu sveši cilvēki to aizveduši projām. Ar pacietību, iejūtību, mīļumu, maigumu, kārumiem iedrošini dzīvnieku uzticēties un palīdzi iejusties jaunajā ģimenē.

Saimniek, mīli savu dzīvnieku kā sevi pašu! Patversme ir pagaidu mājvieta pamestiem, nodotiem, nereti mocītiem, badinātiem, sistiem, neārstētiem dzīvniekiem. Tā ir vieta, kas glābj dzīvniekus un, adoptējot mīluli no patversmes, tu arī esi palīdzējis kādu izglābt. Turklāt tu izglāb pat divus dzīvniekus – gan savu jauno mīluli, gan to dzīvnieku, kuram nu ir atbrīvojusies vieta patversmē. Mīli savu dzīvnieku kā sevi pašu, un dzīvnieks tevi mīlēs vēl vairāk – ar beznosacījumu mīlestību un bezgalīgu uzticību. Vienīgā atšķirība starp tevi un dzīvnieku – tu esi atbildīgs par to, ko pieradināji.

Juglas dzīvnieku patversme "Labās mājas" atrodas Rīgā, Juglas ielā 18F, tālrunis 26617636.

Par Purina Saimnieku skolu

Purina Saimnieku skola ir sociāla iniciatīva, kuras mērķis ir izglītot mājdzīvnieku saimniekus par dzīvnieku labturību, kā arī veidot to turēšanas kultūru Latvijā. Saimnieku skola ar Purina atbalstu atklāta 2015. gada aprīlī. Saimnieku skolas iniciatīvas pamatā ir ideja, ka pārdomāta un godprātīga attieksme pret dzīvnieku rada abpusēji emocionāli bagātāku dzīvi. Purina Saimnieku skola iestājas par ideju, ka atbildīga attieksme un pilnīgas zināšanas par mājdzīvnieku uzturēšanu veicina sabiedrības labklājību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!