Foto: Shutterstock
Pēdējā laikā ne reizi vien dzirdēts termins ''superfood'' jeb superprodukti, kas ir pārtikas produktu grupa ar īpaši augstu uzturvērtību. Lielākoties šajā kategorijā ietilpst dažādi augi, sēklas, ogas un augļi, kas neaug mūsu platuma grādos, tomēr ir gana daudz produkti, kuri ne tikai pieejami, bet ir pat viegli izaudzējumi mūsu pašu dārzos. Portāls ''Better Homes and Gardens'' apkopojis tos vērtīgos produktus, kurus vērts audzēt katram, kas pievērš uzmanību to lietojumam uzturā.

Mellenes

Foto: Shutterstock

Melleņu sezona nav ļoti ilga, tomēr tajā laikā, kad tās pieejamas, mellenes vajadzētu ēst ne tikai tik daudz, cik lien, bet arī sagatavot tās vēlākam laikam. Šīs zobu krāsojošās ogas satur virkni antioksidantu, tāpēc tās tiek uzskatītas par vienu no vērtīgākajiem antioksidantu avotiem. Vērts pieminēt, ka gan mežā augošās, gan krūmmellenes uzturvērtības ziņā ir līdzvērtīgas, turklāt krūmmellenes ir pat vieglāk audzējamas un sniedz daudz bagātīgāku ražu.

Ja tavā dārzā ir saulaina, aizvējaina vieta, ar nabadzīgu augsni, kurā citi augi negrib augt, tad krūmmellenēm šī vieta būs kā radīta. Ja augsne ir viegli smilšaina, to var papildināt ar sūnu kūdru un augšanas apstākļi būs ļoti piemēroti krūmmellenēm. Ņem vērā, ka sulīgas mellenes būt tad, ja krūms lielāko dienas daļu atradīsies saules apspīdētā pusē.

Lapu kāposti jeb kale

Foto: Shutterstock

Lapu kāposti šobrīd izpelnījušies jau kulta ēdiena titulu, taču tas noteikti nav nepelnīti. Šo zaļumu uzturvērtību apstiprina fakts, ka veģetārieši gaļu aizvieto ar šiem lapu kāpostiem, jo tie satur pat vairāk kalciju nekā piens, tāpat sastāvs ir bagātīgs ar proteīniem, olbaltumvielām un dažādiem organisma spēcinošiem vitamīniem. Uzturvērtības ziņā lapu kāposti ir pat vērtīgāki par plašāk zināmajiem spinātiem, kas, protams, arī ir ieviešanas vērts produkts. Lapu kāposti var tikt audzēti siltumnīcā vai āra dobē, turklāt tie aug līdz pat vēlam rudenim un ziemas sākumam, jo tie labi pārziemo pat ieputināti sniegā. Pārziemojušies lapu kāposti pavasarī izaugs ar jauniem dzinumiem, bet gada aukstajā sezonā vitamīnu avotu var pārstādīt podā un uzglabāt telpās.

Godži ogas

Foto: Shutterstock

Arī šis veselīgā uztura superprodukts nav nekas neiespējams mūsu pašu dārzos. Augs, kas ražo godži ogas, dēvēts par parasto līciju, godži, Tibetas mūku bārbeli un Himalaju bārbeli. Krūmam raksturīgas pelēkzaļas lapas, nelieli ziedi purpura krāsā un ogas, kas parādās augustā, taču līdz tam augļi ir visai līdzīgi bārbelēm. Latvijā krūmu iespējams izaudzēt aptuveni pusotra metra augstumā, taču tādā gadījumā jānodrošina saulaina vieta un viegli skāba augsne, kas bagātināta ar trūdvielām. Krūms ir sausumizturīgs, salizturīgs un ar ļoti labu ataugšanas spēju, tāpēc tam ir visas iespējas sniegt veselības devu arī mūsu platuma grādu iedzīvotājiem.

Smiltsērkšķi

Foto: Shutterstock

Mēs esam viena no tām zemēm, kas nudien var lepoties ar smiltsērkšķu esamību, jo citviet tās nemaz tik labprātīgi neaug, tomēr pie mums ir visai lielas iespējas iegūt organismam tik vērtīgās zelta ogas. Smiltsērkšķu audzēšanā jāievēro, lai būtu divi augi – viens sieviešķais, otrs vīrišķais. Stādi jāstāda auglīgā un mitrā augsnē un gaišā, bet vējainā vietā, lai tie varētu apputeksnēties. Smiltsērkšķu kopšana neprasa daudz rūpes, jāseko līdzi, lai zeme apkārt būtu pietiekami mitra, īpaši vasaras karstajos mēnešos. Ja manāmi sausi zari, tie nekavējoties jānogriež, lai paildzinātu auga produktīvo dzīves ciklu. Smiltsērkšķu kailsakņu stādi jāstāda agrā pavasarī, tiklīdz ir atkususi augsne.

Bietes

Foto: Shutterstock

Mūsu dārza lepnums un dabas multivitamīns, bietes, arī ir iekļautas augstas uzturvērtības produktu kategorijā, tāpēc par to nepieciešamību dārzā, šķiet, iebildumi ir lieki. Kā jau lielākā daļa sakņaugi, arī biešu raža gaidāma rudenī, taču jaunās, mazās bietes vasaras pilnbriedā arī ir ļoti vērtīgs vitamīnu avots. Tāpat jāizmanto mazās biešu lapiņas, kurās slēpjas virkne mūsu organismam nepieciešamās vielas. Biešu šķirnes ir ļoti dažādas gan pēc izskata, krāsas, gan garšas, tāpēc ir vērts eksperimentēt ar dažādām šķirnēm, piemēram, ''Bull's Blood'' ar baltiem riņķiem iekšpusē un tumši sarkanām lapām, ''Albina Vereduna'', kas ir balta galda bietes šķirne, bet tikpat neparastas un gardas ir arī dažādas dzeltenās galda bietes šķirnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!