Foto: Shutterstock

Zelta zivtiņa (Carassius auratus), šķiet, ir pati populārākā zivju suga, ko izvēlas mājas akvārijam. Izskaidrojums ir vienkāršs – zelta zivtiņas ir samērā viegli kopjamas, nav kaprīzas pret dzīves apstākļiem un ir ļoti sabiedriskas. Septiņi noderīgi fakti par tām.

1. Zelta zivtiņa ir karūsu ģints zivs. Tā bija viena no pirmajām zivīm, kas tikusi domesticēta. Uzskata, ka pirmās zelta zivtiņas tikušas turētas Ķīnā pirms vairāk nekā tūkstoš gadiem.

Foto: Shutterstock
2. Zelta zivtiņu mīļi apgalvo, ka šīs zivtiņas pierod pie saimnieka, un tās ir iespējams iemācīt ēst no rokas vai pat ļaut sevi paglaudīt.
3. Parasti zelta zivtiņas dzīvo 5–8 gadus, taču pasaules ilgdzīvošanas rekords zelta zivtiņām ir 49 gadi.
4. Zelta zivtiņām ir daudz veidu – tās atšķiras pēc formas, lieluma, krāsas un spuras izskata. Zelta zivtiņas mēdz būt baltas, dzeltenas, oranžas, sarkanas, kā arī brūni melnas.
5. Zelta zivtiņas kā vairums akvārija zivju ir jutīgas pret straujām temperatūras maiņām un pārbarošanu, kas tām ir izplatītākais slimību cēlonis. Starp citu, zelta zivtiņas ir lielas ēdājas un tiek uzskatītas par vienām no visrijīgākajām akvārija zivīm. Zelta zivtiņa ēdīs, kamēr būs pilna līdz ūkai, un, ja izlemsiet piebērt vēl barības, turpinās ēst, kamēr uzpūtīsies. Tas var novest pie tā, ka zelta zivtiņa peld ar vēderu gaisā. Tādēļ saimniekam rūpīgi jāseko ieteicamajām devām - tas, ka zivtiņa ēd kā traka, nenozīmē, ka tā ir izsalkusi.
6. Katra zelta zivtiņas saimnieka ļaunākais murgs ir tāds, ka viņa prombūtnes laikā zeltspurainais mīlulis varētu izlēkt no akvārija un aiziet bojā, jo šīs zivtiņas, lai gan reti, tomēr tā mēdz darīt. Izpētīts, ka to darīt zivtiņu var pamudināt pārāk augsta ūdens temperatūra akvārijā (tās visērtāk jūtas 18–23 °C). Zivtiņa var arī lēkt ārā no akvārija izmisumā, bēgot no diskomforta, ja to apsēduši parazīti. Uz šādu rīcību to var pamudināt arī sastāvējies ūdens. Tēviņš var izlēkt no akvārija netīši, pārošanās laikā dižojoties un izpildot trikus mātītes priekšā. Var gadīties, ka vientuļš zelta zivtiņu tēviņš izlec no akvārija, jo vēlas nokļūt pie otras zivtiņas – sava atspulga uz akvārija sienas.
Foto: Shutterstock
7. Zelta zivtiņa parasti izaug visai liela – aptuveni pēdas garumā, ieskaitot spuras. Zelta zivtiņas, kas redzamas zooveikalu akvārijos, visbiežāk ir mazuļi. Tādēļ bumbveida akvārijs zelta zivtiņai nav labākais mājoklis, vismaz ne uz ilgu laiku noteikti. Lielākā līdz šim zināmā zelta zivtiņa konstatēta Nīdarlandē un sasniegusi 48 centimetru garumu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!