Daudzi par mājas mīluļiem izvēlas eksotiskus dzīvnieciņus, un šajā ziņā izvēle ir diezgan plaša. Rāpuļus un kukaiņus turēt mājās nekad nav bijis ļoti populāri. Visbiežāk cilvēkus savaldzina zvēriņi, kas izskatās mīlīgi un pūkaini. Viens no tiem – burunduks. Uzzinām par šiem vāverveidīgajiem kaut ko vairāk!

1. Šie darbīgie un ašie vāverveidīgie zvēriņi ir lieliski mājdzīvnieki, jo viņu izdarības un komiskās grimases bieži liek saimniekam smieties. Taču ir viena lieta, kas noteikti jāzina, ja apsver domu iegādāties burunduku – lai gan viņi izskatās ārkārtīgi mīlīgi un jauki, šie dzīvnieciņi ir īsti bēgšanas meistari. Tādēļ jums jāpārliecinās, ka būrītis, kur grasāties tos turēt, ir tiešām drošs un neļaus mazajiem viltniekiem aizšmaukt.

Foto: PantherMedia/Scanpix
2. Burundukam vajadzīgs būris ar metāla stiepļu restojumu. Minimālie tā izmēri (vienam dzīvniekam) ir 80 x 50 x 50 cm. Būri vēlams aprīkot ar mājiņu, kāpnēm, tuneļiem, plauktiņiem. Vienā būra stūrī ierīko tualeti. Kad burunduks ir pieradināts, to var izlaist no būrīša un ļaut izlocīt kājas pa mājokli, bet vasarā zvēriņu var turēt ārā voljerā, kam gan noteikti jāatrodas ēnainā vietā. Mājoklī būri novieto tālāk no apsildīšanas ierīcēm, raugās, lai tas neatrastos jo caurvējā vai tiešos saules staros.
3. Burunduki ļoti slikti panes karstumu un tiešus saules starus, jau pie + 25 °C temperatūras tiem var rasties nopietni veselības traucējumi.
4. Burunduki ir ļoti runīgi radījumi, kuri var lepoties ar atšķirīgu un unikālu saziņas veidu, bieži radot putniem līdzīgas skaņas. Komunikācijai tie nereti izmanto dažādu mīmiku, uz ko ir ļoti amizanti noraudzīties.
5. Burunduka vaigi var izplesties pat trīsreiz lielāki par tā galvu un tajos apburošais dzīvnieciņš uzglabā visu savākto pārtiku, kamēr tiek atpakaļ uz savu pazemes pārtikas krātuvi, kur vaigus iztukšo. Pieaudzis burunduks savā alā bieži uzkrāj pat vairāk nekā 3,5 kilogramus barības.
Foto: PantherMedia/Scanpix
6. Burunduki gan savvaļā, gan cilvēka mājoklī ir ļoti kārtīgi dzīvnieciņi. Savvaļā tie zemē izrok alu ar vairākiem atzarojumiem, kur tiem atsevišķās vietās ir ierīkota "bērnistaba", "guļamistaba", "tualete" un "pārtikas pieliekamais". Tā kā burunduki ir ļoti tīrīgi, to būrītim vispārējo dezinfekciju nepieciešams veikt tikai reizi mēnesī.
7. Lai savās alās justos komfortabli, burunduki tās izklāj ar lapu un zāļu "paklāju". Ar šādu mājokļa labiekārtošanu viņi pastiprināti nodarbojas arī tad, kad gatavojas laist pasaulē mazuļus.
8. Lai gan burunduki pēc izskata līdzinās vāverēm, tie no kuplastēm ievērojami atšķiras, jo savvaļā dzīvo zemē izraktā alu sistēmā, kur glabā visai iespaidīgus pārtikas krājumus.
Foto: PantherMedia/Scanpix
9. Burunduki par savu uzskata diezgan plašu teritoriju ap alām, kas var būt pat pusakra (2000 kvadrātmetru) platībā. Taču zvēriņš parasti aizsargā vien teritoriju līdz 50 pēdu attālumā no ieejas savā alā, metoties padzīt svešiniekus.
10. Ir vairāk nekā 20 burunduku sugu. Vismazākais no tiem, kura zinātniskais nosaukums ir Tamias minimus, ir vien 9–11 centimetrus garš un sver nieka 35–75 gramus. Zooveikalos nopērkamā burunduka ķermenis, kad zvēriņš ir pieaudzis, visbiežāk ir 10–18 centimetrus garš, bet aste var būt 8–13 centimetrus gara.
11. Savvaļā mazā zvēriņa ala var būt pat 3,5 metrus gara un burunduks to vienmēr uztur ļoti kārtīgu un tīru. Ieeja tajā vienmēr ir labi nomaskēta.
12. Savvaļā burunduka dzīves ilgums parasti ir 2–3 gadi, bet kā mājdzīvnieks labvēlīgos apstākļos tas var nodzīvot pat astoņus gadus.
13. Burunduki ir visēdāji. Tie ēd dārzeņus, augļus, sēklas, riekstus un arī gaļu. Savvaļā tie labprāt notiesā kukaiņus, vardes un putnu olas. Mājas burundukiem kā pamatbarību dod zooveikalos nopērkamo specializēto barību burundukiem. Papildus ļauj mieloties ar svaigiem un nomazgātiem augļiem un dārzeņiem (āboliem, bumbieriem, gurķiem, tomātiem, burkāniem un salātiem). Mazie zvēriņi labprāt ēd arī zaļbarību (lucernu, timotiņu, pienenes), sienu, diedzētus graudus, dažādus riekstus, žāvētus augļus (vīģes, rozīnes), koku jaunos zariņus (ābeles, bērza, papeles, apses, vīnogu dzinumus), kā arī kukaiņus, sienāžus, miltu tārpus, mazus gliemežus un minerālbarību, kas iegādājama zooveikalos.
Foto: PantherMedia/Scanpix
14. Burunduki ir dienas dzīvnieki, bet visaktīvākie tie ir agri no rīta un vēlu vakarā.
15. Savvaļas burunduki ziemā guļ, bet mājās turētie burunduki vien samazina savu aktivitāti un vairāk guļ, retumis izlienot no mājiņas, lai izkustētos un paēstu.

Lūk, viens ārkārtīgi apburošs burunduks veic rīta rosmi!

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "pets4homes.co.uk".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!