Mazi kaķēni patīk visiem, jo tie ir rotaļīgi un mīlīgi. Uz draiskajiem spalvu kamoliņiem raugoties, atmaigst ikviena sirds. Turklāt, kamēr mazi, kaķīši ļauj sevi ņemt rokās un mīļot, cik vien vēlies. Arī pieauguši kaķi, protams, ir skaisti, taču daudzi saimnieki savu reizi ir iedomājušies – žēl, ka kaķis tik ātri izauga... Labā ziņa ir tāda, ka ir kaķu šķirnes, kuru pārstāvji pieaugot izmēra ziņā joprojām atgādina pusaugu kaķēnu. Lūk, pieci mazākie murrātāji!

1. Singapūras kaķis

Singapūras kaķis ir pats mazākais no mājas kaķiem ar izsmalcinātu un, kā daudzi saka, eņģelim līdzīgu izskatu. Šīs šķirnes kaķi sver uz pusi mazāk nekā standarta izmēra kaķis. Kaķenes svars parasti ir no 2,2 līdz 2,7 kilogramiem, bet runča – no 2,7 līdz 3,6 kilogramiem.

Singapūrietis ir mazs, smalks un skaists kaķis ar maiga sēpijas toņa kažoku. Daudzus savaldzina dzīvnieka lielās mandeļveida acis spilgti zaļā, vara dzeltenā, vai riekstu krāsā.

Singapūras kaķa kažoks ir ļoti īsspalvains un smalks, cieši piegulošs ķermenim. Sēpijas toņa slāņveida zīmējuma kažoks atgādina greznu sabuļādu, tam raksturīgs ziloņkaula krāsas fons.

Singapūras kaķim piemīt brīnišķīgs raksturs, piemīlība, omulība, rotaļīgums, un viņi pieķeras cilvēkiem, ar kuriem dzīvo kopā. Izmantojot eņģeļa ārieni un apburošo temperamentu, kaķis tiecas vienmēr panākt savu.

Singapūras kaķis dievina savu ģimeni un uzstāj, lai pats allaž atrastos visu uzmanības centrā.

Tam raksturīga gan iedzimta pievilcība un emocionalitāte, gan noskaņojuma maiņa, turklāt kaķis lieliski pamana kā saimnieka skumjas, tā prieku.

Singapūras kaķis ir dabiski radusies šķirne, kuras saknes atrodamas klaiņojošajos Singapūras kaķos 20. gadsimta 70. Gados, kā arī vēl senāk. Daudzi dažāda lieluma un izskata kaķi tolaik dzīvoja ielu notekās un renstelēs, un salas iedzīvotāji bieži vien pret viņiem izturējās kā pret salašņām. Kaķu bija tik daudz, ka cilvēki pret tiem nejuta simpātijas.

Lai gan šie klaiņojošie kaķi bija ārkārtīgi atšķirīgi, ir saglabājušies dokumentāli pierādījumi par maziem, neparastiem brūnas krāsas kaķiem (kažoks ar slāņveida zīmējumu), kuru izskats atgādina mūsdienu Singapūras kaķi.

Mančkins

2. Mančkins

Mančkina ķermenis ir tikai nedaudz mazāks nekā standarta izmēra kaķim, taču šim pievilcīgajam dzīvniekam ir ievērojami īsākas kājeles, kas tam liek izskatīties krietni mazākam. Pieaudzis runcis sver 2 līdz 5 kilogramus, bet kaķene – 1,5 līdz 4 kilogramus.

Mančkina diezgan mazajā ķermenī mīt diezgan liela personība. Šī dabiski radusies šķirne izceļas ar ļoti strupām kājām, taču visādi citādi mančkins ir pavisam parasts kaķis.

To, ka šīs šķirnes kaķiem pietrūkst dažu auguma centimetru, bagātīgi kompensē viņu brīnišķīgais raksturs un teju neizsmeļamā enerģija.

Mančkini ir īpaši aktīvi kaķi, kuriem piemīt pārsteidzošs atlētisks kustīgums un apņēmība. Tas ir sirsnīgs un jautrību mīlošs kaķis, ļoti pateicīgs mājas dzīvnieks ar pāri plūstošu dzīvespriecīgu raksturu.

20. gadsimta 90. gados doktore Solveiga Flagere, Starptautiskās kaķu asociācijas (The International cat Association, TICA) Ģenētikas komitejas priekšsēdētāja, pētījumu ceļā atklāja, ka kaķa īsās kājas ir dominantā gēna mutācijas rezultāts, kas ietekmē tikai priekškāju un pakaļkāju garos kaulus.

Kornvolas rekss

3. Kornvolas rekss

Kornvolas reksam piemīt kas maģisks, un šis nav pārspīlējums, ņemot vērā šī kaķa apbrīnojamo temperamentu un eleganto izskatu. Šīs šķirnes kaķenes svars var būt no 2 līdz 3,5 kilogramiem, bet runča – no 3,5 līdz 4 kilogramiem.

Kornvolas rekss ir slaids, īpatnējs, atlētisks kaķis ar viļņotu kažoku.Kaķis ir graciozs, staltu stāju un iznesīgs, ar smalkiem kauliem un garām kājām. Tam ir lielas, galvas virspusē novietotas ausis. Kaķa apmatojums ir blīvs, mīksts, zīdains un viļņots, bez akota. Iespējamas visas krāsas un zīmējumi.

Kornvolas reksa personības valdzinājums plūst pāri malām, tas ir enerģisks, kustīgs un apburošs. Turklāt kaķis ir mundrs, rotaļīgs un omulīgs. Kornvolas reksam nepieciešams kontakts ar cilvēkiem, viņam patīk uzvesties teju kā klaunam.

Šīs šķirnes pārstāvjiem raksturīgs sabiedriskums un mīļums, kā arī izteikti ass prāts, no tiem nav iespējams noslēpt neko. Ievedot šo kaķi mājās, smiekli un jautrība ir garantēti.

Kornvolas reksa izcelsmes stāsts ir visai neparasts. Šī šķirne tika izveidota pavisam nejauši, bet pēc tam reksu audzētāji ir veltījuši šķirnes attīstībai ārkārtīgi daudz laika un pūļu. Diezgan pārsteidzošs ir fakts, ka zināma konkrēta Kornvolas reksa rašanās diena. 1950. gada 21. jūlijā kādā lauku saimniecībā Bodminmūrā Kornvolas pussalā, kas atrodas Anglijas dienvidrietumos, kādai Enismores kundzei piederošai bruņurupuča krāsojuma kaķenei, vārdā Serēna, piedzima pieci mazuļi. Viens no kaķēniem bija īpašs – tā kažoks bija ruds ar baltu, turklāt viļņots, un atšķirībā no pārējiem metiena biedriem svešāds šķita arī tā ķermeņa veidols. Jaundzimušais īpatnis bija slaids un atlētisks, ar ķīļveida galvu. Enismores kundze saprata, ka mazā kaķēna neparastās iezīmes ir gēnu mutācijas rezultāts.

Kundze nolēma mazuli paturēt un nosauca to par Kallibunker. Pēc kāda laika īpatnējais kaķis kļuva par pirmo Apvienotajā Karalistē reģistrēto Kornvolas reksu. Vārds "rekss" tika aizgūts no reksa truša, kuram bija līdzīgas struktūras kažoks.

Devonas rekss

4. Devonas rekss

Devonas rekss ir pasakaini skaits kaķis ar ļoti lielām ausīm un milzīgām, spoži mirdzošām acīm. Šīs šķirnes kaķenes sver no 2,5 līdz 3,5 kilogramiem, bet runči – no 3,5 līdz 4,5 kilogramiem.

Visus iepriekš gūtos priekšstatus par to, kā jāizskatās kaķim, nākas vienkārši atmest, pirmoreiz sastopoties ar Devonas reksu. Šim kaķim ir pavisam neparasts izskats, un bieži vien to dēvē par "elfu kaķi", "kaķu pasaules elfiņu", "citplanētieti" un reizēm pat par "pūdeļu kaķi".

Devonas reksam piemīt arī īpaši mīlīgs un valdzinošs raksturs, kas stipri vien maina iespaidu par eleganto, bet citplanētietim līdzīgo kaķi.

Šis kaķis ir ļoti orientēts uz cilvēku un tam patīk pēc iespējas ilgāku laiku pavadīt blakus saimniekam.

Kad Devonas rekss neēd (un ēd viņš ar lielu aizrautību), tas snauž. Šīs šķirnes pārstāvji ir arī ārkārtīgi aktīvi un sportiski. Apdāvinātie lēcēji spēj nonākt uz visaugstākā plaukta un dzegas, un tiem ne brīdi neaptrūkst enerģijas.

Šķiet, ka šiem dzīvniekiem allaž ir laba oma, tie arī bieži iesaistās jebkurā nodarbē, kas saistīta ar izklaidi.

Devonas reksa izcelsmes pirmsākumi meklējami 1959. Gadā, kad divi klaiņojoši bezšķirnes kaķi baudīja mīlas priekus Bākfāstlejā Devonas grāfistē Anglijas dienvidos. Runcis bija liels un melns ar neparasti viļņotu kažoku, bet kaķene – balta ar bruņurupuča krāsojumu un, iespējams, pat sava partnera meita. Tādējādi 1959. gada 15. jūlijā Berilas Koksas kundzes iekšpagalmā kaķene laida pasaulē mazuļus. Viens no jaundzimušajiem izrādījās runcītis ar skaistu tumši brūnu, viļņotu kažoku. Koksas kundze acumirklī iemīļoja neparastā izskata kaķēnu un nosauca par Kirlī.

Amerikas sprogausu kaķis

5. Amerikas sprogausu kaķis

Amerikas sprogausu šķirnes kaķene sver 3 līdz 4,5 kilogramus, bet runcis - 4,5 līdz 5,5 kilogramus. Šī ir patiesi burvīga šķirne, kuru īpašu padara atpakaļ vērstās ausis un maigā sejas izteiksme. Šie inteliģentie kaķi ļoti mīl cilvēkus, bet nav pārlieku prasīgi. Vairāk par visu Amerikas sprogausu kaķim patīk nemitīgi atrasties blakus savam saimniekam, aktīvi iejaucoties visā, ko cilvēks dara.

Šis kaķis necenšas skaļi paziņot par savām vēlmēm, bet gan maigi pabaksta ar ķepu vai klusi ieņaudas.

Amerikas sprogausu kaķis ir slavens ar īpaši maigu un laipnu dabu. Šiem kaķiem patīk spēlēties, tie ātri iemācās atnest saimnieka aizmestu rotaļlietu, un bieži vien nezaudē bērnišķīgo uzvedību līdz pat vecumam.

Lieliskais temperaments un raksturs ir novērojams visiem šķirnes pārstāvjiem, savukārt to fiziskās iezīmes mēdz būt diezgan dažādas. Amerikas sprogausu kaķēni nāk pasaulē ar taisnām austiņām, kas pavēršas uz aizmuguri, kad mazulis ir no vienas līdz septiņām dienām vecs, ausu forma var mainīties līdz pat 4,5 mēnešu vecumam. Vēlāk gan ausu formai nebūtu jāmainās un ausu galiņiem vajadzētu veidot 90-180 grādu leņķi attiecībā pret galvu.

Šo apburošo kaķu kažoks mēdz būt kā īsspalvains, tā garspalvains un visdažādākajās krāsās vai zīmējumā.

Šķirnes saknes ir labi dokumentētas, bet tās apvij arī zināma noslēpuma deva. Šķirnes vēsture aizsākās 1981. gadā Leikvudā Kalifornijā, kad pie Džo un Greisas Ragu mājas sliekšņa parādījās divi izģinduši, aptuveni sešus mēnešus veci kaķēni.

Abas izrādījās kaķenītes, viena bija ar melnu garspalvainu kažoku, bet otra ar baltu pusgarspalvainu kažoku, un abu kaķu ausis bija vērstas uz mugurpusi. Sapratuši, ka šiem kaķiem piemīt kas īpašs, viņi nodibināja audzētavu "Curlniques".

Avoti:
*"Pets4homes.co.uk",
* Temzinas Pikerelas grāmata "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture" (Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!